PCB pod SE na EL84 i ECC83
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: PCB pod SE na EL84 i ECC83
No i niestety C2-C5 z zasilania mam w wersji nie 400V a jakieś dziwne 385V:-/ Ale może to 15V nie robi już większej różnicy?
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Co ja bym bez Ciebie zrobił;-) Dzięki znowu za odpowiedź. Mam troszkę takich kondensatorów BC Component (Vishay).traxman pisze:385V wystarczy.
Jeszcze takie pytanie odnośnie dobrania rezystorów. Jak to zrobić możliwie prosto, żeby lutowaniem i odlutowywaniem nie uszkodzić (odparzyć) miedzi? Już myślałem żeby na początku dolutować do płytek krótkie kabelki i dobierane rezystory lutować do nich, a po dobraniu dopiero odlutować kable i przylutować rezystory. Czy to dobry pomysł, czy może da się jakoś prościej?
I jeszcze nad jednym się zastanawiam. Z gniazd RCA sygnał idący do potencjometru powinien iść w przewodach ekranowanych. Czy ekran podłączyć z obu stron do masy? I jak puścić masę do potencjometru? Może właśnie ekranem - czy osobnym przewodem?
Najprościej jest chyba obliczyćMStaniszczak pisze:Jeszcze takie pytanie odnośnie dobrania rezystorów. Jak to zrobić możliwie prosto, żeby lutowaniem i odlutowywaniem nie uszkodzić (odparzyć) miedzi?

Ja nie puszczam masy ekranem, tylko oddzielnym przewodem. Ekran lutuję tylko od strony gniazda. Ale jak się robi w audio, tego nie wiemMStaniszczak pisze:Czy ekran podłączyć z obu stron do masy? I jak puścić masę do potencjometru? Może właśnie ekranem - czy osobnym przewodem?

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Lutuj rezystory do punktów lutowniczych kondensatorów elektrolitycznych. Co do ekranów to zależy od egzemplarza, przy krótkich połączeniach może być bez ekranu, przy dłuższych w ekranie. Punkt połączenia masy trzeba dobrać doświadczalnie, chociaż przy tym wzmacniaczu nie powinien sprawiać problemu i może być np. przy gniazdach wejściowych..
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Pewnie tak, ale pewnie i tak będzie trzeba dać korektę;-) OK. Pobawię się i zobaczę co z tego wyjdzie. Teraz muszę wygospodarować czas. A to u mnie zawsze najtrudniejsze;-)Marvel pisze:Najprościej jest chyba obliczyćMStaniszczak pisze:Jeszcze takie pytanie odnośnie dobrania rezystorów. Jak to zrobić możliwie prosto, żeby lutowaniem i odlutowywaniem nie uszkodzić (odparzyć) miedzi?![]()
Może się tak zdarzyć, ale korekta powinna być tylko jedna. Bo jak już podłączysz, to pomierzysz napięcie na mostku pod obciążeniem i prąd na rezystorach, które Cię interesują i obliczysz bez pudła (w granicach dostępnych wartości oczywiście).MStaniszczak pisze:Pewnie tak, ale pewnie i tak będzie trzeba dać korektę;-)
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Płytki dotarły. Wyglądają ok - laminat 2mm, miedz 70um. Niestety dałem ciała i muszę 4 otwory pod kondensatory w zasilaczu powiększyć (snap-y nie wejdą
). Jak na złość mam wiertło 1.2 i 1.9mm. Nie mam 1.5-1.6mm, więc znowu muszę poczekać aż zdobędę.
Teraz myślę jak policzyć rezystory w zasilaczu. Dla przypomnienia:

Teraz tak. Trafo mam 250V. Po wyprostowaniu będzie ok 370V (dużo za dużo). Teraz myślę jak obliczyć rezystory R101 i R102 żeby obniżyć napięcie? Czy dobrze kombinuję że rezystory te robią dzielnik napięcia? Jeśli tak to jak obliczyć Vs chyba wiem, ale gorzej z Vss... Wiem... wstyd
Mogę po raz kolejny prosić o pomoc? 

Teraz myślę jak policzyć rezystory w zasilaczu. Dla przypomnienia:

Teraz tak. Trafo mam 250V. Po wyprostowaniu będzie ok 370V (dużo za dużo). Teraz myślę jak obliczyć rezystory R101 i R102 żeby obniżyć napięcie? Czy dobrze kombinuję że rezystory te robią dzielnik napięcia? Jeśli tak to jak obliczyć Vs chyba wiem, ale gorzej z Vss... Wiem... wstyd

Pokaż foto. Też będę zamawiał i mnie ciekawi.MStaniszczak pisze:Płytki dotarły. Wyglądają ok - laminat 2mm, miedz 70um.
Możesz się zdziwić. Ja mam z toroida 250VAC 330VDC. Fakt, że miałem uszkodzony elektrolit w filtrze, który w końcu strzelił. Ale i tak możesz się zdziwić...MStaniszczak pisze:Teraz tak. Trafo mam 250V. Po wyprostowaniu będzie ok 370V (dużo za dużo).
Nie robią za dzielnik. Musisz wiedzieć jaki prąd będzie płynął przez R101 i jaki (o ile mniejszy) przez R102. Znając prąd i wartości rezystorów obliczysz spadek napięcia na każdym rezystorze. Albo możesz założyć jaki chcesz spadek i obliczyć wartość rezystora.MStaniszczak pisze:Teraz myślę jak obliczyć rezystory R101 i R102 żeby obniżyć napięcie? Czy dobrze kombinuję że rezystory te robią dzielnik napięcia?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
OK. Ale jutro:-) Dzisiaj już nie mam siły. Nie są idealne (m.in. soldermaska się miejscami nie za ładnie rozpłynęła), ale na 100% lepsze niż sam bym wydziergał. A do tego laminat 2mm jest naprawdę sztywny:-)Marvel pisze:Pokaż foto. Też będę zamawiał i mnie ciekawi.MStaniszczak pisze:Płytki dotarły. Wyglądają ok - laminat 2mm, miedz 70um.
Wiem że to 370 w idealnych warunkach i pewnie będzie mnie. Ale wole chuchać na zimne niż dostać za wysokie napięcie;-)Marvel pisze:Możesz się zdziwić. Ja mam z toroida 250VAC 330VDC. Fakt, że miałem uszkodzony elektrolit w filtrze, który w końcu strzelił. Ale i tak możesz się zdziwić...MStaniszczak pisze:Teraz tak. Trafo mam 250V. Po wyprostowaniu będzie ok 370V (dużo za dużo).
OK. Czyli prąd do Vs to mniej więcej prąd anodowy obu EL84 (+siatki EL84?), a do Vss prąd anodowy Ecc83 (tylko tutaj już po stronie wzmacniacza mamy jeszcze dwa rezystory - R5 i R11 - zignorować? lepiej nieMarvel pisze:Nie robią za dzielnik. Musisz wiedzieć jaki prąd będzie płynął przez R101 i jaki (o ile mniejszy) przez R102. Znając prąd i wartości rezystorów obliczysz spadek napięcia na każdym rezystorze. Albo możesz założyć jaki chcesz spadek i obliczyć wartość rezystora.MStaniszczak pisze:Teraz myślę jak obliczyć rezystory R101 i R102 żeby obniżyć napięcie? Czy dobrze kombinuję że rezystory te robią dzielnik napięcia?

R5 zignorować, R11 dodać do R102 na potrzeby obliczeń, albo liczyć dwa razy osobno.MStaniszczak pisze:OK. Czyli prąd do Vs to mniej więcej prąd anodowy obu EL84 (+siatki EL84?), a do Vss prąd anodowy Ecc83 (tylko tutaj już po stronie wzmacniacza mamy jeszcze dwa rezystory - R5 i R11 - zignorować? lepiej nie).
Vs to prąd wszystkich lamp, łącznie z ECC83. Vss to tylko ECC83.
Edit: nie zauważyłem, że masz tam na schemacie Vss 220V. W takim razie do obliczeń ignorujesz też R11.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Hmmm... To ja coś źle widzę, ale z Vs napięcie idzie tylko na EL84 i trafa wyjściowe (na których napięcie też pewnie trochę siądzie?). Ale jeszcze jutro to przeanalizujeMarvel pisze: R5 zignorować, R11 dodać do R102 na potrzeby obliczeń, albo liczyć dwa razy osobno.
Vs to prąd wszystkich lamp, łącznie z ECC83. Vss to tylko ECC83.

To jak możesz to wytłumacz dlaczego przy 220V zignorować R11? Lubię wiedzieć - taką mam wadę;-)Marvel pisze:Edit: nie zauważyłem, że masz tam na schemacie Vss 220V. W takim razie do obliczeń ignorujesz też R11.
Nie patrz na schemat wzmacniacza, tylko zasilacza. Zasilacz zaprojektowałeś tak, że przez R101 napięcie idzie na wszystkie lampy.MStaniszczak pisze:Hmmm... To ja coś źle widzę, ale z Vs napięcie idzie tylko na EL84 i trafa wyjściowe (na których napięcie też pewnie trochę siądzie?). Ale jeszcze jutro to przeanalizuje
Dlatego, że już ktoś za Ciebie obliczył, że jeśli przed R11 będzie 220V, to R11=30k i ma być OK.MStaniszczak pisze:To jak możesz to wytłumacz dlaczego przy 220V zignorować R11? Lubię wiedzieć - taką mam wadę;-)
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Marvel pisze:Nie patrz na schemat wzmacniacza, tylko zasilacza. Zasilacz zaprojektowałeś tak, że przez R101 napięcie idzie na wszystkie lampy.MStaniszczak pisze:Hmmm... To ja coś źle widzę, ale z Vs napięcie idzie tylko na EL84 i trafa wyjściowe (na których napięcie też pewnie trochę siądzie?). Ale jeszcze jutro to przeanalizujeDlatego, że już ktoś za Ciebie obliczył, że jeśli przed R11 będzie 220V, to R11=30k i ma być OK.MStaniszczak pisze:To jak możesz to wytłumacz dlaczego przy 220V zignorować R11? Lubię wiedzieć - taką mam wadę;-)
Sen

Jutro będą fotki płytek.
A masz pilnik? To spiłuj wyprowadzenia kondensatorów tak aby weszły, to standardowy problem lampowych płytek z AVT.MStaniszczak pisze: Niestety dałem ciała i muszę 4 otwory pod kondensatory w zasilaczu powiększyć (snap-y nie wejdą). Jak na złość mam wiertło 1.2 i 1.9mm. Nie mam 1.5-1.6mm, więc znowu muszę poczekać aż zdobędę.