Następny SE-6S33S - pierwsze starcie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Następny SE-6S33S - pierwsze starcie
W pytaniach budowania wzmaczniaczy zawsze mozna znalezc cos nowego.
Rence i glowa, przy pomocy wiedzy, moga zrobic niewidzialnoje))
Wariant polaryzacji:
Przy powyszeniu toku lampy 6C33C, wiencej rozegrewa sie nakal lampy w regulatore i napiecie polaryzacji uwienksza sie, co prowadzi k zmniejszeniu toka lampy 6C33C!
http://sergeev21.narod.ru/auto.GIF
ps: jak mowil A.Rajkin:"Ulepszac mozno do bezkonca" ... jakis tak - Pszpraszam za moj polski!
Wariant polaryzacji:
Przy powyszeniu toku lampy 6C33C, wiencej rozegrewa sie nakal lampy w regulatore i napiecie polaryzacji uwienksza sie, co prowadzi k zmniejszeniu toka lampy 6C33C!
ps: jak mowil A.Rajkin:"Ulepszac mozno do bezkonca" ... jakis tak - Pszpraszam za moj polski!
Fajny wzmacniacz, szkoda, że jako jeden z nielicznych dokumentujesz pomiarami swoje konstrukcje. Ja nie potrafię się przełamać, aby zastosować diabły we wzmacniaczu, to jednak wydatek mocno nieperspektywiczny. Za kilka lat znikną z rynku i ciężko będzie coś w zamian wymyślić. Nikt też nie podejmie ich produkcji, bo musiały by kosztować chyba ze 1kPLN/szt.
Co gorsza ostatnio kieruję się w stronę małych mocy (6S4S/2A3), lamp śmieciowych (6Ż4/6P9) i sprawniejszych głośników (takich z zielonymi membranami
. Powodzenia w wykańczaniu konstrukcji, bo to zawsze nużące zajęcie dla elektronika.
Co gorsza ostatnio kieruję się w stronę małych mocy (6S4S/2A3), lamp śmieciowych (6Ż4/6P9) i sprawniejszych głośników (takich z zielonymi membranami

i tu się mylisztraxman pisze:Za kilka lat znikną z rynku i ciężko będzie coś w zamian wymyślić. Nikt też nie podejmie ich produkcji, bo musiały by kosztować chyba ze 1kPLN/szt.

Bo Mi-2 jeszcze latają to części zamienne trzeba klepać. Co raczej nie zmienia mojego nastawienia do tej lampy, fajnie wygląda, ale jakoś tak mi z nią nie po drodze.
PS. to luty 2009, czy wrzesień 2002?
PS. to luty 2009, czy wrzesień 2002?
raczej wrzesień 2002 - aukcja z tą fotką była już w zeszłym roku
http://aukro.cz/item617732943_6s33s_v_6 ... uzite.html
60zl to nie aż tak dużo
sam się kiedyś zdziwiłem, gdy Wlodzimierz pisał o nowej produkcji tych lampek
http://aukro.cz/item617732943_6s33s_v_6 ... uzite.html
60zl to nie aż tak dużo

sam się kiedyś zdziwiłem, gdy Wlodzimierz pisał o nowej produkcji tych lampek

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Pomysłowy układSHR pisze:W pytaniach budowania wzmaczniaczy zawsze mozna znalezc cos nowego.
Wariant polaryzacji:

- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Wzmacniacz naprawdę wygląda świetnie:-) Gratulacje - wiedzy, umiejętności i samozaparcia.ATM pisze:Traxman- dzięki, istotnie, o diabły coraz trudniej.
Z diabłami tak trudno nie jest. Chyba że chodzi o diabły w "rozsądniej cenie". Ale i tak o wiele taniej wychodzi za sztukę niż 300b czy 2A3. Taniej nawet od niejeden ECC83;-)
Tą tezę już obalałem z rozmowach prywatnych, wykonanie transformatora kosztuje sporo więcej niż dla 2A3/300B bo jest niestandardowy, dodatkowo dużo droższe jest zasilanie i aplikacja, w ostatecznym rozliczeniu diabeł nie jest ani o 1PLN tańszy od 2A3, pomimo dużych jednostkowych kosztów zakupu lamp. 2A3/300B jest produkowane przez coraz więcej firm co daje nadzieję na konkurencję. W skrajnym wypadku gdy braknie funduszy na lampy (nie da się ukryć, że diabeł jeszcze jakiś czas będzie tańszy w zakupie) 2A3/300B można mechanicznie w łatwy sposób zamienić EL34 w połączeniu triodowym, z diabłem ten manewr jest niemożliwy, bo ciężko znaleźć lampę o Ra=600Om.MStaniszczak pisze: Ale i tak o wiele taniej wychodzi za sztukę niż 300b czy 2A3. Taniej nawet od niejeden ECC83;-)
Akurat robię dla siebie i znajomego wzmacniacz na 6C4C, którą w przypływie absolutnie zbędnej gotówki zamienię na 2A3, przepinając jedno uzwojenie lub 300B po drobnych przeróbkach zasilacza lub zupełnie bez problemowo na EL34 w triodzie po podniesieniu anodowego o kilkadziesiąt wolt.
Pozostaje kwestia zapotrzebowania na moc wzmacniacza, tutaj 2A3 i 300B nie jest w stanie dorównać diabłom bez większych nakładów.
Interesuje mnie też inna kwestia, dlaczego nikt nie robi wzmacniacza na 6c41c, czy jest tak trudno dostępna, czy odstrasza jej wygląd? Jest nieco mniej niepoczytalna.
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ja się mało znam (jeszcze
), ale trafa do diabłów już są. Co prawda do PP, ale cenę znam. Trafa te kosztowały mnie dokładnie tyle samo co trafa do SE na 300B. Co więcej, trafa SE do diabłów też kosztują dokładnie tyle samo co te moje do PP:-) Dodatkowo te PP były właśnie robione na moje zamówienie (raz, że nie ma ich w ofercie dwa, że Raa chciałem 1k). A cena dokładnie taka jak innych traf w ofercie
W dodatku Ogonowski ma w standardowej ofercie trafo SE do 6c33c:-) Zobacz u Ogonowskiego trafa SE LO SE25-3 (300B) i LO SE50-1 (6c33c) - oba w tej samej cenie, choć przyznaje że do 300B jest jeszcze jedna wersja, tańsza, z niższym Ra i na standardowym rdzeniu, dwa poprzednie są na CC).

Optimum było by aby dobrać punkt pracy tak, aby można było wykorzystać trafo standardowe np. KT88SE Raa1.5k, wtedy jeden problem z głowy, ale może ja jestem przewrażliwiony, lub zbytnio przywiązuje się do rzeczy, które robię dla siebie. Jest jeszcze mały problem, cały 300B, można zasilać z trafa takiego jak do diabła na żarzenie 

Ja się kiedyś zapisałem na 6s41s; najpierw ośmiowatowe SE, teraz PP.traxman pisze: [...]
Interesuje mnie też inna kwestia, dlaczego nikt nie robi wzmacniacza na 6c41c, czy jest tak trudno dostępna, czy odstrasza jej wygląd? Jest nieco mniej niepoczytalna.
Pewnym kłopotem jest sterowanie tych lamp - w moim PP, aby go wysterować w pełni potrzebuję amplitudy minimum 140 V.
Niby się da (np. 6n8s lub 6n6p) ale aby zniekształcenia drivera nie pogrzebały całości, musiałem obstawić 6n6p źródłami prądowymi.
Ponadto, jeśli chodzi o poczytalność, to nie wiem jak to jest w porównaniu z 6s33s, ale żeby mieć spokojną głowę (i pełniejszą kieszeń) ustabilizowałem całe zasilanie. I tak lampy trochę pływają, ale przynajmniej świecą tylko katodami.
Pozdrawiam
Maciek
Co do mnie... z kat ja zlowil mysl zrobic PP na 6C33C?
1. mam ich nawet szt. 15 w opakowaniu
2. mam 4 wzmacznicza LOMO-Y90 - 100Wt (mono) gitarowe i wokalne, tam wyjsciowe transformatory
duzej mocy pracuja przez 4 lampe 6P3C-1 (podwojne triode), zrobione kedys specjalne do wzmacnienia dzwieku.
3. hyba, sam los naprawia mnie wykorzystac wszystko, co lezy w garaze martwym kapitalem!))
4. Paralelne buduju glosnikowe konstrukcji na kinoteatralnych glosnikah 2A-12 i 1A-20, ktore doskonale uruchomic smoga tylko PP na 6C33C
1. mam ich nawet szt. 15 w opakowaniu
2. mam 4 wzmacznicza LOMO-Y90 - 100Wt (mono) gitarowe i wokalne, tam wyjsciowe transformatory
duzej mocy pracuja przez 4 lampe 6P3C-1 (podwojne triode), zrobione kedys specjalne do wzmacnienia dzwieku.
3. hyba, sam los naprawia mnie wykorzystac wszystko, co lezy w garaze martwym kapitalem!))
4. Paralelne buduju glosnikowe konstrukcji na kinoteatralnych glosnikah 2A-12 i 1A-20, ktore doskonale uruchomic smoga tylko PP na 6C33C
Nie rozumiem dywagacji nt czy na takiej lampie byłoby taniej albo bardziej oszczędnie pod względem poboru prądu. Przy odpowiednim doborze punktów pracy każda lampa jest dobra. Uważam za całe piękno tego hobby to, że np chcę zrobić wzmacniacz o dobrych parametrach na takiej a nie innej lampie - kwestia finansowa oczywiście ważna ale zawsze można rozciągnąć realizację projektu w czasie, a nie rezygnować na rzecz tańszego rozwiązania, które potem może koleć w oczy bo nie zrealizowaliśmy projektu tak jak było zamierzone. Wykonywanie wzmacniacza i potem jego działanie ma cieszyć konstruktora - jeżeli taniość i energooszczędność kogoś cieszy to wtedy ok, ale dla mnie np ważne jest wyzwanie i efekt wizualny - o parametrach nie wspominam gdyż to chyba oczywiste. 6C33C nie są lampami łatwymi i w tym ich cały urok 

Tylko podczas ostatniego roku lampa zdrożała z 30PLN do ok 80PLN, a za dwa lata może jej nie być wcale i wtedy poświęcony trud i pieniądze...