Moja hybryda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Moja hybryda
Kanały hybrydy zrobiłem na osobnych płytkach. Na płytce jest wszystko - zasilanie końcówki, powielacz napięcia dla triody, zasilanie żarzenia (zrobiłem na LM317 bo akurat walały mi się dwa), końcówka mocy i przedwzmacniacz. Każdy kanał będzie miał swój transformator. Kanały sprawdziłem i nie ma wzbudzeń a wahania napięcia w wyniku użycia tylko filtra pojemnościowego w zasilaczu wynoszą przy spoczynku (300mA) 10mV. Problem jaki w tej chwili mam to jak wpakować oba kanały pod jedną budę aby zachować separację galwaniczną - chciałbym utrzymać dual mono - nie wiem gdzie podpiąć obudowę: pod masę któregoś z kanałów czy też tylko pod przewód zabezpieczający sieci... Macie jakiś pomysł?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Zawsze wydawało mi się, że dual-mono ma połączone masy i niczemu to nie szkodzi. Szczególnie w obliczu podłączenia źródła sygnału, których 99% ma wspólną masę.Beier pisze: Problem jaki w tej chwili mam to jak wpakować oba kanały pod jedną budę aby zachować separację galwaniczną - chciałbym utrzymać dual mono - nie wiem gdzie podpiąć obudowę: pod masę któregoś z kanałów czy też tylko pod przewód zabezpieczający sieci... Macie jakiś pomysł?
Tak więc proponuję taką masę do obudowy, a ją z kolei do przewodu wprost lub przez dwie diody.
Jeżeli koniecznie chcesz zachować separację mas (tylko po co?) to połącz je z obudową przez mostek prostowniczy. Wtedy obudowa już wprost do przewodu.
Dorwałem się w końcu do aparatu. Hybryda nie ma jeszcze obudowy. Elektrycznie sprawna. Pokusiłem się o oldschool-owe pocynowanie scieżek.
Dzięki
Robione jest wg ostatniego schematu w tym temacie.