Załączanie kontrolki stand-by
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Załączanie kontrolki stand-by
Czytam,czytam,czytam, temat rzeka..o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
painlust, wybacz, ale (używając Twojej terminologii) rzeźbisz w gównie. Kup przełącznik dwusekcyjny - kosztuje 3zł i problem rozwiązany. Albo jeszcze lepiej - zrezygnuj ze światełka. Też będzie grało.
A nie prościej dać neonówkę? Na anodowym dobrać malutki rezystor i po sprawie...
jethrotull pisze:painlust, wybacz, ale (używając Twojej terminologii) rzeźbisz w gównie. Kup przełącznik dwusekcyjny - kosztuje 3zł i problem rozwiązany. Albo jeszcze lepiej - zrezygnuj ze światełka. Też będzie grało.
Wiem, że dwusekcyjny kosztuje 3PLN, niestety ostatnio taki wystarczył na około 10 przełączeń... troszkę mało nieuważasz? Mam jednosekcyjny który pewnie ze 30 lat chodził we wzmacniaczu i pochodzi pewnie drugie 30. Zrezygnować ze swiatełka nie mogę bo mam dziurkę w chassis, a lampy będą niewidoczne z przodu. Wolę mieć lampeczkę.
-
- 375...499 postów
Painlust, boisz się neonówek, czy co? Już drugi raz piszemy, że lepiej wsadzić neonówkę, a Ty nic.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nie chce mi się wierzyć, że nie można dostać dobrej jakości przełącznika dwusekcyjnego. Ale skoro tak, to i ja trochę porzeźbię. Wydaje mi się, że schemat z załącznika spełnia wymagania, tzn. przełączanie na DC, napięcia zasilania wzmacniacza do 1kV. Wymagane jest wyprostowane napięcie żarzenia, ale to i tak zawsze robisz.painlust pisze: Wiem, że dwusekcyjny kosztuje 3PLN, niestety ostatnio taki wystarczył na około 10 przełączeń... troszkę mało nieuważasz? Mam jednosekcyjny który pewnie ze 30 lat chodził we wzmacniaczu i pochodzi pewnie drugie 30. Zrezygnować ze swiatełka nie mogę bo mam dziurkę w chassis, a lampy będą niewidoczne z przodu. Wolę mieć lampeczkę.
- Załączniki
-
- led.PNG (4.98 KiB) Przejrzano 547 razy
Boje się ich...Krzysiek16 pisze:Painlust, boisz się neonówek, czy co? Już drugi raz piszemy, że lepiej wsadzić neonówkę, a Ty nic.
...i nie jest do końca bezpiecznyjethrotull pisze: Nie chce mi się wierzyć, że nie można dostać dobrej jakości przełącznika dwusekcyjnego. Ale skoro tak, to i ja trochę porzeźbię. Wydaje mi się, że schemat z załącznika spełnia wymagania, tzn. przełączanie na DC, napięcia zasilania wzmacniacza do 1kV. Wymagane jest wyprostowane napięcie żarzenia, ale to i tak zawsze robisz.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nie podoba mi się odłączanie masy od minusa. Wydaje mi się, że łatwiej o wypadek.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Ale to analogia odłączania środkowego odczepu w prostowniku dwupołówkowym na lampie, nic złego się nie stanie o ile nie zepsuje się równocześnie kilka elementów, co raczej jest mało prawdopodobne. Bardzo pomysłowe rozwiązanie, godne uwagi nie tylko w gitarowcach.
PS. W samochodzie też odłączasz masę od minusa
PS. W samochodzie też odłączasz masę od minusa

- jethrotull
- 3125...6249 postów
Mi się wydaje, że wręcz przeciwnie, mniejsza jest różnica potencjałów między zaciskami przełącznika a jego obudową.KaKa pisze:Nie podoba mi się odłączanie masy od minusa. Wydaje mi się, że łatwiej o wypadek.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Ten uklad tylko pokazuje ze masz zarzenie. Nawet jak prostownik napiecia anodowego bedzie nieobecny to LED tez zaswieci.
Aleksander Niemand
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ale nie przy wyłączonym przełączniku standby, chyba?
A jakby zrobić tak jak jest w załączniku? LED naprawdę nie wytrzyma?