Mesa Dual Rectifier Solo Head - real foto

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Mesa Dual Rectifier Solo Head - real foto

Post autor: TooL46_2 »

painlust pisze:A w którym miejscu w Mesie przełaczane jest wysokie napięcie?
Np RY1a na schemacie. Idzie prosto z rezystora anodowego 220k V1a. Do rezystora jest podlaczone 413V, za nim bedzie pewnie troche mnie, choc i tak pewnie znaczaco przekroczy 250V na biegu jalowym. Tak mi sie wydaje, przynajmniej... Z gory dzieki za wyprowadzenie z bledu, jesli w takim jestem :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Daj namiar na schemat z którego korzystasz.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

painlust pisze:Daj namiar na schemat z którego korzystasz.
Schemat jest w tym watku. Pierwszy post.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Masz racje na tym schemacie masz przełączane wysokie napięcie. Nie wiem czy to nie jest schemat z błędami. Ja nigdy bym tak nie zrobił.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

painlust pisze:Masz racje na tym schemacie masz przełączane wysokie napięcie. Nie wiem czy to nie jest schemat z błędami. Ja nigdy bym tak nie zrobił.
Dokladnie... Zastanawiam sie, jak to ew. obejsc... Trzeba by dac jakis kondensator przed przekaznikiem pewnie, ale to zmieni charakterystyke sygnalu... No i w torze do Ch2 i Ch3 bylyby dwa, wiec ich wypadkowa pojemnosc zmalalaby. Mozna to obejsc oczywiscie, dajac odpowiednie kondy. Trzebaby tez pewnie zmienic kondy w korektorze Ch1. Wiec kilka pytan, ktore mi sie nasuwaja:

1/ Czy takie rozwiazanie ma jakies (duze) minusy, jesli wypadkowa pojemnosc pozostaje taka sama?
2/ Nozki przekaznika RY5 przelaczaja pomiedzy clean i pushed Ch1 -- czy brak napiecia stalego rzedu 380V nie wplynie na zachowanie sie tej czesci ukladu? Wydaje mi sie, ze jednak tak...

Spojrz tez na wtornik na V3b -- mniejsze napiecie, ale jednak 220V to nie malo...

Tymniemniej, wyglada, ze jednak istnieja przekazniki, ktore sa w stanie to obsluzyc :) Mam nadzieje, ze AnTech jeszcze nie oddal wzmaka wlascicielowi i pomoze odcyfrowac model. Co do bledow -- jedyne co moge potwierdzic, to to, ze liczba uzytych przekaznikow zgadza sie z tym, co AnTech wrzucil na fotach.

Sorry za OT i wkrecanie sie z moimi problemami!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

painlust pisze:Masz racje na tym schemacie masz przełączane wysokie napięcie. Nie wiem czy to nie jest schemat z błędami. Ja nigdy bym tak nie zrobił.
Nie mówiąc o tym, jaki stuk spowoduje załączenie ok. 200V DC do wiszącego kondensatora separującego. Możliwe, że są to zmyłki producenta.
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

TooL46_2 pisze:Mam nadzieje, ze nie zostales zbanowany! :) Dzieki za foty!!

Troche off-topic -- w moim watku pytalem o przekazniki. Wydaje mi sie, ze na tych przekaznikach jest napisany model i firma -- bylaby szansa, zebys podal? Zastanawiam sie, jak tak male przekazniki sa w stanie obslugiwac ca. 400VDC -- najwieksze, jakie ja znalazlem byly na 250-300VDC... Dzieki za pomoc! :)

:arrow: Wicker -- w tej Mesie naliczylem 12 przekaznikow. Dlatego pytalem tez o model, bo wtedy moge policzyc, ile bedzie potrzebne mocy, zeby je wszystkie obsluzyc. Na schemacie do sterowania przekaznikami uzywane jest napiecie zarzenia -- +/- 3VDC. Stad wnioskuje, ze przekazniki musza byc na 5/6VDC. Te, ktore znalazlem, na 5V i z mozliwoscia przelaczania 250-300VDC pobieraly od 100mA do 400mA, co w sumie daje natezenie (jesli wszystkie sa zalaczone) od 1.2A do 4.8A. Zakladajac, ze uda sie zdobyc te na 100mA, oraz, ze nie wszystkie przekazniki `pracuja' w kazdym danym momencie, wydaje sie, ze trzeba spokojnie zalozyc 6VDC/1A na ich zasilenie. Wychodzi, ze ten potwor zzera 5W mocy na same przekazniki :) ale poprawcie mnie, jesli sie myle!
Co Ty z tymi przekaźnikami? Coś ten podany przez Ciebie schemat nie teges jest :wink: Może to celowa dezinformacja producenta? :wink: Podobnie jak painlust, takiego rozwiązania bym nie zastosował, takie wpięcie przekaźnika powoduje stuki podczas przełączania. Na schematach, które widziałem przekaźniki przełączają tylko sygnał zmienny i nie są na potencjale 200 Voltów. Nie wiem jak w rzeczywistości jest w tym fotografowanym sprzęcie, nie chce mi się sprawdzać.
Jak zdążę jeszcze raz rozebrać wzmacniacz to podam typ przekaźników.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

PzP pisze:
Nie mówiąc o tym, jaki stuk spowoduje załączenie ok. 200V DC do wiszącego kondensatora separującego. Możliwe, że są to zmyłki producenta.
Też uważam, że to nie jest poprawny schemat. Ja dałbym kondensatory blokujace i zreszta tak zrobiłem w moim preampie dwukanałowym - do zobaczenia na fonarze.
yosot
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: yosot »

Zamiast tych dywagacji może skonfrontować schemat z piecem, jeżeli go się ma na stole, czy jest poprawny czy nie, czy producent robi błędy :shock: , czy jedenaście przekaźników czy dwanaście, czy kondzior powinien wisieć czy nie :mrgreen:
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

AnTech pisze: Co Ty z tymi przekaźnikami? Coś ten podany przez Ciebie schemat nie teges jest :wink: Może to celowa dezinformacja producenta? :wink:
Jest taka szansa. Choc ten schemat pochodzi ze strony Toma, wiec nie jestem pewien :wink:
AnTech pisze:Podobnie jak painlust, takiego rozwiązania bym nie zastosował, takie wpięcie przekaźnika powoduje stuki podczas przełączania. Na schematach, które widziałem przekaźniki przełączają tylko sygnał zmienny i nie są na potencjale 200 Voltów.
painlust pisze:Też uważam, że to nie jest poprawny schemat. Ja dałbym kondensatory blokujace i zreszta tak zrobiłem w moim preampie dwukanałowym - do zobaczenia na fonarze.
Stad moje zdziwienie i proby szukania rozwiazania ;) W moim poprzednim wzmaku rowniez przelaczaly tylko sygnal. Stad takze te pytania o przekazniki. Byc moze istnieja takowe, byc moze nie. Jesli nie, znaczyloby to wtedy, ze schemat jest bledny. Jesli tak, to czemu ich nie zastosowac jesli moznaby je dostac? Skoro w firmowym wzmaku dzialaja, to powinny i w DIY.
Nie wiem jak w rzeczywistości jest w tym fotografowanym sprzęcie, nie chce mi się sprawdzać. Jak zdążę jeszcze raz rozebrać wzmacniacz to podam typ przekaźników.
Jesli bedziesz mial okazje, to byloby super ;) Jesli nie, to trudno :) Nie ma problemu :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

Fajne podstawki są na tych płytkach:-) To takie coś http://www.tubedepot.com/sk-b-vt9-pt-2.html ? Trochę drogie i przede wszystkim trochę daleko;-)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ruskie podobne montowali w swoich OTVC.
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

MStaniszczak pisze:Fajne podstawki są na tych płytkach:-) To takie coś http://www.tubedepot.com/sk-b-vt9-pt-2.html ? Trochę drogie i przede wszystkim trochę daleko;-)
ELMUZ Końskie ma takie podstawki http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php ... g&k_id=114, całkiem niedaleko :wink:
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
yosot
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: yosot »

Niedaleko i bardzo fajne (BELTON), rozstaw nóżek na druku odpowiednio duży (tych wlutowanych w druk, nie lampy :mrgreen: ).
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

Aż nie wiem czy się nie skuszę:-)
ODPOWIEDZ