Wzmacniacz PP na El84 - podsumowanie.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pawel_z
50...74 posty
50...74 posty

Wzmacniacz PP na El84 - podsumowanie.

Post autor: pawel_z »

Witam. Tak jak pisałem wcześniej po skończonej pracy przedstawiam swój pierwszy wzmacniacz oparty na lampach.
Schemat wzmacniacza poniżej:
schemat_wzm.jpg
Troche o konstrukcji.
Wzmacniacz oparty o popularne lampy Ecc83 w stopniu wejściowy oraz 2*El84 na wyjściu.
Cały wzmacniacz składa się z :
1.Zasilacz
Schemat poniżej:
schemat_zasilacz.jpg
W zasilaczu zastosowano trzy kondensatrory po 470u/400V. Jako trafo zastosowano toroide o wydajności prądowej 5,5A dla 6,3V oraz 1,5A dla 350V. Płytka wycięta na frezarce. Przekaźniki załączane są przez mikrokontroler(opisane poniżej).
Foty zasilacz:
zas01.jpg
2.Sterownik wzmacniacza.
Załącza i wyłącza przekaźniki w zasilaczu. Po włączeniu zasilania włącza się przekaźnik główny załączający napięcie do transformatora toroidalnego. Następnie załącza się przekaźnik od napięcia żarzenia, a po 45 sek. załącza się przekaźnik anodowy. W chwili wyłączenia wzmacniacza wyłącza się przekaźnik anodowy, po 20 sek. przekaźnik żarzenia i przekaźnik główny. Włączenie i wyłączenie wzmacniacza można dokonac poprzez switcha lub z pilota (rc5 philips).Sterownik steruję także silnikiem od potencjometru głośności. Sterowanie głośności ręczne lub z pilota. Na płytce strerownika umieszczone są także 3 miniaturowe przekaźniki w obudowie Dip10 - załączanie ich następuje poprzez przełącznik 3 pozycyjny i służy do wyboru źródła dźwięku. Mikrokontroler to ATMEGA32 - mocno na wyrost, ale mam do niej zestaw testowy. Program napisany w Bascomie. Foto sterownika poniżej:
ster01.jpg
Foto potencjometru alps na płytce:
alps01.JPG
3.Układ miękkiego startu trafa.
Bez opisu.
4.Wzmacniacz
Konstrukcja oparta na chassis wykonanego z 3mm aluminium. Od spodu pzrymocowane elementy w pająku, od góry przymocowane trafa i lampy. Wszystko na focie poniżej:
chassis.jpg
5.Obudowa.
Obudowa pochodzi z radioodbiornika dominante. Dostało mi sie troche za nią na tym forum, o czym można poczytać w innym poście. Obudowa była mocno zniszczona, odpryski lakieru, pobita skala, zalany materiał na froncie. Postanowiłem ją w warunkach domowych odrestaurować. Zdarłem wierzchnią warstę lakieru szkłem następnie ją wyszlifowałem papierem o gramaturze 200,a na koniec o gramaturze 400. W sumie samo szlifowanie(wszystko ręcznie) zajęło mi ponad 10h. Potem pomalowałem obudowę lakierobejcą na kolor ciemny mahoń. Materiał z frontu wyprałem ręcznie, a skalę zastąpiłem wypiaskowaną podwójenie klejoną szybą. Na fotach poniżej efekt mojej pracy.
k01.jpg
k02.jpg
Za lampami będzie lustro, tak żeby nie było widac traf głośnikowych.

Czas realiazacji wzmacniacza to ok 3 - 4 miesiące po pare godzin dziennie. Kosztów nawet nie chce liczyć:) Natomiast chce podziękować wszystkim z tego forum którzy mi pomagali - dziękuje.

Pozdrawiam
paweł_z.
pawel_z
50...74 posty
50...74 posty

Re: Wzmacniacz PP na El84 - podsumowanie.

Dodaje charakterystyki pomiarowe jakie wykonałem urządzeniem ATS-1 firmy audioprecision.
Pasmo przenoszenia dla 1W.
Pasmo kanał A
Pasmo kanał A
Pasmo kanał B
Pasmo kanał B
Przesunięcie fazowe.
Faza A
Faza A
Faza B
Faza B
Współ. zawartości harmonicznych.
W funkcji częstotliwości.
W funkcji częstotliwości.
Pwy w funkcji Uwe.
Pwy=f(Uwe)
Pwy=f(Uwe)
Przesłuch z A->B: -72.68dB
Przesłuch z B->A: -78.22dB
Odstęp sygnał/szum kanał A:68.9 dB
Odstęp sygnał/szum kanał B:69.4 dB

Wszystkie pomiary dla sinusa 1kHz i mocy wyjściowej 1W. Przesunięcie mierzone tylko dla 10W bo urządzonko się gubiło troche podczas pomiaru dla 1 W.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

140+ wyswietlen i ani jednego komentarza?

To ja bede pierwszy i pochwale.
Aleksander Niemand

Post autor: traxman »

No to kamyczek, co tam robi ta zielona leda, trzeba było dać pomarańczowa i zasilać przez diodę prostowniczą z 50Hz, by sobie migotała. A tak ogólnie bardzo fajnie wyszło.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Czym się kierowałeś dobierając wydajność prądową uzwojenia anodowego trafa sieciowego?
traxman

Post autor: traxman »

Tam jest chyba literówka przy anodowym, albo ten transformator ma super rdzeń.
Próbowałeś mierzyć wzmacniacz przy sterowaniu V3 z różnych stron R10? czasami można uzyskać mniejsze zniekształcenia (lepsza symetria).
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Po co jest rezystor 1k w anodzie pierwszego stopnia przed kondensatorem sprzęgającym?
Awatar użytkownika
foras1
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: foras1 »

Witam, rzeczywiście wykonanie jest całkiem fajne. Co do leda to zmienił bym go na zwykłą żarówkę z np czerwoną kontrolką (ten zielony troszkę śmiesznie wygląda). I intryguje mnie to 1,5A przy 350V. Czyżby tafo miało ok.500W? Pozdrawiam, Paweł.
pawel_z
50...74 posty
50...74 posty

foras1 pisze:Witam, rzeczywiście wykonanie jest całkiem fajne. Co do leda to zmienił bym go na zwykłą żarówkę z np czerwoną kontrolką (ten zielony troszkę śmiesznie wygląda). I intryguje mnie to 1,5A przy 350V. Czyżby tafo miało ok.500W? Pozdrawiam, Paweł.
Poprawka - trafo 250V 1,5A. Dlaczego taki prąd - bo było w tej samej cenie co dla 1A:). Mam troche zapasu mocy, ale chce jeszcze wstawić magiczne oko. Dioda może rzeczywiście nie pasuje - nie przemyślałem tego do końca:) Natomiast jest dwukolorowa - do momentu załączenie przekaźnika anodowego świeci na czerwono.
jethrotull pisze:Po co jest rezystor 1k w anodzie pierwszego stopnia przed kondensatorem sprzęgającym?
Profilaktycznie:)
traxman pisze: Próbowałeś mierzyć wzmacniacz przy sterowaniu V3 z różnych stron R10? czasami można uzyskać mniejsze zniekształcenia (lepsza symetria).
Nie próbowałem - nie wiem czy będe miał dostęp jeszcze do analizatora audio. W wolnej chwili dokonam pomiaru w warunkach domowych. Teraz zbieram kase na OTL-a na 6n13s, muszę mieć coś na tych lampach.
Pozdrawiam
Paweł_Z
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

pawel_z pisze:Teraz zbieram kase na OTL-a na 6n13s, muszę mieć coś na tych lampach.
Pozdrawiam
Paweł_Z
A jakie masz słuchawki bo jak coś rzędu 50 Om to lepszy jest szeregowy PP niż WK.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

Beier pisze:A jakie masz słuchawki bo jak coś rzędu 50 Om to lepszy jest szeregowy PP niż WK.
A z 32ohm (więc typowa wartością chyba dla większości dziś słuchawek) nie ma co podchodzić do WK. Ale ładnie gra już zarówno z 250ohm jak i 600:-) Mój grał już na pająku (poza zasilaniem - osobne płytki dla anodowego i żarzenia), a teraz czeka w częściach aż zlituje się i zrobię jakąś obudowę;-)
pawel_z
50...74 posty
50...74 posty

Beier pisze: A jakie masz słuchawki bo jak coś rzędu 50 Om to lepszy jest szeregowy PP niż WK.
Słuchawki będe musiał kupić - jakieś 250ohm. Narazie czytam co i jak.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

pawel_z pisze:
Beier pisze: A jakie masz słuchawki bo jak coś rzędu 50 Om to lepszy jest szeregowy PP niż WK.
Słuchawki będe musiał kupić - jakieś 250ohm. Narazie czytam co i jak.
Pozdrawiam.
Słuchawki powyżej 50 ohm nieco kosztują niestety, a takich które mają 600 ohm wyboru chyba nie ma - jest tylko nasz Tonsil Sd 426
:-) Zresztą chyba mogę polecić;-) Wada głównie taka że po godzinie słuchania w Tonsilach boli mnie głowa (cisną za bardzo). Ale 250 ohm też dobry wybór, sam takich głównie używam;-)
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Ja zasilam 50 omowe HD 555 z szeregowego PP na 6N6P i gra to naprawdę przyzwoicie. Jeżeli źródłem muzyki jest tak jak w moim przypadku komputer to polecam PCM2702 - niestety obecna cena tego układu nie zachęca - 40 zł za sztukę :(
ODPOWIEDZ