Kolumna gitarowa 412 by Buzzaro - How it's made ??

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Re: Kolumna gitarowa 412 by Buzzaro - How it's made ??

Post autor: TripleXXX »

Do robienia wczepów mam przyrząd (do robienia wczepów :mrgreen: ) . Tak, płyty tnę sam. Chyba że mam robić kolumnę z niestandardowej (standard - 18mm) grubość sklejki to zamawiam już pocięte formatki na wymiar.
Rozcinam na mniejsze formatki zagłębiarką (lepsza by była pilarka formatowa,ale koszt przyzwoitej pilarki to jakieś 10-15 tyś :evil: ) i resztę na pilarce.
Zaokrąglenia robione są frezarką górnowrzecionową, frezem o promieniu 12,7mm. Muszę jednak pomyśleć nad frezarką dolnowrzecionową. Sporo by mi to ułatwiło frezowanie. No i mógłbym bez problemu robić zaokrąglenia typu Marshall etc.
Frezarką wycinane są również otwory pod głośniki. Jak zrobię sobie prowadnicę (ewentualnie kupię) to reszta otworów (rączki, terminal) również będzie frezowana. Łatwiej jest jednak wycinać to wszystko wyrzynarka. Przy frezowaniu jest trochę zabawy z tym, ale efekt końcowy jest lepszy. No i frezarka strasznie pyli a nie mam (przynajmniej na razie) odkurzacza/wyciągu.
Płyta (tył i przód) jest pomniejszona( w stosunku do budy jeszcze nie oklejonej tolexem) o około 2mm na każdym z boków. Czasami trzeba to korygować - różnie to bywa :)

Jeśli chodzi o linki to tutaj jest trochę http://www.netunes.com/guitar-amplifier ... turers.htm . Wzmacniacze, kolumny itd. Poza tym wystarczy wpisać frazę "Custom Guitar Cabinets" w Google. Warto też użyć przeglądarki do obrazów Google.
http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... a=N&tab=wi
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

TripleXXX pisze:Do robienia wczepów mam przyrząd (do robienia wczepów :mrgreen: ) . Tak, płyty tnę sam. Chyba że mam robić kolumnę z niestandardowej (standard - 18mm) grubość sklejki to zamawiam już pocięte formatki na wymiar.
Rozcinam na mniejsze formatki zagłębiarką (lepsza by była pilarka formatowa,ale koszt przyzwoitej pilarki to jakieś 10-15 tyś :evil: ) i resztę na pilarce.
Zaokrąglenia robione są frezarką górnowrzecionową, frezem o promieniu 12,7mm. Muszę jednak pomyśleć nad frezarką dolnowrzecionową. Sporo by mi to ułatwiło frezowanie. No i mógłbym bez problemu robić zaokrąglenia typu Marshall etc.
Frezarką wycinane są również otwory pod głośniki. Jak zrobię sobie prowadnicę (ewentualnie kupię) to reszta otworów (rączki, terminal) również będzie frezowana. Łatwiej jest jednak wycinać to wszystko wyrzynarka. Przy frezowaniu jest trochę zabawy z tym, ale efekt końcowy jest lepszy. No i frezarka strasznie pyli a nie mam (przynajmniej na razie) odkurzacza/wyciągu.
Płyta (tył i przód) jest pomniejszona( w stosunku do budy jeszcze nie oklejonej tolexem) o około 2mm na każdym z boków. Czasami trzeba to korygować - różnie to bywa :)

Jeśli chodzi o linki to tutaj jest trochę http://www.netunes.com/guitar-amplifier ... turers.htm . Wzmacniacze, kolumny itd. Poza tym wystarczy wpisać frazę "Custom Guitar Cabinets" w Google. Warto też użyć przeglądarki do obrazów Google.
http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... a=N&tab=wi
A ile płacisz za sklejkę?
No i ile kosztuje taka zabawka do robienia takich wszczepów ;) (i czy jest sens prób robienia czegoś takiego bez tego - w sensie precyzyjne zaznaczenie, a następnie wyrzynarka lub frezarka)?
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Cena sklejki zależy od jej jakości, rodzaju drewna, gatunku, wielkości formatki itd.
To zależy jakie chcesz wczepy robić . Przyrząd kosztuje od kilkuset do kilku tysięcy zł. Czy jest sens robienia wczepów bez przyrządu?? Dla mnie nie :)
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

zapytam tradycyjnie dlaczego?
Awatar użytkownika
Tavil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Tavil »

A ja spytam czy spotkał się ktoś żeby robili wczepy w punkcie cięcia płyt?
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Pochłania to masę czasu (robienie wczepów ręcznie) a czas to ... :wink: No i dokładność z jaką ma to być wykonane. Maszyna to maszyna. Możesz zrobić ręcznie, czemu nie? Jeśli się do tego przyłożysz to powinno być dobrze ;)

Tavil Ja się spotkałem z zakładem gdzie frezują sklejkę jak tylko chcesz. Nie wiem ile to kosztuje i czy zrobili by wczepy. Nawet nie pytałem. Takie rzeczy wolę robić jednak samemu.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

TripleXXX, no to spróbuję :) a co do już konkretnego łączenia - to używać wkrętów (spaxy konkretnie) czy sam wikol wystarczy?
No i nie powiedziałeś ile za sklejkę płaciłeś ;)?
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Jak zrobisz "ciasno" wczepy i złożysz na wikolu to nie ma potrzeby zawracać sobie głowy wkrętami. Ja całość ściskam ściskami stolarskimi na czas wyschnięcia kleju. Zawsze odczekuję około 2/3 dni. Jeśli mi się nie śpieszy to nawet tydzień, ale to nie jest mus.

Sklejka 1525x1525 od 135zł za najgorszy gatunek (3/4) w górę, w zależności od tego co wcześniej napisałem ;)
Aha. zapomniałem dodać że cena dotyczy sklejki brzozowej / jednolitej (bez domieszek innego drewna)
yosot
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: yosot »

Połączenie ścianek na "wczepy" można z powodzeniem zrobić ręcznie, pod warunkiem jako takich umiejętności stolarskich. Mój znajomy robi to tak , że po wciśnięciu trzyma się bardzo mocno nawet bez kleju :shock: . Ilość nacięć jest nieco mniejsza, ale połączenie jest bardzo mocne, nie wymagające żadnych wkrętów. Kończę combo 5e3 w obudowie z jego "wczepami", będzie wykończone tylko politurą więc będzie doskonale to widać - pokażę zdjęcia.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Akurat umiejętności stolarskie to u mnie najmniejszy problem (no może obsługa pił mi idzie jeszcze słabo - bo dopiero od niedawna mam do nich dostęp, ale wyżynarki, piły, ściski, pilnik i linijki nie są mi bynajmniej obce ;D) ;)
No to cóż, muszę w mieścinie poszukać miejsca gdzie sprzedają w rozsądnych cenach sklejkę i czas zacząć tworzenie drugiej paki ;)
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Turgon pisze: i czas zacząć tworzenie drugiej paki ;)
A pierwszą możesz się pochwalić :wink: ??
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

A ja trochę z innej beczki. Na pl.rec.muzyka.gitara pojawił się pewien link:
http://www.buzzarocabs.com/Coverings/img/index.html
Interesuje mnie toleks, na tle którego zrobiłeś zdjęcia narożników i nóżek. Rozumiem, że on jest czarny, tylko się coś czerwonego odbiło? Masz jakiś inny niż czarny i pomarańczowy?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Marvel pisze:A ja trochę z innej beczki. Na pl.rec.muzyka.gitara pojawił się pewien link:
http://www.buzzarocabs.com/Coverings/img/index.html
Interesuje mnie toleks, na tle którego zrobiłeś zdjęcia narożników i nóżek. Rozumiem, że on jest czarny, tylko się coś czerwonego odbiło? Masz jakiś inny niż czarny i pomarańczowy?
Fajny pomysl autoportretu:

Obrazek
Aleksander Niemand
125...249 postów

Post autor: yellow_ »

VacuumVoodoo pisze:Fajny pomysl autoportretu:
w podobny sposob swojego czasu na allegro wielka popularnosc zdobyl pewien czajnik

http://g.smietnik.eu/czajniczek/

-sorry za "oftopa" ;p
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Marvel pisze:Interesuje mnie toleks, na tle którego zrobiłeś zdjęcia narożników i nóżek.
Ten tolex to case na gitarę :lol: (zdjęcie zapożyczyłem z internetu)

Mam jeszcze czerwony (tolex - nie case :mrgreen: ). Resztę zamawiam w miarę potrzeb. Sam wiesz ile kosztuje tolex. Zamówienie każdego rodzaju po kilka metrów to wydatek przyprawiający o ból głowy.
VacuumVoodoo pisze:Fajny pomysl autoportretu:
Myślałem nad tym aby to zmienić. Tak jak mówiłem - kiepski ze mnie fotograf :lol:
Załączniki
ibanez js1200.jpg
ODPOWIEDZ