Perfboard w Polsce
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Perfboard w Polsce
Czy w jakimś polskim sklepie internetowym można kupić uniwersalne płytki perforowane, zwane u anglosasów "perboard"? Widziałem podobne płytki jednak różniące się od tych które poszukuję tym, że były na bazie laminatu szklanego a nie impregnowanego (chyba bakelitem?) papieru, przez co nie da się z nich wycinać nożykiem mniejszych kawałków.
Zdjęcie pokaże o co mi chodzi.
Zdjęcie pokaże o co mi chodzi.
_
Re: Perfboard w Polsce
A jakie to ma zalety w porównaniu ze zwykłą płytką uniwersalną z padami?
Jaki rodzaj płytki masz na myśli?traxman pisze:A jakie to ma zalety w porównaniu ze zwykłą płytką uniwersalną z padami?
_
Taki, jak ta po lewej.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Skoro tak, to masz jeszcze jedno zdjęcie. U mnie w sklepie są kawałki 5x10 cm po 4 zł.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Acha, paseczki, nie punkty. Jeśli taką właśnie płytkę miał na myśli traxman to odpowiadam: moja (z punktami lutowniczymi, nie paseczkami) ma tę przewagę, że nie narzuca częściowo układu połączeń, a umożliwia dowolne ich prowadzenie, wzdłuż, w poprzek i na ukos techniką ciągnięcia, excuse le mot, "gluta" cyny za pomocą grota.
_
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
To jest do zdobycia w każdym sklepie elektronicznym, a jeśli chcesz wysyłkowo to sprawdź w TME.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
No właśnie nie w każdym. Są jedynie te które pokazał Marvel, paskowe. Zaraz sprawdzę w tme ale oni tam mają koszmarną nawigację.Vault_Dweller pisze:To jest do zdobycia w każdym sklepie elektronicznym, a jeśli chcesz wysyłkowo to sprawdź w TME.

_
W nikompie były, z padami okrągłymi i kwadratowymi rozmiary od 5x10 do 10x20 na papierze i szkle.
Znalazłem w tme w kategorii wyposażenie warsztatowe / sprzęt lutowniczy / laminaty miedziane. Co ciekawe, te paskowe a także z różnymi mozaikami np. pod układy scalone występują pod nazwą "płytka uniwersalna" a te z kółeczkami - "płytka prototypowa". 
Jest nawet goła płytka izolacyjna bez miedzi, można na niej poszaleć srebrzanką, metodą "pseudodruku" jak za starych dobrych czasów.
Z kolei w nikompie nazywa się toto "płytka wiercona" ale niestety mają tylko na bazie FR4.

Jest nawet goła płytka izolacyjna bez miedzi, można na niej poszaleć srebrzanką, metodą "pseudodruku" jak za starych dobrych czasów.

Z kolei w nikompie nazywa się toto "płytka wiercona" ale niestety mają tylko na bazie FR4.
_