Elektrycznie projekt zakończony Odpalił od razu. Napięcie skuteczne sinusa 13V, maksymalne 16,5V, czyli 34W.
Napięcia w układzie podaję na schemacie. Zdecydowałem się podnieść napięcia w preampie, bo sprzęt nie ma rzucać gruzem. Treble cut mocno i nagle obcina górę w końcowych ustawieniach potencjometru. Chyba wystarczyłby jednak kondensator 1n (dałem 4n7) i albo odwrotnie podłączyłem potencjometr, albo powinien być anti-log (a może liniowy?).
W katodach dałem rezystory 5W, bo z obliczeń wyszło mi 1,8W, ale mocno się grzeją.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Dopiero zauważyłeś? Od początku taki był plan (fakt, że 50W w tytule wątku jest trochę mylące...) Co w tym takiego dziwnego? Po prostu jest Vintage
painlust pisze: Jak tam poradziłeś sobie z zawysokim żarzeniem?
Nic na razie nie robiłem, ale też nie eksploatowałem go jeszcze zbyt długo. Cały czas się zastanawiam, co zrobić. Najchętniej to odwinąłbym kilka zwojów...
Ciekawostka: żarzenie całości, łącznie z pierwszą lampą preampu, napięciem zmiennym i zero brumu (symetryzacja 2x150R do masy).
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Witam .Bebechy twojego Atoma wyglądają całkiem całkiem .Też chciałbym kiedyś coś takiego zbudować .Dzisiaj chwile posiedziałem i zrobiłem coś w stylu płytka turpcb,nie znam dokładnym wymiarów twojej płytki ,ale jak mógłbyś podać to mógłbym zwymiarować i tu zamieścić w skali 1 do 1 .Chciałem zrobić coś w deseń Ceratione i dokładnie poopisywać ale cośik nie za bardzo mi to idzie. Marvel kiedy następna seria wzmacniaczy . Pozdrawiam .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marvel pisze:W takim razie bardziej się postaram przy pomiarze i może wyjdzie więcej, chociaż mam niskie napięcie anodowe: 366V.
No właśnie ja będę miał podobne. Ta końcówka pochodzi z konstrukcji gdzie było jakieś 100V więcej. dodatkowo z tego się wytraca sporo na Rk.
Może jeszcze jest problem z Raa? Jakie przyjąłeś?
Ile powinno być, żeby uznać końcówkę za sukces? 35W w sinusie?
Nie mówię że to nie jest sukces, tylko że dla mnie za mało Ja bym chciał te 35W.