Orion AT 501L

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Orion AT 501L

Post autor: Marcin K. »

Jeśli chodzi o kondensatory przepustowe to najnormalniej w świecie wywal je i wsadź druciki w koszulki PCV z kabli.
Heniu jak chcesz coś do N424 to pytaj bo mam takiego i coś może znajdę :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

Z tym orionem to jest tak, że jest to najstarszy TV jaki miałem w rękach. Mało kto ma sprawne TV z 58 roku.

Wobuloskop postaram się załatwić, ale brak mi kasy, a ze szkoły nie tak łatwo coś załatwić...

Nie wiem o co chodzi z tą głowicą, ale jak ją ruszam to słabnie fonia, i znika szum z ekranu. Jak ruszę kabelkami idącymi do głowicy to nic się nie zmienia.

cirrostrato :arrow:
Wiem, że są nowsze, ale mi się nie podobają.. Za kanciaste i kwadratowe są. Z tym Orionem to jest prawie jak z Wisłą lub Belwederem(dostępność części)

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Bobekmaster pisze: Mało kto ma sprawne TV z 58 roku.
I tu bym się do końca nie zgodził.A co do pogardzanych ,,nowszych" TV to wychodzi na to,że tylko cirrostrato nad nimi siwą głowę litościwie pochyla,ale za 20-30 lat to one będą też stareńkie.Taki Lazuryt 107 szesnastocalowy w dwudziestocalowej(optycznie niedopasowanej) budzie,kiedyś brał mnie na jego widok odruch wymiotny a teraz mam dwa i bardzo mi się przez swoją kanciastą brzydotę podobają.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

cirrostrato pisze: I tu bym się do końca nie zgodził.A co do pogardzanych ,,nowszych" TV to wychodzi na to,że tylko cirrostrato nad nimi siwą głowę litościwie pochyla,ale za 20-30 lat to one będą też stareńkie.Taki Lazuryt 107 szesnastocalowy w dwudziestocalowej(optycznie niedopasowanej) budzie,kiedyś brał mnie na jego widok odruch wymiotny a teraz mam dwa i bardzo mi się przez swoją kanciastą brzydotę podobają.
Nie tylko Ty cirrostrato, u mnie trzy Neptunki stoją, choć 427 jest w bardzo słabym stanie, ale gdy skończę z pisaniem licencjata, może zakrzątnę się koło nich. W 411 trzeba kineskop zmienić.
Dla mnie to one są bardzo stare, bo działały na długo, zanim się urodziłem.
Alek

Post autor: Alek »

:arrow: Marcin Oizo

Nie doradzaj źle. Te kondensatory przepustowe mają tam konkretną rolę i wymiana ich na przewody-jak pisałeś- to bardzo zły pomysł. Kłopoty z głowicą mogą polegać na brudnym bębnie albo... na niczym. Ja pamiętam, że stare TV były dość wrażliwe np. na przechodzące osoby :wink: . Odbiór na nich siłą rzeczy jest gorszy niż na współczesnych telewizorach.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Bemben jest czysty i styki też się błyszczą. Robzierałem to i gruntownie czyściłem. Najdziwniejsze jest to że tak się dzieje tylko przy wygięciu głowicy w jedna stronę. w inne nie widac poprawy ani pogorszenia. Kablami ruszałem, i napewno są całe. Jeszcze muszę sprawdzić czy bęben dobrze dociska do styków.. Rusze głowicą o 1mm a obraz staje się idealny, ale fonia słabnie.
Postaram się załatwić wobuloskop i zobaczymy. Nie każdy ma w domu wobula więc zrozumcie dlaczego robię to metodą macanowa pukanowa :(

P.S. Mój TV jest kompletnie nie czuły :wink: Nie reaguje na zmiany temperaturowe, obecność ludzi, dotykanie chassis itp.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Alek to że kondensatory pełnią określoną rolę w układzie głowicy to wiem, ale czasami nie można nic innego zrobić jak go najnormalniej wywalić. Też się tak głowiłem jak naprawiałem Beryla, połowa lamp żarzyła a połowa nie i pomogło właśnie wywalenie określonego kondensatora przepustowego bo nowego to ze świecą szukać :roll:

Bobek jeśli jeszcze nie wyczyściłeś styków głowicy (i to tych stałych sprężynowych w korpusie i to tych na bębnie) to nie masz na co czekać jak tylko wziąć ostry nóż, papier ścierny, czyścić i zabezpieczyć czy to WD40 czy to wazeliną techniczną...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Już jest lepiej. Wyczyściłem podstawki w głowicy i nózki lamp. Wcześniej czyściłem wszystkie podstawki w TV, ale te chyba ominąłem :? Napisy są wyraźne, i nie ma zniekształceń obrazu, ale nadal jest brum w głośniku, w chwili pojawienia się napisów. Da się go wyeliminować, ucinająąc wysokie tony w korektorze, lub wsadzając głęboko rdzeń w dławik separujący fonie od wizji(niestety fonia staje się wtedy bardzo słaba :cry: ). Jak ruszę głowicą to napisy stają się ciut wyraźniejsze, ale to już drobnostka.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Bobekmaster pisze:Bemben
Ekhm, co? :P
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Telewizor już stoi w pokoju. Jak wam się podoba? Zamiast tego radia, dać jakieś mniejsze?
TV jak na razie zakończyłem, kiedyś zabiorę się znowu za niego.

Pozdrawiam
Załączniki
DSCN1013.jpg
DSCN1016.jpg
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

A tak się prezentuje podczas oglądania filmu:
Załączniki
DSCN1039.jpg
DSCN1042.jpg
DSCN1043.jpg
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Fajne :-)

PS Co to za radyjko na górze - Nordmende czy Grundig?
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Nordmende. Chyba dam jakieś mniejsze bo to jest za duże.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Dzisiaj podłaczyłem pod wejście antenowe kawałek kabla, i udało się odebrać TVP1. Fonia jest słaba, a jak dam na następny kanał, to jest ok, ale obrazu prawie nie ma. Co najdziwniejsze przedłużanie kabla antenowego nic nie zmienia.
Teraz mam aserwisowy generator to się Pobawię w wyświetlanie kraty itp.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ