Kształtka wyżarzona EI
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
witam!
co do norm:
pierwsza liczba to straty w W/kg * 100 przy wysterowaniu 1.5 T (w starszych normach ta liczba wynosila 1.2 T). durga liczba to po prostu grubosc blachy, 50 to 0.5 mm. co dokladnie koduja litery nie wiem. blacha EP 530 - 50 to raczej slabizna. przecietne toroidy cos kolo XX 100 - 27.
luk
co do norm:
pierwsza liczba to straty w W/kg * 100 przy wysterowaniu 1.5 T (w starszych normach ta liczba wynosila 1.2 T). durga liczba to po prostu grubosc blachy, 50 to 0.5 mm. co dokladnie koduja litery nie wiem. blacha EP 530 - 50 to raczej slabizna. przecietne toroidy cos kolo XX 100 - 27.
luk
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Dane blach i taśm wg PN=63/H-92132
Jak wyżej.
Wrzucam także tabelę odpowiedników zagranicznych dla polskich stali transformatorowych.
Pzdr. ZoltAn
------------------
Niepotrzebne już dwa posty zostały wykasowane. Pozdr. Admin.
Wrzucam także tabelę odpowiedników zagranicznych dla polskich stali transformatorowych.
Pzdr. ZoltAn
------------------
Niepotrzebne już dwa posty zostały wykasowane. Pozdr. Admin.
- Załączniki
-
- Odpowiedniki polskich stali transformatorowych.
- P9210002.jpg (98.24 KiB) Przejrzano 2961 razy
-
- PN-93/H-92132
- P9210001.jpg (83.69 KiB) Przejrzano 3072 razy
Ostatnio zmieniony czw, 23 września 2004, 14:56 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
- jdubowski
- moderator
Re: Spotkałem się z nimi...
jdubowski pisze:Idzie o te głośniki posiadające design typu "kubeł" ?ZoltAn pisze: także przy transformatorach głośnikowych sieci radiowęzłowej 120V montowanych w dużych - dzisiaj absolutnie unikatowych - tonsilowskich tubowych głośnikach (GD35/25W/16?) używanych niegdyś do nagłośniania imprez masowych na otwartym terenie i ulic w miastach.

Takie jak na zdjęciu miałem na myśli...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Tak, nagłaśniające stadiony, ulice, dworce PKP i PKS oraz ulice miast w święta masowe - (zwykle) Pierwszego Maja - i uliczne imprezy sportowe (wyścigi kolarskie, biegi).jdubowski pisze:Idzie o te głośniki posiadające design typu "kubeł" ?
Takie jak na zdjęciu miałem na myśli...
Obiekty pożądania bigbitowców z lat sześćdziesiątych - zdobywane porą nocną - trudem i znojem, dzisiaj absolutnie unikatowe.
Gdzie było to kino? W Bytomiu

Pzdr. Zoltan
Ostatnio zmieniony ndz, 29 marca 2009, 19:29 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Re: Kształtka wyżarzona EI
A na co bigbitowcom takie "szczekaczki"? Głośne to one są ale jak tu na nich grać?
_
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Czytaj dokładnie postyfugasi pisze:A na co bigbitowcom takie "szczekaczki"? Głośne to one są ale jak tu na nich grać?

1/piszę o bigbitowcach z lat sześćdziesiątych,
2/ wewnątrz takiej "szczekaczki" znajdował się całkiem przyzwoity głośnik GD36/25 (zwykle) albo GD29/10 (rzadziej),
3/ dlaczego zawartość kubła było aż tak poszukiwana, że ryzykowało się połamanie karku podczas nocnych wspinaczek na słupy czy dachy a do tego poszarpanie dupy przez wilczury często pilnujące obiektu lub porcje soli w piłdupki - oceń sam

Pzdr. Zoltan
Ostatnio zmieniony ndz, 29 marca 2009, 20:38 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
To byly czasyZoltAn pisze:fugasi pisze:
3/ dlaczego zawartość kubła było aż tak poszukiwana, że ryzykowało się połamanie karku podczas nocnych wspinaczek na słupy czy dachy a do tego poszarpanie dupy przez wilczury często pilnujące obiektu lub porcje soli w piłdupki - oceń sam![]()
Pzdr. Zoltan

Aleksander Niemand
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
A co najdziwniejsze to wszystko grało bynajmniej nie gorzej (a czesto nawet lepiejVacuumVoodoo pisze:To byly czasy4szt takich + wzmacniacz na 2xEL36 + fuzz + pedal od maszyny do szycia przerobiony na wah-wah i sie robilo za "henryksa". Jako dlawik w wah-wah sluzyla glowica z Tonetki kupiona na bublach za 5zl....

Może to chęć zabłyśnięcia w środowisku - zwłaszcza wobec konkurencji na przeglądach i konkursach młodych talentów - sprawiała, że ówczesne DIY sprzęcicho robione było z prawdziwym sercem i niezwykłą starannością ...

-
- 2500...3124 posty
Dwa głosniki GD 36/25 wetkane w obudowę maszyny do szycia napędzane wzmacniaczem AW-40 potrafilo wiele...........
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Tak, gadało to naprawdę dobrze - wadą owych głośników było szybkie zmęczeniowe uszkadzanie się dolnych resorów wyciętych na prasie z cienkiego bakelitu (później tekstolitu) w kształt zbliżony do koniczynki i mocowanych trzema wkrętami (+ tulejka dystansowa) do kosza głośnika. Oczywiście przy używaniu ich jako basowych - to był problem nie do przeskoczenia
Ciekawe, że przy ich pracy w tubach zjawisko owo praktycznie nie występowało - zapewne pasmo akustyczne mowy nie miało takich oddziaływań na resory jak basy.
Na szczęście cała membrana była dosyć łatwo dostępną częścią zamienną .
Komplet = membrana + cewka + resor dolny + resor górny.
Mocowanie resora dolnego do kosza dobrze widoczne jest na zdjęciu GD29/10 w moim poprzednim poście.
W GD29/10 resor górny klejony był do kosza, w GD36/25 mocowany sześcioma wkrętami i pierścieniem dociskowym.
Kupowało się je w Krakowie przy ul. Długiej, w sklepie patronackim Tonsil'a, zwykle w kartonach a' 10sztuk za stosunkowo przystępną cenę.
Wymiana membrany trwała około 10 - 15 minut (z lutowaniem wyprowadzeń cewki do łączówek na koszu i wycentrowaniem trzema paskami kliszy rentgenowskiej wsuwanymi w szczelinę magnesu no i dokręceniem wkrętów).

Ciekawe, że przy ich pracy w tubach zjawisko owo praktycznie nie występowało - zapewne pasmo akustyczne mowy nie miało takich oddziaływań na resory jak basy.
Na szczęście cała membrana była dosyć łatwo dostępną częścią zamienną .
Komplet = membrana + cewka + resor dolny + resor górny.
Mocowanie resora dolnego do kosza dobrze widoczne jest na zdjęciu GD29/10 w moim poprzednim poście.
W GD29/10 resor górny klejony był do kosza, w GD36/25 mocowany sześcioma wkrętami i pierścieniem dociskowym.
Kupowało się je w Krakowie przy ul. Długiej, w sklepie patronackim Tonsil'a, zwykle w kartonach a' 10sztuk za stosunkowo przystępną cenę.
Wymiana membrany trwała około 10 - 15 minut (z lutowaniem wyprowadzeń cewki do łączówek na koszu i wycentrowaniem trzema paskami kliszy rentgenowskiej wsuwanymi w szczelinę magnesu no i dokręceniem wkrętów).
-
- 2500...3124 posty
Fakt, naprawa tych głosników była bardzo łatwa. Ale ja się zastanawiam do dziś jaką te głosniki mialy efektywność, skoro 2 głosniki na wzmacniaczu AW-40 grały nie ciszej niz 100watowa Vermona na oryginalnych kolumnach ?
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Rzeczywiście, głosne to one były niesamowicieBoguś pisze:Ale ja się zastanawiam do dziś jaką te głosniki mialy efektywność, skoro 2 głosniki na wzmacniaczu AW-40 grały nie ciszej niz 100watowa Vermona na oryginalnych kolumnach ?

Skuteczność:
GD29/10 - 10
GD36/25 - 18
Liczona wg wzoru: dyn x cm2(VA)podniesione do -1/2
W jakich jednostkach?
ChGW...

Po ludzku około 90 - 95dB jeżeli nie więcej (zwłaszcza GD36/25).
Bardzo zbliżony do GD36/25 czechosłowacki ARO932 miał 98dB.
Ostatnio zmieniony wt, 31 marca 2009, 08:20 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 2 razy.
- jdubowski
- moderator
Kino było w Rydułtowach, przy ul. Ofiar Terroru. Obecnie jest przebranżowione na sklep...ZoltAn pisze:[Gdzie było to kino? W Bytomiu- jakoś nie kojarzę ...
![]()
http://www.gorny-slask.eu/3183,foto.html http://www.gorny-slask.eu/
Mam również pytanie odnośnie kształtek ale z trochę innej beczki.
Co sądzicie o kształtkach transformatorowych używanych w transformatorach w telewizorach typu Rubin, Eektron.
Mam kilka takich rdzeni i myślałem o wykonaniu traf głośnikowych ale nie wiem jak to zagra.
Nie doszukałem się niczego na temat materiału ani metod wykonania tych kształtek. Widziałem natomiast parę konstrukcji z użyciem właśnie tych rdzeni.
przykład z forum datagor.ru http://datagor.ru/amplifiers/tubes/1465 ... itele.html
Gdyby ktoś wiedział coś o procesie technologicznym albo miał jakieś materiały na ten temat.
Co sądzicie o kształtkach transformatorowych używanych w transformatorach w telewizorach typu Rubin, Eektron.
Mam kilka takich rdzeni i myślałem o wykonaniu traf głośnikowych ale nie wiem jak to zagra.
Nie doszukałem się niczego na temat materiału ani metod wykonania tych kształtek. Widziałem natomiast parę konstrukcji z użyciem właśnie tych rdzeni.
przykład z forum datagor.ru http://datagor.ru/amplifiers/tubes/1465 ... itele.html
Gdyby ktoś wiedział coś o procesie technologicznym albo miał jakieś materiały na ten temat.