Atom 50W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Atom 50W
A może wreszcie ktoś odważy się zrobić wzmaka na ruskich triodach dużej mocy - 100W z dwóch triod!!!. Wiem, że można, niestety nie pamiętam jak te triody się nazywają...
- AZ12
- 3125...6249 postów
Na dwóch triodach GM70 można osiągnąć tak dużą moc.painlust pisze:Wiem, że można, niestety nie pamiętam jak te triody się nazywają...
Ratujmy stare tranzystory!
Tylko że w karcie katalogowej jednostką napięcia anodowego jest kVAZ12 pisze:Na dwóch triodach GM70 można osiągnąć tak dużą moc.painlust pisze:Wiem, że można, niestety nie pamiętam jak te triody się nazywają...

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Jak już ma być zasilane kilowoltami, to może od razu na GU81 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Preamp i inwerter już w sumie mógłbym odpalać, ale i tak wiem, że zadziała 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Jak w takich ciasnych miejscach obkurczasz termokurcze? Masz jakiś palniczek?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Wkleisz może aktualny schemat?
Nawiew gorącego powietrza z opalarki - wtedy wszystkie rurki za jednym razem lub dysza nawiewu gorącego powietrza do lutowania SMD wtedy można obkurczać pojedynczo.painlust pisze:Jak w takich ciasnych miejscach obkurczasz termokurcze? Masz jakiś palniczek?
Termokurczki obkurczam zapalniczką
Opalarki się jeszcze nie dorobiłem, ale chyba już najwyższa pora...
Obsmarkane to przedłużenie nóżki kondensatora, który jest do PCB tak naprawdę. Zostanie wymieniony na osiowca, skoro aż tak razi
A żeby nie było, że nic nie robię, to postępy w załącznikach. Został korektor i sygnałowe kable ekranowane. Jest też skucha niestety, żarzenie o 1V za duże. Bardzo bym nie chciał zbijać rezystorami, ale chyba nie będzie wyjścia...

Obsmarkane to przedłużenie nóżki kondensatora, który jest do PCB tak naprawdę. Zostanie wymieniony na osiowca, skoro aż tak razi

A żeby nie było, że nic nie robię, to postępy w załącznikach. Został korektor i sygnałowe kable ekranowane. Jest też skucha niestety, żarzenie o 1V za duże. Bardzo bym nie chciał zbijać rezystorami, ale chyba nie będzie wyjścia...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Ładność, jak zawsze ; )
jakie masz odległości między lampami ? I wymiary chassis
jakie masz odległości między lampami ? I wymiary chassis
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Ładność to zasilacz anodowy w tle 

Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Zadam lamerskie pytanie
Dlaczego zarzenie nie moze byc o 1V wyzsze skoro lampy mozna zarzyc podwojnym napieciem (12,6V) ?
Pozdrawiam
Wojtek
Dlaczego zarzenie nie moze byc o 1V wyzsze skoro lampy mozna zarzyc podwojnym napieciem (12,6V) ?
Pozdrawiam
Wojtek
rzeczywiście pytanie superlamerskie...
Wicker, Ty masz obsesję jakąś na punkcie wymiarów?Wicker pisze:jakie masz odległości między lampami ? I wymiary chassis

12,6V można żarzyć ECC83, a u mnie one nie występują.Yassith pisze:Dlaczego zarzenie nie moze byc o 1V wyzsze skoro lampy mozna zarzyc podwojnym napieciem (12,6V) ?
Z żarzeniem jest tak, że grzejnik ma ściśle określone parametry żarzenia (napięcie albo natężenie) z tolerancją +/-5%. U mnie lampa 5C4S powinna mieć 5V a EL34 i 6N2P-EW 6,3V.
ECC83 ma jakby dwa grzejniki, albo jeden z odczepem na środku. Cały grzejnik jest wyprowadzony na 3 piny. Pin 9 to środek grzejnika. I teraz możesz te dwa grzejniki w środku żarzyć równolegle 6,3V (wtedy żarzysz piny 4+5 i 9) albo szeregowo 12,6V (piny 4 i 5 a 9 niepodłączony). Natomiast tolerancja 5% czy 10% zawsze obowiązuje (od 6,3V albo od 12,6V).
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com