Neptun 427 K

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Neptun 427 K

Post autor: Piotrek J. »

Witam,
wpadł mi ostatnio w ręce wyżej wspomniany Neptunik. Niestety, był w stanie dalekim od doskonałego, brak tylnej pokrywy, ktoś wyrwał kondensator (na szczęście leżał w obudowie), powymieniał kable na jakieś dziwne, wylutował z połowę elementów programatora. Był tylko dwie lampy, ale resztę dopasowałem z zapasów. Żarzenie kineskopu było, nie wiedzieć czemu, wyprowadzone i owinięte wokół trafa WN.
Stał chyba w jakiejś piwnicy, bo był cały zabrudzony jakby tynkiem i trochę się rozeszły krawędzie obudowy.
Załączam kilka zdjęć:
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Ogólnie z przodu prezentuje się nie najgorzej, brakuje jedynie przycisku włączenia.

Jak najlepiej by przymocować kondensator? Myślałem nad jakąś płytką z pleksi.
Wydaje mi się, że brakuje paru osłonek, m.in. WN. Czy ktoś mógłby wstawić zdjęcia kompletnego wnętrza?
Czy poczerniała płytka wokół lamp, a zwłaszcza przy WN to normalny objaw uzytkowania?
A przede wszystkim, warto dłubać przy nim, czy raczej zdobyć skądś w lepszym stanie? :|
Pozdrawiam,
PJ
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Neptun 427 K

Post autor: george6 »

Fakt , że żarzenie kineskopu brane było z cewki nawiniętej na trafie w.n. świadczy, że kineskop już był słaby i dlatego dostawał wyższe napięcie żarzenia...Poczerniałe tpłytki, szczególnie przy w.n to typowy objaw spalonego kurzu który przez w.n. przyciągany jest jak przez magnes....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

PiotrekJ pisze:Żarzenie kineskopu było, nie wiedzieć czemu, wyprowadzone i owinięte wokół trafa WN.
Tego rodzaju metodę stosowano również w przypadku zwarcia katody z żarzeniem w kineskopach kolorowych. Niezbędny był jednak pomiar napięcia żarzenia, w innym przypadku kineskop szybko kończył życie.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

TV jest oczywiście do uruchomienia,żarzenie kineskopu z trafa WN źle niestety wróży co do stanu tego kineskopu.Czy warto walczyć,nie mnie sądzić:ostatnio kupiłem(na miejscu) podobnego Neptuna w praktycznie idealnym stanie za 15zł,brak lamp(najmniejszy problem) i osłony WN(mam drugie kompletne chassis z elektrośmieci),brak trafka głosnikowego(coś wymyślę,na razie chodzi na trafie z Ametysta).PS.Na drugim zdjęciu widać,że chyba urwane jest wyprowadzenie cewki WN podłączone do końcówki lutowniczej na cewce anodowej,cewka oczywiście do bezproblemowego zdobycia.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Mam dostęp do kineskopu A50, ale planuję go wstawić w Neptuna 412, na miejsce zapowietrzonego. Gdy się uporam z płytką sterowniczą i kondensatorem, spróbuję uruchomić normalnie, bo podłączyłem tak jak powinno być. Do cewki myślę, że uda mi się jakoś przylutować, bo trochę przewodu tam wystaje. Brakuje jeszcze cewki liniowości poziomej, czy będzie pasować ta z Neptuna 413?

Żal mi się zrobiło, bo stał przy śmietniku niedaleko uczelni, więc go przygarnąłem. Mam nadzieję, że uda się go jakoś uruchomić.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

PiotrekJ pisze:Żal mi się zrobiło, bo stał przy śmietniku niedaleko uczelni, więc go przygarnąłem. Mam nadzieję, że uda się go jakoś uruchomić.
Ano dokładnie ten typ telewizora (nabyty za 60zł, prawie sprawny tylko trzeba było przylutować oderwaną końcówkę uzwojenia TWOP i wstawić oryginalną PCL805 na miejsce PCL82 z przejściówką jaka się tam znajdowała) skanibalizowałem po paru miesiącach cieszenia się nim. Teraz w jego obudowie, z jego kineskopem, cewkami odchylającymi, częścią potencjometrów i... kablem sieciowym wraz z gniazdem bezpiecznikowym działa pełnolampowy (tj z lampą PCF82 zamiast tranxystorów BF215 w torze fonii oraz 2 X PY82 w prostowniku) "składak" oparty na schemacie "Ametysta" o którym tyle tu pisałem. Żal było mi jednak psuć pełnosprawne przecież bebechy "Neptuna", więc przechowuję je pieczołowicie, nie uszczknąwszy nawet jednego rezystorka - może jeszcze komuś się przydadzą? Chętnie móglbym zamienić je na te niesprawne a nawet je oddać. Niestety Warszawa od Sosnowca daleko. Może ktoś ze Śląska... pardon, Zagłębia :wink: wybierałby się do Warszawy teraz lub za jakiś czas?

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Ostatnio zmieniony śr, 25 marca 2009, 08:54 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

cirrostrato pisze:Na drugim zdjęciu widać,że chyba urwane jest wyprowadzenie cewki WN podłączone do końcówki lutowniczej na cewce anodowej,cewka oczywiście do bezproblemowego zdobycia.
Ja tam na tym drugim zdjęciu (a także na trzecim) widzę przede wszystkim potrzaskaną płytkę drukowaną (obok elektrolita) :( Tym bardziej zatem prosiłoby się zrobić użytek z niepotrzebnych mi już bebechów. Czy marcin_oizo nie wybiera się przypadkiem do Warszawy, choćby na Wolumen? Z Częstochowy do Sosnowca już tylko rzut beretem!

Tomek Janiszewski
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Ta wyłamana płytka to właśnie miejsce po kondensatorze. Może w weekend spróbuję zrobić to na kawałku pleksi, ale nie jestem pewien rezultatu.
Nie dodałem jeszcze, że przy wtyczce anodowej ułamał się jeden "ząbek" i wraz ze sporą porcją rdzy został w środku gniazda. Nie wiem, czy nie będzie to mieć złego wpływu na ewentualne działanie.
Zły okres teraz, bo licencjat piszę i na hobbies mało czasu.
Ze wszystkich trzech Neptunów najbliższy uruchomienia zdaje się 412. Bo tak: lampy żarzą, głośnik szumi, ale po ekranie tylko słabe cienie pełzają i widać, że odchylanie działa. Po wymianie kineskopu może by ruszył. I właśnie, miałem o to jakiś czas temu pytać. Pamiętam, że na którymś tam forum czytałem, ze do utraty próżni (czyli świecenia szyjki na różowo) może też doprowadzić przebicie z cewek odchylania. Trochę mi się to dziwne wydaje. Chyba, że chodziło o coś innego.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Nie kombinuj z pleksi,wyłamanie jest niewielkie i jak połączysz wyprowadzenia elektrolitu z punktami lutowniczymi sąsiednich elementów(nie do ścieżek,za słabe) grubszą srebrzanką to całość będzie działać,wtyki jak ułamane(skorodowane,upalone) to można przewody polutować bezpośrednio do PCB(nieeleganckie ale skuteczne,w naprawach serwisowych różne cuda się robiło).
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

W Sosnowcu będę w sobotę rano a co tam? :) Do Wa-wy narazie nie wybieram się...
Połamaną płytkę najlepiej pokleić jakimś superglutem wstępnie wylutowując elementy które mogły by się przykleić. Potem przylutować doprowadzenia i szlus! W znalezionym swego czasu Taurusie było identycznie, ktoś walnął w kondensator elektrolityczny i połamał pięknie płyteczkę. Kondensator przylutowałem kabelkami a jego samego przyklajstrowałem za pomocą miedziowego druta do ramy chassis :wink: Oczywiście wszystko działało jak należy 8)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

marcin_oizo pisze:Do Wa-wy narazie nie wybieram się...
A już miałem nadzieję że nic z mojego dawnego Neptuna się nie zmarnuje... :( Tymczasem jest tam wszystko, łącznie z cewkami liniowości poziomej. Rozbierać szkoda, bo jedyne wartościowe dla mnie elementy to... zabytkowe rezystory, takie z epoki "Kolibra" (torów p.cz. wizji na BF196+2*BF197 jakimi mógłbym zastąpić tor z układem TDA440 w Nieptunie 150, też w imię obniżenia energochłonności mam od pyty, podobnie jak i głowic ZTG). Nawet TVL62 nie przedstawia dla mnie żadnej wartości - co innego gdyby był to TVL42, z lampą DY86, jaki stosowano w podobnym nieco starszym Neptunie 421 - mógłbym sprawdzić jak zachowywalby się w moim lampowym składaku wstawiony na miejsce TVL31.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziś przysiadłem trochę do Neptuna, zrobiłem uziemienie kineskopu, wymieniłem wtyczkę WN, ale przy okazji okazało się, że nie da rady przylutować do cewki WN, bo nie ma do czego. Będzie trzeba ją wymienić. Programator był wymieniony na jakiś kompletnie inny model, dlatego pewnie była wymontowana znaczna część. Nie ma także bezpiecznika sieciowego.

Mam pytanie co do cewki liniowości. Znalazłem u siebie tę od Neptuna 413, ale nie jestem pewien rozmieszczenia małych magnesów. Są one oznaczone kropkami z jednej strony. Otóż, kropka ma być przy cewce, czy przy brzegu?

Kondensator jest już ulokowany i trochę podłączony, mam jednak prośbę o fotografię tego miejsca od strony druku, chciałbym się upewnić, że wszystko jest w porządku. No i nie mogę znaleźć na schemacie trzeciego kondensatora 552.

Ponoć w sosnowieckim sklepie "Elektronika Polska" można od właściciela tanio zdobyć stare części. Tak przynajmniej powiedział mi serwisant z małego serwisu RTV, do którego zajrzałem z ciekawości. Wybiorę się tam w poniedziałek, może uda się zdobyć tę cewkę.

Pozdrawiam,
PJ
ODPOWIEDZ