Mam w domu dokumentację serwisową fabrycznego zasilacza lampowego 0-414V 0.4A. Jego zdjęcia pojawiły się nawet na forum. Nie pamiętam jednak jak się nazywał. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to przy okazji zrobię skan.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
mkali pisze:jasne, wrzuć. jeśli potrzebujesz miejsca to moge je wrzucić na ftp.
Dzieki, ale mam miejsce na serwerze, z reszta duzo nie zajmuje. http://www.macska.delfnet.com/TRIODA/HV.zip
Spakowalem schemat, mape elementow, liste czesci, pcb i fotki gotowego zasilacza.
Zastosowalem tanie radiatory od procesorow Intela, po 0,5 zl byly za szt na gieldzie komputerowej
Duze radiatory to nie przesada, jak ktos ma zamiar uzywac przez dlugi czas, to warto pomyslec o wentylatorach (dlatego idealne sa radiatory ze sprzetu komputerowego).
Rezystory oznaczone gwiazdka to te, ktorych nie mialem akurat na stanie, i z czystego lenistwa wolalem poskladac i tak zaprojektowac plytke niz pojsc do sklepu i kupic
Z lekkim opóźnieniem zacząłem prace nad zasilaczem. Mam pytanie: jaki maksymalny prąd mogę uzyskać ze stabilizatora? Czy mam go oszacować jako maksymalną moc strat na elemencie wykonawczym? Z ostrożnych szacunków mi wychodzi, że na tranzystorze nie będzie większego spadku napięcia niż 100V(Uwy=35V). Maksymalna moc którą może przeżyć irf840 to zgodnie z kartą katalogową 125W czyli maksymalny prąd wyjściowy mógłby być w granicach 100mA?