Amati
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Jimi Hendrix
- 125...249 postów
Amati
No właśnie. Dorwałem coś takiego za "pół litra". Działa, tylko że słabo odbiera UKF-y i przesteruje na wejściu adapterowym. Co robić?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Amati
Najsampierw sprawdź lampy, potem zapewne będzie trzeba dostroić obwody, zwłaszcza detektora (od niego zależą zniekształcenia na UKF).Jimi Hendrix pisze:No właśnie. Dorwałem coś takiego za "pół litra". Działa, tylko że słabo odbiera UKF-y i przesteruje na wejściu adapterowym. Co robić?
- Jimi Hendrix
- 125...249 postów
- jdubowski
- moderator
Zrób przejściówki na EL84, i problem zniknie.Jimi Hendrix pisze:Lampy ok - oprócz końcówki (EL11 - nie mogę nigdzie dostać)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
- Jimi Hendrix
- 125...249 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
EL11 to popularna lamp, regularnie bywa na Allegro. A detektor UKF najlepiej stroić wobuloskopem, wtedy efekt jest naprawdę dobry. Bez tego trzeba za pomocą zwykłego generatora stroić cewki tak, aby napięcie stałe na wyjściu detektora stosunku dla f=10.7㎒ było równe zeru, przy odstrojeniu 150㎑ w jedną stronę było dodatnie a o 150㎑ w drugą stronę ujemne, identyczne co do wartości. Ale liniowości już tak nie można dobrej uzyskać.Jimi Hendrix pisze:Lampy ok - oprócz końcówki (EL11 - nie mogę nigdzie dostać) jak się stroi to UKF???
- Jimi Hendrix
- 125...249 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nie wiem, nie mam tego schematu, ale pewnie do strojenia :) Włącza się tam mikroamperomierz i mierzy on prąd na wyjściu detektora. Czyli tak samo jak ci mówiłem, tyle, że mierzysz prąd w przygotowanym gnieździe a nie dopinasz się woltomierzem gdzieś do układu.Jimi Hendrix pisze:No to po co Tomku jest tam wyjście na mikroamperomierz?
Najprosciej dac sygnal z generatora - wszystkie obwody p.cz. na max. sygnalu - ostatni (detektora stosunkowego na minimum - charakterystyczny dolek (wskazan - lub jesli stroisz na szumie bez generatora - obwod detektora na minimum szumu) - nie to co na wobuloskopie, ale efekt murowany - bedzie dzialal OK
Pozdroofki
Pozdroofki
IdeL