PCB pod SE na EL84 i ECC83

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: PCB pod SE na EL84 i ECC83

Post autor: MStaniszczak »

Tak może być? Musiałem w tym celu zmodyfikować schemat żarzenia - mam nadzieję że to nie ma znaczenia.
Załączniki
el84-sch-f.jpg
EL84---PCB-v2b.jpg
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Nie prowadziłbym niczego między nóżkami podstawki lampowej, a tym bardziej wysokiego napięcia. Zbyt ryzykowne. Pomyśl, z pewnością znajdziesz jakieś porządniejsze rozwiązanie.

Rażą mnie elektrolity z wyprowadzeniami osiowymi, nie dałoby się użyć radialnych?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

W projekcie z audiotonu też jest co nieco puszczone między nóżkami lampy ;-) A żarzenie jak widzisz zaproponował w ten sposób Tomasz :-)
Z żarzeniem chyba naprawdę nie da się inaczej - jak chciałem ominąć prowadzenie między nóżkami, to otaczałem podstawki. Z napięciem anodowym jeśli naprawdę trzeba to jeszcze pomyśle - właściwie wystarczy przekręcić R4, tyko teraz już mam tak jak niżej (chociaż i tak pewnie nie jest za dobrze ;-) ).
Co do kondensatorów osiowych - nie jest do duża wada, a dzięki temu będzie bardziej płasko. W dodatku elektrolity to tylko C3 i C4. C1 i C2 to poliestry Mallory-a.

Edit: Ehhh już widzę że niektóre elementy muszę ruszyć bo włażą na ścieżki żarzenia :-/ Za długo się wczoraj siedziało;-)
Załączniki
EL84---PCB-v3.jpg
Zaznaczona masa - to coś czuję że jest szczególnie nie tak
Zaznaczona masa - to coś czuję że jest szczególnie nie tak
traxman

Post autor: traxman »

Elektrolity radialne możesz położyć, dziury zostaw i pod osiowe i pod radialne, będzie uniwersalniej.
Jeżeli robisz płytkę dwustronną co widzę po kolorkach, to żarzenie możesz prowadzić jedną ścieżką na warstwie top, jedną na bottom, tak aby wzajemnie się pokrywały. Pomiędzy nóżkami spokojnie możesz prowadzić ścieżki, dla zwiększenia odstępu możesz przyciąć sąsiadujące pady (jeżeli program ma taką możliwość). Ale dla własnego spokoju warto unikać takich sytuacji, chyba, że masz solder lub lakier izolacyjny lub ew. wyfrezujesz obok ścieżek rowki izolacyjne.

Nie zapomnij o poprawnym zwymiarowaniu odległości pomiędzy podstawkami, jeżeli chcesz wystawić lampy na zewnątrz, inaczej zrobienie obudowy może być problematyczne - czemu nie dasz lam w jednej linii?
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Mam to - http://www.allegro.pl/item571544657_sol ... wania.html - o ile to się liczy;-) Z tym ze wydrapywanie pól lutowniczych mnie przeraża :-D Tu jest ich 149;-)
Pomyśle nad tą płytką raz jeszcze. Wiedziałem że tu nie będzie łatwo:D
A te kondensatory radialne już mam, m.in. dlatego tak - ROE - no i może zrobiło by się dość płaska obudowę, kto wie.
traxman pisze:Nie zapomnij o poprawnym zwymiarowaniu odległości pomiędzy podstawkami, jeżeli chcesz wystawić lampy na zewnątrz, inaczej zrobienie obudowy może być problematyczne - czemu nie dasz lam w jednej linii?
Zwymiarowałem:-) Między podstawkami EL-ek jest dokładnie 110mm. ECC83 tez leży dobrze. A położone tak dlatego ze jakoś mi się tak bardziej podoba;-)
Za to źle dałem K2, bo pośrodku chciałem dać ALPS-a,a teraz K2 będzie przeszkadzało przedłużeniu ośki... I po co było siedzie po nocy;-)
traxman

Przyglądam się bardziej szczegółowo i:
- dorób zwory żarzenia dla 6n2p, i tak się na niej skończy, warto mieć możliwość stosowania jej zamiennie,
- nie łącz niczego do ścieżek żarzenia oprócz grzejników, widzę tam kilka połączeń
- ścieśnij bardziej elementy, płytka ma bardzo dużo niewykorzystanego miejsca,
- powiększ pady podstawek, do takich nic nie przylutujesz, tym bardziej, że dziury trzeba wiercić 1.8-2mm (chba, że to podstawki miniaturowe to 1.5)
aClipboard01.jpg
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

traxman pisze: - nie łącz niczego do ścieżek żarzenia oprócz grzejników, widzę tam kilka połączeń
Tak. Tak jak pisałem wyżej w nocy nie zauważyłem tego (rysowałem z wyłączoną warstwa grzania..).
traxman pisze: - ścieśnij bardziej elementy, płytka ma bardzo dużo niewykorzystanego miejsca,
Chaby masz rację, mimo że jeszcze trochę zostało elementów.A poza ścieżkami idącymi miedzy pinami podstawek reszta jest ok? Ja nie jestem pewien masy... (zaznaczona na jaśniej na jednym z obrazków).
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Vault_Dweller pisze: Rażą mnie elektrolity z wyprowadzeniami osiowymi, nie dałoby się użyć radialnych?
Gdzie kupujesz (w nieporażającej cenie) :?:
traxman pisze: dorób zwory żarzenia dla 6n2p, i tak się na niej skończy
Dlaczego?
_
traxman

Bo 6N2P kupisz za 8pln, a ECC83 za 40PLN, i chociażby dla tego warto dać zworkę za 0,5PLN, poza tym masz możliwość eksperymentowania z ECC88, 6n1p itd bez dodatkowych przeróbek.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

traxman pisze:Bo 6N2P kupisz za 8pln, a ECC83 za 40PLN, i chociażby dla tego warto dać zworkę za 0,5PLN, poza tym masz możliwość eksperymentowania z ECC88, 6n1p itd bez dodatkowych przeróbek.
Zwore dorobie, ale ecc83 mam 4 sztuki wiec tu na jakis czas wystarczy ;-)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Jakiego rodzaju zworki stosujesz, traxman? Mogą to być goldpiny i jumperek?
_
traxman

Dokładnie taki zestaw, prąd jest w okolicach 400mA i w dodatku nie przełączam tego podczas pracy, więc może tak być. Jedna listwa 3 kołkowa + zworka załatwia temat.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

W przypadku 6N2P wyprowadzenie 9 pozostawić "w powietrzu"?
I czy dla dźwięku ma jakiekolwiek znaczenie czy użyje ECC83 czy 6N2P? Obie mam po 4, więc mogę się pobawić;-)
traxman

Bardzo dobrze było by 9 (ekran) 6N2P podłączyć do masy, ale nie jest to konieczne, no i wymaga drugiej zwory.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Szczerze mówiąc to i bez tej masy nie widzę możliwości załatwienia tego jedną zworą.
Lampa ECC83 może być żarzona albo 12.6 albo 6.3V. Mam 6.3 więc muszę razem podpiąć nogi 4 i 5 do jednego wyjścia ARK-a i nogę 9 do drugiego.
Przy 6n2p jest zawsze żarzona 6.3V i zawsze wymaga podpięcia każdej z nóg 4 i 5 do osobnego wyjścia.
Nie widzę sposobu załatwienia tego jednym jumperem :-( Teraz nie dam rady tego już zrobić, pomyślę jeszcze wieczorem, ale chyba bez dwóch zworek się nie obejdzie.

Gratuluje traxman osiągnięcia 2000 postów:-) No i 2000 post znalazł się w moim wątku :D
ODPOWIEDZ