Pomiar parametrów lamp testerem P-507
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pomiar parametrów lamp testerem P-507
Witam
Zdobyłem taki tester (niesprawny) bez dokumentacji i wzwiązku z tym mam pytanie , czy ktoś ma może taki tester i jest w stanie podzielić się doświadczeniem w jego naprawie bądź eksploatacji.
Pozdrawiam
Zdobyłem taki tester (niesprawny) bez dokumentacji i wzwiązku z tym mam pytanie , czy ktoś ma może taki tester i jest w stanie podzielić się doświadczeniem w jego naprawie bądź eksploatacji.
Pozdrawiam
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
P-507
W dziale ogłoszeń http://www.fonar.com.pl/ogloszenia/sprzedam.htm jest ogłoszenie o sprzedaży testera P-507. Jest tam numer telefonu. Może spróbujesz się czego dowiedzieć od człowieka, który oferuje ten miernik.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
P 507
Niestety masz chyba rację. Spotkałem już paru uzytkowników P-508 (sam taki posiadam), a nigdy nie widziałem P507. Pozostaje nadzieja, że w końcu trafi ktoś na Forum, kto ma taki miernik. Radzę wstawić też ogłoszenie do dziaiłu Poszukuję na Forum.
Pozdrawiam
Witam
Posiadam miernik lamp elektronowych firmy "Elpo" typu P507A wyprodukowany w roku 1965. Niestety nie posiadam do niego instrukcji. Wiem jednak, że instrukcję taką posiada właściciel sklepu ze sprzętem Hi-End „Patefon” na ulicy Plebiscytowej w Katowicach. Kiedyś będąc w tym sklepie dostrzegłem ten przyrząd i instrukcję do niego, a właściciel obiecał mi udostępnić ją do ewentualnego odbicia na ksero. Było to kilka miesięcy temu. Pozwoliłem sobie dzisiaj przedzwonić do tego sklepu i dowiedziałem się, że instrukcję i przyrząd nadal posiadają, ale właściciel sklepu będzie dopiero w poniedziałek. Postaram się wtedy dowiedzieć czy w dalszym ciągu zamierza mi go użyczyć i ewentualnie udostępnić innym.
Pozdr.
Romek
Posiadam miernik lamp elektronowych firmy "Elpo" typu P507A wyprodukowany w roku 1965. Niestety nie posiadam do niego instrukcji. Wiem jednak, że instrukcję taką posiada właściciel sklepu ze sprzętem Hi-End „Patefon” na ulicy Plebiscytowej w Katowicach. Kiedyś będąc w tym sklepie dostrzegłem ten przyrząd i instrukcję do niego, a właściciel obiecał mi udostępnić ją do ewentualnego odbicia na ksero. Było to kilka miesięcy temu. Pozwoliłem sobie dzisiaj przedzwonić do tego sklepu i dowiedziałem się, że instrukcję i przyrząd nadal posiadają, ale właściciel sklepu będzie dopiero w poniedziałek. Postaram się wtedy dowiedzieć czy w dalszym ciągu zamierza mi go użyczyć i ewentualnie udostępnić innym.
Pozdr.
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
P-507
Pozdrawiam,
Od jakiegoś czasu mam i używam do testów lamp przyrząd P-507.
Udało mi się też zdobyć trochę dokumentacji.
Mam ksero nastaw nastawnika bębnowego i schemat od P-508.
Tester był w dość złym stanie i wymagał wiele pracy (czyszczenie, poprawienie lutów, wymiana i regulacja obwodu EL84 i przekażnika przeciążeniowego.
Z moich obserwcji wynika, że P-507 jest pierwowzorem dla P-508
i różnice to przedewszystkim konstrukcja mechaniczna.
Nastawnik, nastawy, metoda pomiarowa czyli tzw gałkologia są moim zdaniem te same co w P-508.
Aby zachować dla potomnych informację o nastawach rozpocząłem żmudną pracę przepisywania informacji z ksero do pliku excelowego
ręcznie bo niestety żaden program OCR nie dawał sobie rady.
Skany stron ksero niestety są również mało czytelne lub oznaczają pliki o rozmiarach po ok 50 MB na jedną stronę ( aby mieć pewność, że obrazek
elektryczny ma tą samą informację co papier)
Może by tak zebrać siły paru posiadaczy P507 i P508 i przerobić papierowe instrukcje na dane elektroniczne? Mam na myśli napisane i narysowane na nowo bo skany lub pdf ze skanów często są trudne do wykorzystania ze względu na niską jakość materiałów źródłowych.

Od jakiegoś czasu mam i używam do testów lamp przyrząd P-507.
Udało mi się też zdobyć trochę dokumentacji.
Mam ksero nastaw nastawnika bębnowego i schemat od P-508.
Tester był w dość złym stanie i wymagał wiele pracy (czyszczenie, poprawienie lutów, wymiana i regulacja obwodu EL84 i przekażnika przeciążeniowego.
Z moich obserwcji wynika, że P-507 jest pierwowzorem dla P-508
i różnice to przedewszystkim konstrukcja mechaniczna.
Nastawnik, nastawy, metoda pomiarowa czyli tzw gałkologia są moim zdaniem te same co w P-508.
Aby zachować dla potomnych informację o nastawach rozpocząłem żmudną pracę przepisywania informacji z ksero do pliku excelowego
ręcznie bo niestety żaden program OCR nie dawał sobie rady.
Skany stron ksero niestety są również mało czytelne lub oznaczają pliki o rozmiarach po ok 50 MB na jedną stronę ( aby mieć pewność, że obrazek
elektryczny ma tą samą informację co papier)
Może by tak zebrać siły paru posiadaczy P507 i P508 i przerobić papierowe instrukcje na dane elektroniczne? Mam na myśli napisane i narysowane na nowo bo skany lub pdf ze skanów często są trudne do wykorzystania ze względu na niską jakość materiałów źródłowych.

Mietek
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
nastawy
Ja też od jakiegoś czasu pracuję na tematem nastawów. Dotyczy to testera P-508. Zrobiłem bazę danych w mySQL, którą mam zamiar udostępnić w necie po wprowadzeniu danych. Będzie sobie można pobrać nastawy przez internet. Trochę to jednak potrwa bo nastawów jest dużo. Ale jak będę gotów dam oczywiście znać na Forum.
Pomysł z Excelem jest przedni. SP5HBT: czy wprowadzasz dane od początku? Bo jeśli tak, to ja będę to robił od końca. Wówczas w pewnym momencie będzie się można wymienić danymi (można łatwo wymieniać dane między mySQL i Exelem).
Pomysł z Excelem jest przedni. SP5HBT: czy wprowadzasz dane od początku? Bo jeśli tak, to ja będę to robił od końca. Wówczas w pewnym momencie będzie się można wymienić danymi (można łatwo wymieniać dane między mySQL i Exelem).
Pozdrawiam
P-507
Witam i pozdrawiam,
Mam jakieś 1/3 za sobą czyli ok 1000 lamp.
Niestety z powodu niskiej jakości ksero jest trochę danych które trzeba
weryfikować z katalogami co czyni zabawę dość powolną.
Wygląda to jednak obiecująco i daje możliwości więcej niż wersja papierowa.
Mam jakieś 1/3 za sobą czyli ok 1000 lamp.
Niestety z powodu niskiej jakości ksero jest trochę danych które trzeba
weryfikować z katalogami co czyni zabawę dość powolną.
Wygląda to jednak obiecująco i daje możliwości więcej niż wersja papierowa.
Mietek
miernik lamp
Do którego miernika lamp P507 czy P508 potrzebujesz katalog lamp ????
Mam trochę stron zeskanowanych z katalogu P-508.
Może szkoda przepisywać
Mam trochę stron zeskanowanych z katalogu P-508.
Może szkoda przepisywać
Witam
Dzwoniłem dzisiaj do sklepu w Katowicach. Właściciel sklepu zgodził się użyczyć mi instrukcji do P507. Z tego, co udało mi się zapamiętać od mojej ostatniej wizyty w tym sklepie, to jest ona kompletna. W Katowicach będę prawdopodobnie w czwartek. Po odbiciu na ksero i ze skanowaniu będę mógł udostępnić osobom zainteresowanym.
Pozdrawiam
Dzwoniłem dzisiaj do sklepu w Katowicach. Właściciel sklepu zgodził się użyczyć mi instrukcji do P507. Z tego, co udało mi się zapamiętać od mojej ostatniej wizyty w tym sklepie, to jest ona kompletna. W Katowicach będę prawdopodobnie w czwartek. Po odbiciu na ksero i ze skanowaniu będę mógł udostępnić osobom zainteresowanym.
Pozdrawiam
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
A więc tak , do P507 potrebny mi schemat oraz instrukcja,zaś w międzyczasie stałem się szczęśliwym posiadaczem P508 niestety też zepsuty
(mam coś pecha na te klamoty),zato zdobyłem schemat do niego i instrukcje,brak mi jedynie książki z nastawami przęłącznika wybierakowego .
ps
Zastanawiam się czy ma sens kserować knige,może poprostu ją zeskanować?
pozdrawiam

ps
Zastanawiam się czy ma sens kserować knige,może poprostu ją zeskanować?
pozdrawiam