PCB pod SE na EL84 i ECC83

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: PCB pod SE na EL84 i ECC83

Post autor: Pyra »

MStaniszczak pisze:Niżej wersja z przełącznikiem obrotowym 3x4.
Myślę już na płytką. Tak się zastanawiam, czy możne nie dać żarzenia na warstwie od strony elementów, a pozostałe ścieżki z drugiej strony (od strony lamp)? Musi, że da się to zrobić termotransferem :wink:
Według mnie, żarzenie najlepiej zrobić osobnymi skręconymi przewodami. W końcu dość szerokie ścieżki żarzenia mogą się sprzęgać z sygnałowymi po drugiej stronie druku, szczególnie gdy pobiegną równolegle. Te przewody można przecież wlutować w pola lutownicze tuż obok nóżek podstawki, więc całość będzie wyglądać i zachowywać się OK.
MStaniszczak pisze:Dobrze kombinuję, że gdy podstawka lampy ma być przylutowana od strony druku nie elementów, muszę zrobić na druku jej odbicie lustrzane? Późno już i mózg się wyłącza;-)
Wystarczy liczyć nóżki w drugą stronę :wink:
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
traxman

Post autor: traxman »

Przy zmianie warstwy TOP/BOTTOM, program sam powinien zrobić odbicie lustrzane podstawki, element definiuje się raz (pady na warstwie multilayer), ale warto dwa razy sprawdzić przed zrobieniem płytki.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

traxman pisze:Przy zmianie warstwy TOP/BOTTOM, program sam powinien zrobić odbicie lustrzane podstawki, element definiuje się raz (pady na warstwie multilayer), ale warto dwa razy sprawdzić przed zrobieniem płytki.
Albo robię coś źle albo nie odwraca :| Pewnie robię coś źle, dzisiaj sprawdzę raz jeszcze. Najwyżej dam ręcznie tego mirrora.
No i teraz już nie wiem jak zrobić z tym żarzeniem ;-) Czy ścieżki czy kabelkiem :-D
I takie pytanie odnośnie schematu - dobrze zrobiłem że niezależnie od wybranego trybu (UL, pentodowy, triodowy), siatka jest podpięta przez rezystor R23/R24?
traxman

Post autor: traxman »

Schemacik, nieco zagmatwany, ale wygląda dobrze.
Żarzenie jak masz miejsce to na płytce, jeżeli nie to na drutach.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

MStaniszczak pisze:Albo robię coś źle albo nie odwraca :| Pewnie robię coś źle, dzisiaj sprawdzę raz jeszcze. Najwyżej dam ręcznie tego mirrora.
No i teraz już nie wiem jak zrobić z tym żarzeniem ;-) Czy ścieżki czy kabelkiem :-D
U mnie odwraca. Może u Ciebie też, tylko nie widać, bo np. automatycznie zmienia się widok TOP/BOTTOM, albo coś. Niemożliwe, że trzeba rysować inne elementy na górę a inne na dół.

Co do żarzenia, jeśli chcesz zrobić raz a dobrze i potem do tego nie wracać, to zrób skręconymi kabelkami. Mogą być od strony miedzi/ podstawek, wtedy nie będzie ich widać. I tak założę się, że nie dasz rady zrobić wszystkich ścieżek żarzenia bez jumperów, a przy kabelkach nie ma tego problemu i korzystniej rozmieścisz pozostałe elementy.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

traxman pisze:Schemacik, nieco zagmatwany, ale wygląda dobrze.
Musze się jeszcze nauczyć robić połączenia strzałkami - nie wiem jak to się nazywa :D
traxman pisze:Żarzenie jak masz miejsce to na płytce, jeżeli nie to na drutach.
Tak jak pisałem, myślałem żeby żarzenie dać od strony elementów - czyli płytka dwustronna:-)
Marvel pisze: U mnie odwraca. Może u Ciebie też, tylko nie widać, bo np. automatycznie zmienia się widok TOP/BOTTOM, albo coś. Niemożliwe, że trzeba rysować inne elementy na górę a inne na dół.
U mnie program sam kładzie wszytkie elementy od razu na jednej warstwie:-) Jak go przesunę, pinologia się nie zmienia:D
Marvel pisze:Co do żarzenia, jeśli chcesz zrobić raz a dobrze i potem do tego nie wracać, to zrób skręconymi kabelkami. Mogą być od strony miedzi/ podstawek, wtedy nie będzie ich widać. I tak założę się, że nie dasz rady zrobić wszystkich ścieżek żarzenia bez jumperów, a przy kabelkach nie ma tego problemu i korzystniej rozmieścisz pozostałe elementy.
Hmmm... tak jak pisałem, chciałem dać dwie warstwy więc może by się udało;-)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

MStaniszczak pisze:Hmmm... tak jak pisałem, chciałem dać dwie warstwy więc może by się udało;-)
No tak, zapomniałem. Ale nawet przy dwóch warstwach i trzech lampach, coś Ci się skrzyżuje ;-)

U mnie zmiana strony wygląda jak w załączniku. Obserwuj pot. 1M/Gain. Może pomoże ;-)
Załączniki
change_side.jpg
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Dzięki:-)
Chyba znalazłem - tu jest inaczej;-) http://server.ibfriedrich.com/wiki/ibfw ... tle=Mirror
Robi się mirrora a element leci sam na warwę niżej;-)
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Żarzenie - trochę zakręcone :-) Ścieżki wyszły troszkę zakręcone ;-)
Załączniki
el84-PCB---f-v1.jpg
el84-PCB---f-v2.jpg
el84-PCB---f-v3.jpg
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Łatwiej będzie nie montować złącza ARK (jak je przylutujesz?), tylko dać dwa pady w odległości np 10mm i przewody przylutować do płytki. Na wyjściu zasilacza możesz dać złącze i dzięki temu sprzęt będzie rozbieralny bez lutowania.

Ciągnąc jedną żyłę żarzenia dookoła podstawki masz gwarancję, że żarzenie będzie równo 1,5mm od ścieżki z sygnałem, pod przypadkowym kątem.

Ja tam wolę tak (niebieskie stałe, czerwone przemienne):
Załączniki
PP.jpg
Ostatnio zmieniony pt, 13 marca 2009, 23:44 przez Marvel, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

błe :)

W ten sposób robisz właśnie niechciany transformator. Wytworzone pętle, wiodące spore prądy, będą indukować wszędzie całe masy brumu! :/
Raczej lepiej byłoby ciągnąć w miarę możliwości równolegle, nawet kosztem lokalnego zwężenia ścieżki - można w tym miejscu nalutować kawałek drutu.
moja wersja...
moja wersja...
Co o tym sądzisz?
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Marvel pisze:Łatwiej będzie nie montować złącza ARK (jak je przylutujesz?)
A widzisz. A maiłem dać ARK-a z drugiej strony i przelotki an stronę żarzenia ;-)
Widzę, że tego żarzenia nie da się chyba porządnie zrobić na PCB :-( Dało by się to zrobić nieco lepiej ustawiając inaczej lampki, ale wówczas przestaną być chyba taką ozdobą ;-)
I pytanie odnośnie zdjęć Twoich płytek Marvel:-) Po co masz zostawione te placki miedzi? Z tego co widzę nie są (albo część z nich nie jest) do niczego podpięte a tylko tak po prostu sobie są, chyba że nie widzę a w rzeczywistości to np. masa.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

MStaniszczak pisze:A widzisz. A maiłem dać ARK-a z drugiej strony i przelotki an stronę żarzenia ;-)
Cały czas zapominam, że to płytka dwustronna ;-)
MStaniszczak pisze:I pytanie odnośnie zdjęć Twoich płytek Marvel:-) Po co masz zostawione te placki miedzi? Z tego co widzę nie są (albo część z nich nie jest) do niczego podpięte a tylko tak po prostu sobie są, chyba że nie widzę a w rzeczywistości to np. masa.
Nie są do niczego podpięte. Są tylko po to, żeby krócej trawić płytkę. Dzięki temu nie ma podtrawień, co w mojej metodzie jest istotne (robię termotransfer z folii do rzutnika przez co mam b. cienką warstwę tonera na miedzi). Wcześniej tej wylewki nie robiłem, ale ostatnio mi się nie udało w ogóle wytrawić płytki, wytrawiacz mi się krystalizował i w ogóle ;-) Z wylewką moment i po sprawie.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Dobra, zanim zrobię dalej, może fragmencik, bo mam wątpliwości czy tu będzie ok, szczególnie:
  • napięcie anodowe pomiędzy nóżkami lampy,
  • i szczególnie czy ten fragment masy jest dobrze poprowadzona (od 3 piu K2).
Załączniki
EL84---PCB-v1.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

MStaniszczak pisze:Widzę, że tego żarzenia nie da się chyba porządnie zrobić na PCB
Spróbuj tak:
el84-PCB---f-v1c.gif
Tomek
ODPOWIEDZ