Transformatory "zespolone"

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Transformatory "zespolone"

Post autor: traxman »

W odbiornika radiowych szczególnie firm zachodnich często spotykane są transformatory EI posiadające wspólną obejmę montażową. Krążą o nich opinie, że mają bardzo duże przesłuchy i że są gorsze niż ich odpowiedniki z rozdzielonym mocowaniem. Postanowiłem za namową Zoltana sprawdzić czy to prawda "cy g@#$% prawda".
Zadanie mam o tyle ułatwione, że ostatnio właśnie taki transformator udało mi się kupić.
trafopp.jpg
Transformator pochodzi ze wzmacniacza PP na ECLL800, czyli można spodziewać się ok. 6-8W/5R (ma też odczep 8R). Oba rdzenie EI oddzielone są podkładką chyba z kartonu, na całej długości rdzenia, grubość podkładki to ok. 1,2mm - nie rozbierałem, szacuję na oko.
Zmajstrowałem sobie taki układ pomiarowy, do uzwojenia pierwotnego pierwszego transformatora podpinam transformator o regulowanym napięciu wyjściowym 0-300V, drugie pierwotne obciążam rezystorem 100K/2W. Uzwojenia wtórne obciążam rezystorami 6R/10W. Do uzwojeń wtórnych wpięty mam dwukanałowy woltomierz VACrms, napięcie z transformatora także jest kontrolowane zwykłym woltomierzem.

Oto wyniki pomiarów
Transformator 1:
napięcie zasilające 300Vrms,
napięcie wyjściowe 7Vrms/6Om
Transformator 2:
napięcie zasilające 0V/100k
napięcie wyjściowe 18mV/6Om
dla częstotliwości 50Hz.

Wnioski do wyciągnięcia we własnym zakresie.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Re: Transformatory "zespolone"

Post autor: ATM »

W tym układzie pomiarowym ( 50 Hz), przesłuch na poziomie -50dB, czyli dobrze.
Przy wyższych częstotliwościach, pewnie będzie trochę gorzej.
traxman

Ale nie ma źle, sam wzmacniacz też pewnie na tym poziomie będzie miał przesłuchy.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Ciekawostka przyrodnicza :shock: . Czyżby to były dwa transformatory SE ze szczeliną powietrzną, pracujące w układzie PP? Myślałem kiedyś o takim układzie, posiadając duże ilości transformatorów SE a żadnego do pracy PP. Pewnie producent sprzętu w którym zastosowano tego typu trafo też miał nadmiar traf SE :wink:
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

marekb pisze:Ciekawostka przyrodnicza :shock: . Czyżby to były dwa transformatory SE ze szczeliną powietrzną, pracujące w układzie PP? Myślałem kiedyś o takim układzie, posiadając duże ilości transformatorów SE a żadnego do pracy PP. Pewnie producent sprzętu w którym zastosowano tego typu trafo też miał nadmiar traf SE :wink:
To chyba trafa od sprzętu stereo.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Thereminator pisze:To chyba trafa od sprzętu stereo.
Nie chyba, lecz na pewno. Ewentualnie do osobnego zasilania nisko i wysokotonowego głośnika, ale to mniej prawdopodobne.
W układzie przeciwsobnym dobre sprzężenie całego uzwojenia wtórnego z każdą połówką pierwotnego, oraz obu części pierwotnych ze sobą jest wysoce pożądane.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

marekb pisze: Czyżby to były dwa transformatory SE ze szczeliną powietrzną, pracujące w układzie PP?
Te akurat to PP ale w radzieckim miesięczniku RADIO w epoce dinozaurów był opis złączenia dwóch SE(kształtkami E) aby uzyskać jeden PP.Jak masz trochę takich trafek to podziałaj,niewiele to kosztuje (roboty),jak czytałem wyniki były dość pozytywne.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Kiedyś już o tym wspominałem viewtopic.php?f=7&t=2198
traxman

Te trafa to stereo do PP 2xECLL800, rdzenie składane naprzemiennie, przekładka jest tylko pomiędzy transformatorami.
_idu

Post autor: _idu »

marekb pisze:Ciekawostka przyrodnicza :shock: . Czyżby to były dwa transformatory SE ze szczeliną powietrzną, pracujące w układzie PP? Myślałem kiedyś o takim układzie, posiadając duże ilości transformatorów SE a żadnego do pracy PP. Pewnie producent sprzętu w którym zastosowano tego typu trafo też miał nadmiar traf SE :wink:

Nic z tych rzeczy. Typowe trafa od sprzętów stereo. Wiele firm pakowalo trafa we wspólną obejmę. Choć akurat taka konfiguracja rdzeni - jest dość rzadka - typowo kolumny środkowe są do siebie równoległe.
Ostatnio zmieniony pn, 23 marca 2009, 17:24 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
traxman

Dzisiaj "rozbliźniaczyłem" transformatory, co ciekawe rdzenie złożone są E-I - orzekładka - E - I, bez szczeliny powietrznej. Ciekawe czy to dla wygody montażu czy zmniejszenia przesłuchów. Grubość blaszek rdzenia to 0.3mm.
ODPOWIEDZ