Proszę bardzo. Od lewej TS50/6; TS40/13; TS40/26. Widać jak na dłoni dysproporcje pomiędzy TS40/13 i TS40/26.jethrotull pisze:Możesz dać zdjęcia tego TS50/6?
Końcówka PP na 6P1P - schemat do oceny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Końcówka PP na 6P1P - schemat do oceny
Ten cienki jest za cienki
Co najwyżej do SE się nada. Środkowy powinien dać radę z 3x6N2P i 2x6P1P. TS50 spokojnie pociągnie PP na 2x6P14P.

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
No właśnie trochę mi szkoda tego TS50 do 6P1P. A ten TS40/13 idealnie nadaje się do 10-ciowatowca na 6P1P. Daje 232V anodowego i razem z TG2,5 ładnie się wpasowuje w katalogowe wartości.
Marvel i jeszcze jedna sprawa. Dałeś 220R w katodzie końcówki. Ja wiem, że zapewne masz inny punkt pracy niż oczekuję po swoim produkcie. Przeglądałem karty katalogowe dla EL90/6AQ5 i w jednej dla mojego punktu pracy podany jest Rk=120R. Inne katalogi podają tylko napięcie na Ug1... Dobierałeś tego Rk u siebie?
Nie za bardzo dobierałem. Tak na prawdę to w 6P1P dałem 250R (100R + 150R szeregowo). Ja wolę traktować tę lampkę jak 6V6. Zresztą Jethrotull też w takiej aplikacji ją stosuje. Tu jest fajny obrazek ze wszystkimi danymi, tylko mały:
http://www.radiomuseum.org/images/tubee ... in/6v6.gif
http://www.radiomuseum.org/images/tubee ... in/6v6.gif
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
no tak, ale ty masz wyższe napięcie u siebie i niższe Raa co powoduje wyciśnięcie wyższej mocy. Ja celuję w punkt pracy zalecany dla EL90.
odgrzebię starocia.
od PP odpychały mnie zazwyczaj trafa trudne do zdobycia. o ile głośnikowca zrobionego z TG2,5 da sie w miare łatwo zdobyć, to z zasilającym było gorzej...
widzę, że poczciwego TS40/13 da się do tego zaprząc - świetnie.
mam u siebie duże trafo pt. Zatra TSM. przekrój rdzenia to 8,84cm2, zatem chyba już 50W będzie... etykieta głosi, że anodowe jest dzielone (ok 2x270V) i nawinięte DNE 0,25.
Zatem tutaj moje pytanie: czy coś takiego poradzi sobie z 2x6P1P, 2x6N2P i EF86? liczyłem to i wyszło, że z tego drutu można wyciągnąć 114mA a do tego wzmacniacza potrzeba by było właśnie 110mA. przyjąłem gęstość 3A/mm2.
nie wiem czy to nie zbyt dużo dla niej, choć z TS40/13 powinno wyjść 85mA (a kurczę w katalogu stoi jak byk 118mA
)
od PP odpychały mnie zazwyczaj trafa trudne do zdobycia. o ile głośnikowca zrobionego z TG2,5 da sie w miare łatwo zdobyć, to z zasilającym było gorzej...
widzę, że poczciwego TS40/13 da się do tego zaprząc - świetnie.

mam u siebie duże trafo pt. Zatra TSM. przekrój rdzenia to 8,84cm2, zatem chyba już 50W będzie... etykieta głosi, że anodowe jest dzielone (ok 2x270V) i nawinięte DNE 0,25.
Zatem tutaj moje pytanie: czy coś takiego poradzi sobie z 2x6P1P, 2x6N2P i EF86? liczyłem to i wyszło, że z tego drutu można wyciągnąć 114mA a do tego wzmacniacza potrzeba by było właśnie 110mA. przyjąłem gęstość 3A/mm2.
nie wiem czy to nie zbyt dużo dla niej, choć z TS40/13 powinno wyjść 85mA (a kurczę w katalogu stoi jak byk 118mA

-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Ma ono uzwojenie pod prostownik lampowy?
TSM? Jeśli nie jest to jakiś dziwny wynalazek to skrót oznacza po prostu Transformator Sieciowy Mazur. W OR Mazur siedziała AZ1, więc uzwojenie do niej musi być.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Nie pamietam co siedzi w Mazurze, ale jesli to te same trafo co w Adze to ktoś kiedys wspominał, że powinno pociagnąć AZ4, a jaśli tak to warto ją zastosować.
tak - ma 4V uzwojenie dla lampy prostowniczej.
nie wiem tylko dokładnie jakim drutem nawinięte, bo te miejsca są dość wytarte na etykiecie (wygląda jak DNE0,7 - ktoś potwierdzi/zaprzeczy?).
nie wiem tylko dokładnie jakim drutem nawinięte, bo te miejsca są dość wytarte na etykiecie (wygląda jak DNE0,7 - ktoś potwierdzi/zaprzeczy?).
-Jó vevökészuleke van?
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
To jest raczej inny TS niż w Adze, ale chyba ma zbliżone napięcia, z tym, że rdzeń jest jednak mniejszy. Przynajmniej mój TS z AGI, który użyłem w Red Baronie PP różni się od niego wymiarami. Zacząłem niedawno małą konstrukcję zapewne na takim samym lub bardzo podobnym TSM i zdążyłem już nieco go opisać, więc może to Ci pomoże -> http://gitaradiy.pl/artykul/id/40.html .
dizajn etykiety identyczny - nazwa też. z tą różnicą, że mój ma anodowe nawinięte DNE 0.25 a nie 0.16 jak u Ciebie.
to bardzo możliwe, że to od Mazura, tylko zastanawiam się po co do niego taki wielki TS? W sumie to chyba pasował by do tego PP prądowo, czy napięciowo to już inna sprawa...
to bardzo możliwe, że to od Mazura, tylko zastanawiam się po co do niego taki wielki TS? W sumie to chyba pasował by do tego PP prądowo, czy napięciowo to już inna sprawa...
-Jó vevökészuleke van?
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Mam jeszcze dwa transformatory o tych gabarytach. Jeden jest chyba identyczny, a drugi ma nieco mniej uniwersalne uzwojenie pierwotne (chyba tylko jeden odczep) i mam wrażenie, że daje wyższe napięcie anodowe, gdyż po wyprostowaniu bez obciążenia dochodzi nawet do 410V. Po obciążeniu pewnie znacznie spadnie. Robię na nim eksperymenty z końcówką PP na PCL86, ale nie miałem jeszcze okazji go obciążać. Po połączeniu uzwojeń dla żarników i nawinięciu jeszcze 3 zwojów pomiędzy nimi mam idealny prąd na żarnikach obu PCL86.
Jeśli możesz wrzuć lub prześlij mi zdjęcie etykiety. Może dopasuję parametry do jednego z dwóch traf, które jej nie mają.
p.s. Już chyba wiem. Na tej aukcji: http://allegro.pl/item1247476261.html jest zdjęcie i pewnie to jest właśnie ten drugi rodzaj. Ma tylko jeden odczep na pierwotnym, więc się zgadza.
Jeśli możesz wrzuć lub prześlij mi zdjęcie etykiety. Może dopasuję parametry do jednego z dwóch traf, które jej nie mają.
p.s. Już chyba wiem. Na tej aukcji: http://allegro.pl/item1247476261.html jest zdjęcie i pewnie to jest właśnie ten drugi rodzaj. Ma tylko jeden odczep na pierwotnym, więc się zgadza.