Końcówka PP na 6P1P - schemat do oceny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Końcówka PP na 6P1P - schemat do oceny
Czy jest różnica "brzmieniowa" między wersją SE ?? Mam na myśli trafo sieciowe na wyjściu.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Jest różnica, ale bardziej z powodu topologii końcówki niż samego trafa.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Jasnowidz, czy co? Po co krakałeś?VacuumVoodoo pisze:Jak ci sie trafi np. taki ENGL Powerball do naprawy to zrozumiesz ze jest to poroniony pomysl. Ale klient nie zrozumie ceny za naprawe...Marvel pisze:...płytka będzie zamontowana elementami w stronę chassis, więc swobodny dostęp i tak będzie tylko od strony druku...

Edit: Jezzzu, jak to pięknie rzuca gruzem

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Marvel, mam kilka pytań do ciebie:
1. Czy ta końcówka w zalączniku to jest to co siedzi w twoim Atomie (znaczy się czy to projekt ostateczny)?
2. Pewnie nie ograniczałeś tu amplitudy wychodzącej z preampu?
3. Czy bawiłeś się może wielkościami kondensatorów C16 i C17? Dlaczego akurat 22n. Na wielu schematach są od 10n do 100n
I pytanie do wszystkich znających się na rzeczy: Co daje zmiana wartości C14? Na wielu schematach kondensator ten ma od 10n do 100n.
1. Czy ta końcówka w zalączniku to jest to co siedzi w twoim Atomie (znaczy się czy to projekt ostateczny)?
3. Czy bawiłeś się może wielkościami kondensatorów C16 i C17? Dlaczego akurat 22n. Na wielu schematach są od 10n do 100n
I pytanie do wszystkich znających się na rzeczy: Co daje zmiana wartości C14? Na wielu schematach kondensator ten ma od 10n do 100n.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
C14 powinno zwierać sygnały zmienne do masy. Dobiera się go w ten sposób, aby jego reaktancja dla najniższej założonej częstotliwości była pomijalnie mała. Wydaje mi się że zbyt wielka reaktancja spowoduje rozjechanie symetrii dla niższych częstotliwości.
ile więc proponujesz? W większości wzmacniaczy jest 100n. W Marszałku 18 chyba 10n z tego co pamietam. Mam zamiar w pierwszej triodzie dać na anodzie 91k zamiast 100k co ma niby poprawić symetrie, ale sprawdzać tej symetrii/asymetrii raczej nie zamierzam.
Jeszcze lepiej dać 200k potencjometr i wyregulować całość. Ulubiony mod Johna.
http://www.chambonino.com/workconst.html
http://www.chambonino.com/workconst.html
Wojtek SQ2KRZ
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Przekonales sie na wlasne oczy? Poradzilem klientowi zeby to jak najszybciej sprzedal i kupil sobie Diezla bo modyfikowanie tego na to co on sobie wymyslil nie mialo sensu. T.zn. finansowo dla niego nieoplacalne a dla mnie malo ciekawe.Marvel pisze:Jasnowidz, czy co? Po co krakałeś?VacuumVoodoo pisze:Jak ci sie trafi np. taki ENGL Powerball do naprawy to zrozumiesz ze jest to poroniony pomysl. Ale klient nie zrozumie ceny za naprawe...Marvel pisze:...płytka będzie zamontowana elementami w stronę chassis, więc swobodny dostęp i tak będzie tylko od strony druku...Trafił mi się Engl Ritchie Blacmore. Nie bardzo mogę zrozumieć wielkość TG. Wzmak jest na 4x6L6 a rdzeń ma jak TS40, tylko cieńszy pakiet
Edit: Jezzzu, jak to pięknie rzuca gruzem![]()
![]()
Transformator w Powerball tez mnie zaskoczyl anoreksycznymi rozmiarami. Nie mierzylem go. Podejrzewam m.in. jakies inne zelazo niz popularne M6.
Diabli ich wiedza, mozna obciac pasmo od dolu przy 120-130Hz to te 100W pociagniesz na 40-50W rdzeniu. Przygruzujesz to mimo stlumionych lub odfiltrowanych najnizszych tonow podstawowych mozg ci sam je w glowie zsyntetyzuje na podstawie podbitych harmonicznych. W koncu to nie do czystego brzmienia takie cus sie kupuje....
Aleksander Niemand
Dzisiaj wykonałem dekonstrukcję jednego ze starych projektów z którego nie byłem zadowolony i mam zamiar przekuć to w klona Marvelowego Atoma na 2x6P1P. Mam nadzieję, że mi wyjdzie. Napędzać go będzie prawdopodobnie jedyny TS50 jaki mam. Daje spore napięcie AC- 268V. Chyba trochę za wysokie... ale co tam. Będę tak kombinować aby było dobrze 

1. Tak, to ostateczna wersja.painlust pisze:1. Czy ta końcówka w zalączniku to jest to co siedzi w twoim Atomie (znaczy się czy to projekt ostateczny)?
2. Nie ograniczałem. Ograniczyłem w 18W z końcówką Marshalla. Próbki są w innym wątku.
3. Nie bawiłem się. Ale teraz, po namyśle, nie pamiętam, czy nie dałem tam 100n jednak. A lubię 22n, bo mam ich duży zapas

Świat się kończy, painlust mnie klonujepainlust pisze:mam zamiar przekuć to w klona Marvelowego Atoma na 2x6P1P. Mam nadzieję, że mi wyjdzie.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
No wiesz Marvel, ja właściwie wypadłem z obiegu. Tacy jak ty wyprzedzili mnie tak, ze już nie jestem w stanie ich dogonić. U ciebie wzmak powstaje może w 2tygodnie. U mnie trwa to miesiące, a niektóre nigdy nie zostają ukończone... Może chociaż ten w tym roku zrobię 

Marvel, Jakiego TS40 uzyłeś w tym projekcie? Chodzi mi o symbol. Mam kilka TS40 o różnych wielkości rdzeniach i TS50 i cały czas myślę którego uzyć do projektu... TS40/13 ma tak duży rdzeń jak TS50/6...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Teraz to trudno powiedzieć... Mógł to być TS40/25 z grubością pakietu 35mm. W wątku masz fotę tego TS-a (z metalowym deklem). Ale nie gwarantuję, że się nie grzał. Miałem bardzo mało czasu na przetestowanie go w tym układzie...painlust pisze:Marvel, Jakiego TS40 uzyłeś w tym projekcie?

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
w tym momencie nie bo jestem w robocie.