Pyra pisze:Skoro wypowiadam się o PRce, to tylko o tym.....
Jeśli masz inne uwagi to ja chętnie je poznam. Nie jestem elektronikiem, tym "bawię" się naprawdę od niedawna, wiec wiem że mało wiem

Ale nie gardzę radami czy nawet odniesieniami do książek - trochę w ramach wolnego czasu czytam, ale na ile mi ten wolny czas pozwala

Sam podstawy elektroniki miałem kiedyś na studiach, ale to co tam miałem to w zasadzie nic... Więc uczę się z książkę i z pomocą ludzi z forum - za co serdecznie dziękuję
Pyra pisze:Aktualnie jest "gites". Mała różnica w długości ścieżek żarzenia nie stanowi zbytniej różnicy, oczywiście trzeba je dobrze pocynować, dla zwiększenia przekroju.
Jeśli chodzi o sposób podłączenia końcówek potencjometra do przewodów żarzenia to też jest dobrze. Zwróć uwagę, że dokonujesz symetryzacji "względem potencjału", czyli przepływ prądu ogranicza się tylko do samego potencjometra, gdyż (przynajmniej teoretycznie) do punktu symetryzacji nie powienien płynąć żaden prąd. Z drugiej strony, przecież to PR czyli potencjometr i ewentualne różnice i tak skompensujesz regulacją....
Pozdrawiam
Ja się tu obawiałem głównie tego że zakładając postępowanie zgodnie ze schematem, to JP4 to wyjście żarzenia, JP3 wejście z trafa. I tu piny s z JP4 i 1 z JP3 są połączone bezpośrednio. Nie byłem pewien czy JP4 nie powinien być podpięty pod PRK-ę, tak jak JP3

Ale namieszałem
Co do cynowania, to opcje widzę dwie - chcę zrobić 4 komplety płytek, więc możliwe że zamówię je w zakładzie o ile cena mnie nie zabije, a jeśli będę trawił, to planowałem pocynować chemicznie (proszkiem rozpuszczanym w gorącej wodzie - pewnie wiesz o co chodzi).
Tomasz Gumny pisze:MStaniszczak pisze:[*]rozsunąłem kondensatory C7 i C8, dzięki czemu dam rade użyć tu SNAP-ów o średnicy do 25mm ("kółka" są na 20mm)
Większe kondensatory C7/C8 będą wystawać poza płytkę. Tak jak teraz mostek prostowniczy BR1... Lepiej tego unikać.
MStaniszczak pisze:[*]czy masa z JP1 nie jest za blisko ścieżki z pinu 1 JP4?
Nie, tam jest niewielka różnica potencjałów.
Hmmm... BR1 jest na styk z płytką. Ew. ją troszkę poszerzę. Podobnie w takim razie zrobię z kondensatorami - poszerzę płytkę w lewo i masa jednocześnie będzie "grubsza"
I teraz jeszcze jedno pytanie, już odnośnie części wzmacniacza. Mam trafa od 4pietro4, w których mam doczepy UL:-) Czy można schemat z audiotonu przerobić pod UL? Posiedzę nad tym sam, ale chciałem się dowiedzieć czy warto?
Schemat z audtitonu: