Kondensatory tantalowe - superkondensatory?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

traxman

Re: Kondensatory tantalowe - superkondensatory?

Post autor: traxman »

W falowniku, akurat są (faktycznie 10szt), chociaż nie zawsze można sugerować się typem obudowy - w w melf'ach zamykane są też zwykłe elektrolity i chyba nie ma reguły odnośnie koloru - trzeba znać źródło. W sprzęcie powszechnego użytku najwięcej można ich spotkać w telefonach komórkowych, aparatach fotograficznych i na kartach grafiki. Z płyt głównych, akurat tych co mam, znikają - zastąpione są elektrolitami o niskim ESR. Ale nie jest to element powszechnie stosowany przez producentów - dopiero jak ich przypili - czyli potrzebują elektrolita o dużej stabilności i dobrych właściwościach impulsowych, czasami ich dużą zaletą jest hermetyczność.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
macska pisze:jestes w bledzie, bo ja znalazlem dziesiatego tantala na zdjeciu
Masz rację, faktycznie jeden się "schował" - gratuluję spostrzegawczości :D
k4be pisze:A mierzył ktoś może impedancję łatwo dostępnych kondensatorów z dielektrykiem X7R (stałe)? Łatwo można dostać bardzo malutkie kondensatory o pojemności kilku do kilkudziesięciu µF.
Niedawno, z czystej ciekawości, zmierzyłem impedancję kilkudziesięciu różnych kondensatorów przy częstotliwości od 50 do 500 kHz. Najmniejszą impedancją cechowały się kondensatory wykonane specjalnie do zastosowań impulsowych. Tak przedstawiały się wyniki pomiarów impedancji (Z) kondensatorów o pojemności 10 uF, przy f=100 kHz w temp. 20'C (wybrałem losowo po 10 sztuk z każdego rodzaju):

- zwykłe elektrolityczne różnych producentów (miniaturki) - 3..8 omów
- aluminiowe Teapo 10 uF/100 V/ 105'C (pionowe) - 1,9...2,5 oma
- aluminiowe Panasonic FC 10uF/50 V (LOW ESR) - 1,1...1,32 oma
- stare tantalowe polskiej produkcji (osiowe 10 uF/ 15 V, typ 164D) - 2,5...6 omów
- stare tantalowe polskiej produkcji 10 uF/ 15 V ("kuleczki") - 2,5...10 omów
- tantalowe ("kulki", wymontowane z płyt komputerowych) - 0,6...1,2 oma
- współczesne tantalowe SMD (wymontowane z płyt i nowe) - 0,24...0,58 oma
- polimerowe OS-CON SANYO 10 uF/ 25 V - 0,04...0,06 oma

A takie odczyty ESR otrzymałem dla kondensatorów o pojemności 1 uF przy f=100 kHz w temp 20 'C:

- elektrolityczne aluminiowe (miniaturki) - 2,8...10 omów
- tantalowe SMD 1 uF/ 16...35 V - 0,7...1,3 oma
- poliestrowe MMK 1uF /50 V - 0,038...0,050 oma
- wielowarstwowe ceramiczne (monolity) - 0,015...0,07 oma

Wielu producentów zaleca przechodzenie z kondensatorów tantalowych na wielowarstwowe ceramiczne MLCC (oczywiście swojej produkcji :wink: ):
http://www.seen.com.pl/index.php?option ... 3&Itemid=1
Tu akurat parametry kondensatorów MLCC zestawiono z parametrami zwykłych przeciętnych kondensatorów tantalowych, więc wnioski są oczywiste. Gdyby jednak porównać parametry MLCC z parametrami specjalnych kondensatorów tantalowych (np. serią T530 firmy Kemet), lub OS-CON firmy SANYO, to wyniki nie byłyby już tak jednoznaczne.
http://www.kemet.com/kemet/web/homepage ... 2_T530.pdf
Uzyskiwane pojemności kondensatorów ceramicznych są jednak stosunkowo małe, a przy dużej miniaturyzacji pogarsza się ich niezawodność (potrafią dostawać upływności, lub zwarcia).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Czy istnieją jakieś przeciwskazania do stosowania owych polimerowych Os-Conów w roli kondensatorów katodowych we wzmacniaczach m.cz.?
_
traxman

Jak tylko znajdziesz odpowiednią wartość pojemności i napięcie pracy to nie ma przeciwwskazań - może jedynie odstraszyć cena (znalazłem tylko w elfie) karta katalogowa:
https://www1.elfa.se/data1/wwwroot/webr ... 720114.pdf
czasami ma je na allegro: mustangica i zajac03
Tylko czy nie są to FAKED? Bo bardzo tanie są?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czy istnieją jakieś przeciwskazania do stosowania owych polimerowych Os-Conów w roli kondensatorów katodowych we wzmacniaczach m.cz.?
Poza ekonomicznymi (są drogie) chyba nie ma żadnych. No może upływność, która przy dużych pojemnościach, szczególnie zaraz po włączeniu zasilania, jest dość spora (kilkadziesiąt uA, przy pojemności 220 uF). Pamiętam, że jak podłączałem i odłączałem je od katody lampy przedwzmacniacza, za każdym razem słychać było stuk w głośniku; przy zwykłym kondensatorze aluminiowym stuk było słychać tylko przy pierwszym podłączeniu kondensatora. Poza tym ich doskonałe parametry (ESR na poziomie miliomów i niska indukcyjność) nie będą w takim zastosowaniu wykorzystywane. Dopuszczalne napięcie pracy OS-CON-ów jest stosunkowo niskie, więc po wystąpieniu zwarcia w lampie, kondensator może ulec uszkodzeniu.
Jak tylko znajdziesz odpowiednią wartość pojemności i napięcie pracy to nie ma przeciwwskazań - może jedynie odstraszyć cena (znalazłem tylko w elfie) karta katalogowa:
https://www1.elfa.se/data1/wwwroot/webr ... 720114.pdf
czasami ma je na allegro: mustangica i zajac03
Tylko czy nie są to FAKED? Bo bardzo tanie są?
Elfa jest chyba jedną z najdroższych firm jakie znam. Kilkukrotnie kupowałem kondensatory OS-CON na Allegro i jak na razie ich parametry pokrywały się z podanymi w nocie katalogowej producenta, więc można zaryzykować zakup.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Romekd pisze: Elfa jest chyba jedną z najdroższych firm jakie znam
Tak, Elfa mnie także przeraża. Traxman tak często do niej odsyła, bo chyba robi tam hurtowo jakieś zakupy firmowe i przy okazji załapuje się na jakieś rabaty. ;)
_
traxman

Nie mam żadnych układów handlowych w Elfie, odsyłam tam, bo jest to jedyne miejsce gdzie zamówię element/typ/producent to taki dostanę bez żadnych kombinacji i obawy, że ktoś mnie chce oszukać. Ważną sprawa jest też dostępność katalogu w pdf praktycznie przy każdym elemencie i to jest idealne jako przykład przy opisywaniu/powoływaniu się na element.
Ceny niektórych rzeczy odstraszają, ale jak kilkakrotnie okazało się po przeliczeniach to przy większych ilościach wychodzi taniej niż u rzekomo tańszej konkurencji.
Jeżeli Cię to interesuje to na co dzień korzystam raczej z innych dostawców: Prema, SFM, ABB, Siemens, Indukta, Schrack, Knauf, Tikkurilla, Geberit tak Więc Elfa zupełnie nie z tej działki. Dla potrzeb hobbystycznych, Nikomp, Nowy Elektronik, BNS i Tme te firmy mogę polecić z czystym sumieniem, Nikomp, BNS i NE - bo mam pod nosem, a Tme do zakupów "hurtowych". Elfa zostaje do zastosowań specjalnych, których poprzednicy nie są w stanie spełnić (np. kondensatory 1% i niektóre układy scalone, które oferowane są w pełnych tubach np. 44szt, a potrzebuję 1szt).
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

macska pisze:Na reszcie ktos, kto ma wiekszy balagan u siebie niz ja! :P
Co to za bałagan 50kg. Dwa średnie wzmacniacze ;)
Ostatnio zmieniony pn, 2 marca 2009, 19:19 przez jethrotull, łącznie zmieniany 1 raz.
traxman

4szt falowników SED2, 1szt Wilo, pięć walniętych falowników z pomp Wilo, i ze 50szt uszkodzonych zapłonników do świetlówek, dwa duże zasilacze buforowe 2kVA - dostałem niestety nakaz utylizacji tego rząpla.
Są też dwa silniki SSG160L/22kW oraz kilka napędów do kurtyn powietrznych. Drobiazgów, typu uszkodzone głowice termiczne do zaworów i jakieś padaki przetworników HVAC nie warto liczyć. A no i jeszcze najcięższy kaliber 40sz spalonych traf 12V/20W, o mocy znacznie mniejszej niż napisana, bo poleciały wszystkie po roku współpracy z halogenem 20W.
No może faktycznie trochę się nazbierało.
Brencik

Post autor: Brencik »

traxman pisze:4szt falowników SED2, 1szt Wilo, pięć walniętych falowników z pomp Wilo, i ze 50szt uszkodzonych zapłonników do świetlówek, dwa duże zasilacze buforowe 2kVA - dostałem niestety nakaz utylizacji tego rząpla.
Są też dwa silniki SSG160L/22kW oraz kilka napędów do kurtyn powietrznych. Drobiazgów, typu uszkodzone głowice termiczne do zaworów i jakieś padaki przetworników HVAC nie warto liczyć. A no i jeszcze najcięższy kaliber 40sz spalonych traf 12V/20W, o mocy znacznie mniejszej niż napisana, bo poleciały wszystkie po roku współpracy z halogenem 20W.
No może faktycznie trochę się nazbierało.
Lepiej oddaj to jakiejs szkole elektrycznej, przynajmniej bedzie pozytek.
Ostatnio kolega-nauczyciel kupowal za astronomiczne pieniadze czesci i aparature do stanowiska dydaktycznego... oczywiscie pieniadze szkoły, czyli nasze, podatników.
traxman

Już pisałem, że nie mogę bo muszę mieć papierek z utylizacji, takie teraz są przepisy. Zresztą i tak niewielki pożytek z tego by był. Uczniowie-praktykanci natomiast mogą się bezkarnie wyżywać na tym złomie od czerwca do października w ramach praktyk.
Brencik

Przepisy przepisami, jedyna racja że ważny papier - a to wiadomo da sie często załatwić hehe.
Niech się wyżywaja jak moga :lol:
traxman

Wyznaję trochę inne zasady niż Pan. I niczego nie będę obchodził, aby załatwić jakiś papier.
Brencik

Nie jakiś papier tylko papier na utylizację. Gdybym ja miał tak utylizować wszystko to już dawno bym poszedł z torbami... Trzeba zachowywać co tylko sie da bo potem zostanie tylko Elfa i jej ceny....
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Brencik pisze:Nie jakiś papier tylko papier na utylizację. Gdybym ja miał tak utylizować wszystko to już dawno bym poszedł z torbami... Trzeba zachowywać co tylko sie da bo potem zostanie tylko Elfa i jej ceny....
A tak zostało na fryzjerkę i kosmetyczkę.(jezeli sadzić po zdjęciu)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
ODPOWIEDZ