Matchless -preamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Matchless -preamp
Jak wiadomo Matchless słynie z użycia EF86 w preampie - kanale czystym. Ktoś próbował to z was wykonywać? A może ktoś próbował zastosować EF80 w takowym preampie? Mam kupę EF80 i cały czas się zastanawiam co z tym zrobić...
Re: Matchless -preamp
kiedyś eksperymentowałem z EF86, niestety poległem, mikrofonowanie było jak dla mnie za duże, generalnie jest to dość wymagająca lampa (chyba że trafiłem na felerny egzemplarz) pozostaje życzyć powodzenia.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Mam zamiar zrobić czysty kanał na EL86, mam ich trochę. Mam też zamówienie na Matchlessa, niestety obejmuje ono również podświetlane logo 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 75...99 postów
EF86 w preampie to świetna sprawa, polecam; niedawno prezentowałem na forum wzmacniacz, w którym zastosowałem EeFkę w kanale czystym i jestem z niej bardzo zadowolony. Myślałem kiedyś nad tym schematem Matchlessa, ale nie chciało mi się bawić z tym przełącznikiem. Teraz jakbym robił jeszcze raz taki preamp, to w ogóle wywaliłbym potencjometr Tone, korekcja za pomocą gałek w gitarze w zupełności mi wystarcza, no i lubię prostotę 

A którym konkretnie? Painlust, ty który chcesz schemat robić?lew z cepelii pisze:Myślałem kiedyś nad tym schematem Matchlessa, ale nie chciało mi się bawić z tym przełącznikiem.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 75...99 postów
Konkretnie model DC-30
Ten przedstawiony u TomaMarvel pisze:A którym konkretnie? Painlust, ty który chcesz schemat robić?lew z cepelii pisze:Myślałem kiedyś nad tym schematem Matchlessa, ale nie chciało mi się bawić z tym przełącznikiem.

- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
A odpalisz im royalty lub prowizje za kopiowanie wzmacniacza ktory jest wspolczesnie produkowany?Marvel pisze: Mam też zamówienie na Matchlessa, niestety obejmuje ono również podświetlane logo
Przynajmniej nie kopiuj logotypu, nazwij to n.p. "MuchLessCash"

DC-30 to wlasciwie podrasowany AC-30, AC-30 zerzniety z Gibsona i voxowskie vibrato/tremolo z Wurlitzera itd.
Jedyne co podpada scisle pod prawa autorskie i jest chronione to logo.
Aleksander Niemand
A ja bym takiemu co chce świecący napis pieprznął w około tego napisu kolorowe LEDy. Jak obciach to na całego 

Faktycznie tak to napisałem, jakbym chciał robić dokładną kopię. Tymczasem zamówienie mam ogólnie na Matchlessa, w którym coś i tak będę musiał/ chciał zmodyfikować. Pewnie skończy się na tym, że zrobię dwukanałowca z jednym kanałem na EF86 mniej lub bardziej przerysowanym z DC-30. Natomiast logo się koledze bardzo podoba. Podobno super się na scenie prezentuje. Ale ja nie mam zamiaru świecącego loga robić.VacuumVoodoo pisze:A odpalisz im royalty lub prowizje za kopiowanie wzmacniacza ktory jest wspolczesnie produkowany?Marvel pisze: Mam też zamówienie na Matchlessa, niestety obejmuje ono również podświetlane logo

Ty się nie śmiej. Niektórym się bardzo podobają niebieskie LEDy dodatkowo podświetlające lampy albo podświetlany przedni panel (podobno sprawdza się na ciemnej scenie)painlust pisze:A ja bym takiemu co chce świecący napis pieprznął w około tego napisu kolorowe LEDy. Jak obciach to na całego

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Może pamiętasz, że kiedyś robiłem coś takiego. EF80 nie miała żadnych problemów z "zachowaniem przy stole", pełna kultura. Brzmienie do końca mnie nie zadowoliło, ale tamten wzmacniacz już tak miał (wymieniłem preamp na coś bardziej typowego i też kupa, do dziś ten wzmacniacz czeka rozbebeszony na swoją chwilę). Fajną stroną stosowania EF80 było to że poziom sygnału za preampem wynosił 30V, a to przecież tylko jeden stopieńpainlust pisze:Jak wiadomo Matchless słynie z użycia EF86 w preampie - kanale czystym. Ktoś próbował to z was wykonywać? A może ktoś próbował zastosować EF80 w takowym preampie? Mam kupę EF80 i cały czas się zastanawiam co z tym zrobić...

Mam nadzieję, że ta z załącznika też się sprawdzi w gitarowcu, tzn. nie będzie za bardzo audiofilskajethrotull pisze:kiedyś robiłem coś takiego. EF80 nie miała żadnych problemów z "zachowaniem przy stole", pełna kultura.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
No to jest już nas dwóchfugasi pisze:Audiofilska pentoda? Niemożliwe.

Wojtek SQ2KRZ
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Dlaczego nie? Skoro lampa prostownicza moze byc audiofilska to czemu nie pentodawhwp pisze:No to jest już nas dwóchfugasi pisze:Audiofilska pentoda? Niemożliwe.

Aleksander Niemand