Soldano slo + 2xel84 ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- fresostrowiec
- 250...374 postów
Re: Soldano slo + 2xel84 ?
jak masz w przedwzmacniaczu 6n2p to podmień pierwszą lampę na inną duotriodę o mniejszym wzmocnieniu niż 6n2p (możesz wstawić 6n1p - ma takie same wyprowadzenia jak dobrze pamiętam) jeżeli wzmacniacz nie będzie piszczał po podmianie to masz już winowajce...
Pisk milknie po zwarciu siatki v1.2 oraz v2.1 wg schematu Marvela. Nasila się przy zwarciu siatki V1.1jethrotull pisze:Ostatecznie możesz po kolei zwierać siatki stopni preampu do masy i słuchać kiedy wzbudzenie umilknie.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Tak sobie patrzę na to zdjęcie:
http://trioda.com/forum/download/file.p ... &mode=view
i się nie dziwię że to piszczy. Dziwne by było jakby nie piszczało. Zamontowałeś potki na jakichś masakrycznie długich kablach, to się musi wzbudzać. Dlaczego nie zainstalowałeś ich bezpośrednio w płytce? Jak już musisz mieć taki dziwaczny montaż to chociaż weź kabel sygnałowy dwużyłowy w porządnym ekranie i zrób połączenia z potkami za jego pomocą.
http://trioda.com/forum/download/file.p ... &mode=view
i się nie dziwię że to piszczy. Dziwne by było jakby nie piszczało. Zamontowałeś potki na jakichś masakrycznie długich kablach, to się musi wzbudzać. Dlaczego nie zainstalowałeś ich bezpośrednio w płytce? Jak już musisz mieć taki dziwaczny montaż to chociaż weź kabel sygnałowy dwużyłowy w porządnym ekranie i zrób połączenia z potkami za jego pomocą.
Musiałem tak zrobić ponieważ chassis ma 34cm i każdy cm szerokości na był wagę złota. Atom już gotowy! Nic nie piszczy i nie wzbudza się już. Niebawem wrzucę fotki paczki i głowy oraz nagram coś. Dzięki wszystkim za pomoc !jethrotull pisze: Dlaczego nie zainstalowałeś ich bezpośrednio w płytce? Jak już musisz mieć taki dziwaczny montaż to chociaż weź kabel sygnałowy dwużyłowy w porządnym ekranie i zrób połączenia z potkami za jego pomocą.
A gdzie w końcu był błąd? Dlaczego nie działał? Co poprawiłeś?Tavil pisze:Atom już gotowy! Nic nie piszczy i nie wzbudza się już.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Zminiłem rzezystor w filtrz wstępnym na 2.2K/10W , wszystkie przewody do potncjometrów ekranowane, r16 dałem 1k, rezystor katodowy 140R, wtórne podłączon do masy. Brzmienie masakruje. Chasis wyginałem ręcznie z blachy aluminiowej 2mm, napisy-toner, paczka z mdf-u oklejona skajem. Tak wygląda moja pierwsza konstrukcja lampowa.Marvel pisze: Co poprawiłeś?
Jak gra... niebawem coś nagram.
Jak na pierwszą konstrukcję to bardzo ładnie wyszła. No może razi brak narożników, ale co gust to gust.
jeszcze jedno pytanie: Po jaką cholerę umaszałeś potencjometry... przecież są umaszone poprzez chassis. Nie brumi ci ta pętla masy?
jeszcze jedno pytanie: Po jaką cholerę umaszałeś potencjometry... przecież są umaszone poprzez chassis. Nie brumi ci ta pętla masy?
painlust pisze:Jak na pierwszą konstrukcję to bardzo ładnie wyszła. No może razi brak narożników, ale co gust to gust.
Dzięki ! Starałem się

W sumie trochę przekonał mnie http://www.youtube.com/watch?v=aY794llQ ... annel_page ten filmik do tego że tak można.
Można, a nawet trzeba, ale wtedy gdy potencjometry sa przykręcane do nie przewodzących materiałów, nie będących połączonych do masy układu. Na tym filmiku, te poty zamontowane są w drewnianej klepce.
Mając potencjometry podłączone do metalowego umaszonego chassis, nie ma potrzeby umaszać w ten sposób, bo będzie pętla masy, tak jak kolega wcześniej wspomniał.
Ps. Ładne chassis. Gratuluje heda
Mając potencjometry podłączone do metalowego umaszonego chassis, nie ma potrzeby umaszać w ten sposób, bo będzie pętla masy, tak jak kolega wcześniej wspomniał.
Ps. Ładne chassis. Gratuluje heda
Ta deseczka to swojego rodzaju szablon, polutowane elementy wyciąga się z szablonu i montuje w chassis.
No właśnie... bo w sumie zastanawiam się czy nie usunąć tych lutów.wolah12 pisze:Ta deseczka to swojego rodzaju szablon, polutowane elementy wyciąga się z szablonu i montuje w chassis.
ładna konstrukcja, jak nie brumi to ja już bym nie tykał i tyle, zresztą wiele firm stosuje cos takiego pomimo że poty są umasione, wg mnie takie coś ułatwia czasem sprawę
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Właśnie mi ułatwiło to ekranowanie przewodów do potków.Wicker pisze:wg mnie takie coś ułatwia czasem sprawę
To dobrze że się podoba