Ciekawostka : )

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ciekawostka : )

Post autor: Wicker »

Może to coś kolegów zaciekawi. Jak wiadomo radia lampowe dawno odeszły już do lamusa, a posiadanie takiego, w dobrym stanie to nie lada gratka. Wszelkie tego typu urządzenia są coraz częściej złomowane :( i co raz rzadziej można takowe spotkać, chyba że w rękach kolekcjonerów. Jakiś czas temu natknąłem się na pewną kolekcję lampowych radiów, i może nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie to w jakim miejscu, mianowicie w stołówce wydziału elektroniki telekomunikacji i informatyki (ETI) na politechnice gdańskiej : ) Szczerze mówiąc byłem bardzo miło zaskoczony, niestety nie jestem biegły w temacie zabytków, wiem natomiast że są to egzemplarze o których czytało sie na triodzie, min. Pionieer (taki jak tu: viewtopic.php?f=2&t=12974) mam nadzieję że autor nie ma nic przeciwko...Co ciekawe większość znajduje się w dobrym stanie wizualnym (Przyjrzałem się ebonitowej obudowie pinieerka i powiem że byłem miło zaskoczony) chyba wszystkie którym się przyjrzałem są w 100% kompletne (wizualnie, nie wiem jak w środku) w jednym czy 2 brakowało tylko magicznych oczek. Takich urządzeń stoi w tej kantynie ok 10 sztuk (jest jeszcze parę starych telefonów i chyba jakiś TV jeśli dobrze pamiętam). Fajnie że w takim miejscu jak wydział ETI, gdzie studiują ludzie którzy w 99% nie będą nic mieli wspólnego z lampami, istnieje miejsce gdzie podziwiać można takie stare sprzęty.

Chciałem dla kolegów porobić foty ale zapomniałem aparatu, postaram się przy najbliższej okazji jednak parę pstryknąć i umieścić tutaj

pozdrawiam
pozdrawiam,
Paweł
mroovka
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Re: Ciekawostka : )

Post autor: mroovka »

A co Ciebie przywiodło w te plugawe strony (ETI, nie bufet)?? :P
Powiem tak- już wiele oscyloskopów ma LCD zamiast CRT, więc rzeczywiście większość moich kolegów za wiele o lampach nie wie. A mówiąc szczerze, program dla kierunku elektronika (co logiczne dla tego kierunku, bardzo informatyczny) rzeczywiście nie sprzyja zostaniu elektronikiem, nawet nie-lampowym.
Pozdrawiam
Wojtek
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Ciekawostka : )

Post autor: staszeks »

Wicker
tylko PIONIER przez jedno e.
Zobacz choćby na zjęcia w wątku który przywołałeś.
Przez dwa e to coś innego.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
ODPOWIEDZ