Witam wszystkich. Mam problem z lampą 6C33C w moim wzmacniaczu. Sklepienie tej lampy jest w kolorze srebrnym, i wlaśnie ten kolor mi zbladł, zrobil się prawie przezroczysty. Druga lampa jest OK. Wzmacniacz gra poprawnie, ale czy jest to objaw niepokojący, czy może sie coś stać złego?
borys pisze:Proces był powolny, stopniowy.
Mariusz
Być może jest jakaś mała nieszczelność i lampa powoli się zagazowuje. Ta nieszczelność jest pewnie przy samych nóżkach lampy. Nic się chyba nie da zrobić. Miałem do czynienia z lampami 6C33C, które miały dość przezroczysty getter (było to widać pod strumieniem światła, ale też przy zgaszonym świetle i załączonym żarzeniu). Lampy te zachowywały się normalnie. Ich getter, przy normalnie padającym świetle z góry, był srebrzysty. Nie były to jednak moje lampy więc nie wiem jak długo pracowały.Wtedy były to NOSy.
Jesli juz jestesmy przy kolorach getterów , to ja miałbym zapytanie .Posiadam kilka lamp KT88, wszystkie sa nowe, jednak częsc z nich ma getter srebrzysty, kilka zaś fioletowy.Czy to ma jakieś znaczenie lub o czymś swiadczy?
Boguś pisze:Jesli juz jestesmy przy kolorach getterów , to ja miałbym zapytanie .Posiadam kilka lamp KT88, wszystkie sa nowe, jednak częsc z nich ma getter srebrzysty, kilka zaś fioletowy.Czy to ma jakieś znaczenie lub o czymś swiadczy?
Te z fioletowym getterem na pewno są nowe? Jak możesz to zrób fotkę.
Jak tylko będzie czym to zrobię , narazie do cyfrówki niemam dostepu.A pytam tak z ciekawości, bo lampy w działaniu niczym sie nie róznią, podczas pomiaru też żadnych róznic nie wykazują.