PCB pod SE na EL84 i ECC83

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: PCB pod SE na EL84 i ECC83

Post autor: MStaniszczak »

Tomasz Gumny pisze:Nie podałeś jakie tam są napięcia. Jeśli są "lampowe" to zachowuj odległości między ścieżkami a zwłaszcza ścieżka-pad.
230-270V ;-)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

traxman pisze:Zajrzyj na moją płytkę, porozcinałem masy
Rozumiem że chodzi o to aby (umownie) prąd płynął drogą żółtą (p. rys.) a nie drogami zielonymi? Bardzo ciekawy temat, tak nawiasem mówiąc.
Tomasz Gumny pisze:Nie podałeś jakie tam są napięcia. Jeśli są "lampowe" to zachowuj odległości między ścieżkami a zwłaszcza ścieżka-pad.
A jakie powinny być te odległości?
KaW pisze:Postać druku z"oblewką " ma dobry sens ekonomiczny -dużo płytek niemieckich jest tak wykonywanych.Po prostu mniej wychodzi trawienia miedzi i jest krócej
w czasie chemigraficznego wykonywania płytki.
Nie wiem jak to wygląda we wzmacniaczach ale płytki z takim oblewem widuję najczęściej w polskich radiach tranzystorowych. Myślę jednak że stosuje się taką masę ze względu na częstotliwości radiowe właśnie. Wiele konstrukcji krótkofalarskich montuje się na "wysepkach" laminatu naklejonych na nietrawiony laminat, który pełni rolę masy tzw. "ground plane".

A na marginesie: czy nie uważacie że ten zasilacz jest mocno przekombinowany, tj. filtracja jest przesadna? :)
Załączniki
Clipboard01.gif
Ostatnio zmieniony czw, 26 lutego 2009, 12:00 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
traxman

Post autor: traxman »

Tak chodzi o to aby prąd płynął tam gdzie chcemy, a nie tam gdzie ma najłatwiej.
Odległości zależą od laminatu i soldermaski, ale poniżej 2mm bez potrzeby bym nie schodził.
Ja stosuję filtracje aktywna bo 220uF/400V jest dwa razy droższe od IRFP740 lub 450 :D
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

fugasi pisze:A na marginesie: czy nie uważacie że ten zasilacz jest mocno przekombinowany, tj. filtracja jest przesadna? :)
Jeśli tak, to na moją obronę nich będzie to że to nie mój projekt;-) Ale chyba wole go tak zostawić skoro tak działa:-) Zresztą już kupiłem do niego części, poza rezystorami (zastanawiam się jak podejść do dobrania R1, najwygodniej było by dać potencjometr zamiast rezystora, ale o %w nie jest łatwo);-)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

traxman pisze:Tak chodzi o to aby prąd płynął tam gdzie chcemy, a nie tam gdzie ma najłatwiej.
Teraz jasne. Zbudowałem ten wzmacniacz ze dwa lata temu i na łączówkach, z uproszczonym zasilaczem ale zastanawiałem się dlaczego na płytce zasilacza są te rozcięcia.
traxman pisze:Odległości zależą od laminatu i soldermaski, ale poniżej 2mm bez potrzeby bym nie schodził.
W warunkach typowo amatorskich o soldermasce raczej nie ma mowy.
Są na to jakieś normy? Ile dla typowego laminatu szklanego a ile dla bekelitowego na przykład?
traxman pisze:Ja stosuję filtracje aktywna bo 220uF/400V jest dwa razy droższe od IRFP740 lub 450 :D
"Filtrację aktywną" czyli stabilizator po prostu? Czy coś o czym nie wiem?
Ostatnio zmieniony czw, 26 lutego 2009, 12:11 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

fugasi pisze:
traxman pisze:Tak chodzi o to aby prąd płynął tam gdzie chcemy, a nie tam gdzie ma najłatwiej.
Teraz jasne. Zbudowałem ten wzmacniacz ze dwa lata temu i na łączówkach ale zastanawiałem się dlaczego na płytce zasilacza są te rozcięcia.
A z czym u Ciebie ten wzmacniacz gra? U mnie be małe kolumienki na Fostexach FE103E
fugasi pisze:
traxman pisze:Odległości zależą od laminatu i soldermaski, ale poniżej 2mm bez potrzeby bym nie schodził.
W warunkach typowo amatorskich o soldermasce raczej nie ma mowy.
:D http://staniszczak.pl/wzmacniacz/2/PICT0015.JPG
traxman

Stabilizator szeregowy w którym dioda zenera zastąpiona jest elektrolitem.
RomekD opisywał i testował ten układ na forum. Jeżeli potrzebuję także stabilności zasilania to zwykły stabilizator.
Co do soldermaski to jest jeszcze lakier elektroizolacyjny, gorzej naprawiać, ale ma zalety.
Teraz mam do przetestowania Monacory SPH68X/AD i chyba one zostaną z tym wzmacniaczem.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

MStaniszczak pisze: A z czym u Ciebie ten wzmacniacz gra? U mnie be małe kolumienki na Fostexach FE103E
Co za obrzydliwy luksus! :P U mnie w zależności od nastroju na starych szerokopasmowych głośnikach Siemensa wyszabrowanych z instalacji starego, upadłego kina lub satelitkach od zestawu Sub-Sat Tonsila.
Przydźwięku nijakiego, pomimo uproszczeń - nie ma.
Jaka to soldermaska, gdzie kupiłeś, ile kosztuje i czym malujesz? Pędzelek? :)
Ostatnio zmieniony sob, 28 lutego 2009, 09:27 przez fugasi, łącznie zmieniany 2 razy.
_
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Tak sobie myślę. A może ułatwić sobie pracę i dać kondensatory C2, C3, C4 i C5 w jednej linii;-)? Płytka będzie węższa ale dłuższa - chyba niestety mniej "ustawna".
fugasi pisze:
MStaniszczak pisze:Jaka to soldermaska, gdzie kupiłeś, ile kosztuje i czym malujesz? Pędzelek? :)
http://www.allegro.pl/item557545905_sol ... wania.html
http://www.allegro.pl/item564373750_ped ... maski.html

Ale maluje się niełatwo;-) Wychodzą zacieki. To co na zdjęciu to dwie warstwy:-/ W dodatku... więcej chyba tego nie zrobię - cyna się czepia tej farby... Nie wiem czy tylko niebieskiej, czy wszystkich kolorów. Może to też wina tych dwóch warstw;-)
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

A jakie powinny być te odległości?
http://www.ce-mag.com/ce-mag.com/archiv ... afety.html
Aleksander Niemand
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Chyba się przeniosę na złącza ARK z rastrem 7,5mm;-) Będzie wygodniej. Chyba że polecacie coś zupełnie innego?
traxman

7.5mm są bardzo dobre, bo wytrzymują przykręcanie przewodów o większych średnicach, 5mm potrafią się rozpaść. Dobre są złącza waflowe o rozstawie 3.96mm, ale dla sieci dla bezpieczeństwa co drugi pin. W tym układzie ARK 5mm poradzi sobie także.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

MStaniszczak pisze:Chyba się przeniosę na złącza ARK z rastrem 7,5mm;-) Będzie wygodniej. Chyba że polecacie coś zupełnie innego?
Nie mam przekonania do złącz śrubowych do druku. Jeśli przy lutowaniu nie dociśniesz dokładnie złącza do płytki, to później łatwo oderwać miedź. Niezależnie od tego przy silniejszym dokręcaniu śrubki można poluzować lub wręcz ukręcić końcówkę wlutowaną w płytkę
Stosuję złącza WAGO - 2 piny w płytkę, szybkie podłączanie/odłączanie przewodów i dobry styk - te złącza latają w kosmos... ;)
Tomek
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

A gdzie to kupić w ilościach mniejszych niż 100 sztuk;-) W TME nie widzę;-)
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

MStaniszczak pisze:A gdzie to kupić w ilościach mniejszych niż 100 sztuk;-) W TME nie widzę;-)
http://www.wago.pl
100 sztuk to 100 styków więc wcale nie tak dużo. :) Najlepiej kupić sobie od razu 3..4 pudełka (po 100szt.) w różnych kolorach. :)
Tomek
ODPOWIEDZ