Soldano slo + 2xel84 ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Re: Soldano slo + 2xel84 ?
Chciałbym nieśmiało zauważyć, że wzmacniacz najprawdopodobniej nie piszczy z powodu zbyt wysokiego napięcia zasilania, tylko z powodu jakiegoś buraka w montażu. Czy możesz zlokalizować który konkretnie stopień się wzbudza?
Niestety nie dysponuje oscyloskopem.jethrotull pisze: Czy możesz zlokalizować który konkretnie stopień się wzbudza?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Poszukaj na forum, Romekd opisywał kiedyś sondę do woltomierza służącą do tropienia wzbudów. Mógłbyś też pokusić się o sondę do oscyloskopu używającego karty dźwiękowej komputera, jeśli słyszysz pisk to znaczy że i karta da radę. Ostatecznie możesz po kolei zwierać siatki stopni preampu do masy i słuchać kiedy wzbudzenie umilknie.
A tak poza tym "niemanie" dostępu do oscyloskopu to kiepski pomysł jak się buduje wzmacniacze...
A tak poza tym "niemanie" dostępu do oscyloskopu to kiepski pomysł jak się buduje wzmacniacze...
Jakym był w domu to oscyloskop ma znajomy serwisant elektronik a że jestem w krakowie to tak nie za bardzo
A skąd podejrzenie, że piszczy? Chyba, że się już wszyscy pogubiliśmy w tym wątku... Mi się wydawało, że po prostu nie gra...jethrotull pisze:Chciałbym nieśmiało zauważyć, że wzmacniacz najprawdopodobniej nie piszczy z powodu zbyt wysokiego napięcia zasilania, tylko z powodu jakiegoś buraka w montażu. Czy możesz zlokalizować który konkretnie stopień się wzbudza?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
poskladaj to calkowicie od nowa, sprawdzajac elementy przed wlutowaniem, a moze okaze sie ze bez sensu powstalo 9 stron watku
dodam jeszcze ze mi wzmacniacz na plytce marvela ruszyl odrazu bez najmniejszych problemow
dodam jeszcze ze mi wzmacniacz na plytce marvela ruszyl odrazu bez najmniejszych problemow
Pokombinowałem i napięcia mam takie
inwerter 206V
anoda końcówki 307V. Więcej dziś nie zrobię bo sesja poprawkowa daje w kość.
Atom już gra normalnie tylko piszczy przy gainie ponad 70% jutro będę ostro walczył.
Zamiast R16 1K/2W jest 2,2K/5W oraz okazało się że 150R/2W do katody V3.1 był walnięty dałem 1K/2W bo taki miałem
inwerter 206V
anoda końcówki 307V. Więcej dziś nie zrobię bo sesja poprawkowa daje w kość.
Atom już gra normalnie tylko piszczy przy gainie ponad 70% jutro będę ostro walczył.
Zamiast R16 1K/2W jest 2,2K/5W oraz okazało się że 150R/2W do katody V3.1 był walnięty dałem 1K/2W bo taki miałem
Jeśli masz Master Volume na max i zaczyna piszczeć przy 70% gain, to raczej już tego pisku nie zwalczysz.Tavil pisze:Atom już gra normalnie tylko piszczy przy gainie ponad 70% jutro będę ostro walczył.
[...] 150R/2W do katody V3.1 był walnięty dałem 1K/2W bo taki miałem
Wyjmij szybko ten 1k z katody EL84!

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
master mam na 50% i już piszczy. A 1Kilo jutro zmienię po wizycie w elektronicznym. Wsadziłem tylko z ciekawości czy zadziała i działa. Czy ten 2,2K jest ok ?
2,2k u Ciebie jest nawet lepszy niż 1k. Podłączyłeś jeden koniec uzwojenia wtórnego transformatora głośnikowego do masy?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
No właśnie jeszcze nie. A nie lepszy będzie 1,8K ? Jeszcze mam pytanie odnośnie rezystora katodowego 6p14p dać 150R czy mniejszy?
Tavil pisze:No właśnie jeszcze nie.
To jest pierwsza rzecz, którą trzeba zrobić przed uruchomieniem Atoma.
Na to pytanie mogę odpowiedzieć, jeśli narysujesz, albo co najmniej dokładnie opiszesz swój zasilacz anodowy. Wiemy już, jakie napięcie masz na wtórnym uzwojeniu trafa. Domyślamy się, ile to będzie po wyprostowaniu. Teraz potrzebne jest info, jak wygląda filtr i jakie są napięcia na kondensatorach w filtrze, jaki jest rezystor w filtrze i z którego miejsca zasilasz anodę EL84 poprzez trafo (z pierwszego kondensatora czy drugiego, czy co). 1K sprawdza się przy napięciu na anodzie EL84 rzędu 250V. Ty masz ponad 300... Najlepiej byłoby dostarczyć na anodę 250-260V i wstawić jednak 1K.Tavil pisze:A nie lepszy będzie 1,8K ?
Powinno być 130R. Jeśli taki znajdziesz, to wstaw. Wartość rezystora zależy trochę od emisji lampy. Wstaw ok. 130-150R, zmierz prąd katodowy, porównaj z kartą katalogową i wtedy możesz ten rezystor skorygować.Tavil pisze:Jeszcze mam pytanie odnośnie rezystora katodowego 6p14p dać 150R czy mniejszy?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
zasilacz mam dokładnie taki jak Ty w tej wersji.
Nie podłączyłem po przeczytaniu artykułu kolegi PainlustaMarvel pisze:Podłączyłeś jeden koniec uzwojenia wtórnego transformatora głośnikowego do masy?
Więc też nie zastosowałem ale dziś zastosujeJest jeszcze jedna rzecz, która nie występuje u mnie, a gdzie inaczej tak. Jest nią podłączenie jednego z wyprowadzeń uzwojenia wtórnego do masy. W moich wzmacniaczach takie podłączenie paradoksalnie zwiększa szumy, więc go nie stosuję.
artykuł kolegi painlusta nie jest ewangelią.
Czy trafo zasilające (napięcie na wtórnym) również? Wiem, że nieTavil pisze:zasilacz mam dokładnie taki jak Ty w tej wersji.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com