Lampowa głowica UHF.

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

jack50
100...124 posty
100...124 posty

Re: Lampowa głowica UHF.

Post autor: jack50 »

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

maciej_333 pisze:Najgorzej z przestrajaniem. W ostateczności mogę zastosować warikapy i pewnie tak smutno się to skończy. No bo niby jak wykonać od strony mechanicznej przestrajanie pojemnościami ? Można wykonać samemu coś w stylu dawnych trymerów kubkowych ?
Jakieś szanse dałoby użycie potrójnego kondensatora obrotowego UKF, jaki byl stosowany w OR "Amator Stereo". Niestety spodziewałbym się tu niedostatecznej separacji między sekcjami, aczkolwiek może się trafić że tak ma akurat być. Typowa lampowa głowica UHF zawierała niestrojony obwód antenowy (ewentualnie zarazem desymetryzator), stopień w.cz. z lampą PC86 lub lepiej PC88, przestrajany dwuobwodowy filtr pasmowy (i tu właśnie może się przez przypadek okazać że pasożytnicze sprzężenie między sekcjami kondensatora okaże się akurat takie jak ma być), oraz mieszacz samodrgający na PC86 (również i tu może okazać się że pasożytnicze sprzężenie obwodu heterodyny z filtrem pasmowym nie przeszkodzi działaniu układu, bo i tak są one sprżężnone przez obwód katody mieszacza). Radziłbym jednak zacząć od wersji nieprzestrajanej, jednokanałowej. I tu problemów będzie niemało, choćby miedziane, a najlepiej posrebrzane chassis. Tradycyjny montaż przy użyciu płytek drukowanych, kołków, łączówek itd jest tu zdecydowanie nie na miejscu, należy wzorować się na opisie z "RiK" Należy dodać że zamieszczony tam układ wzbudza się wyłacznie dzięki sprzężeniu anody z katodą przez szczątkową, pasożytniczą pojemność Cak. Toteż w wypadku użycia lepszych niż PCC88 lamp (zwłaszcza PC88 która cechuje się szczególnie małą pojemnością zwrotną, i w związku z tym była przeznaczona zasadniczo do pracy w układzie wzmacniacza a nie samodrgającego mieszacza) układ może się nie wzbudzić. W związku z tym niekiedy właczano krótką pętlę między obwodem w.cz. a katodą mieszacza, zlokalizowaną w pobliżu linii długiej obwodu heterodyny, i realizującą dodatkowe sprzężenie indukcyjno - pojemnościowe.
P.S. Naiwne pytanie, ale: Czy liniie długie są trudne od strony teoretycznej (raczej są) ?
Niekoniecznie. Odcinek linii półfalowej rozwartej na końcu zachowuje się jak równoległy obwód rezonansowy. Obciążenie jednego lub obydwu końców pojemnościami pozwala na skrócenie linii (o ile - to już zależy od impedancji falowej linii, zależnej od jej wymiarow) przy zachowaniu tej samej częstotliwości rezonansowej. Im bardziej zwiększamy pojemność na przeciwległym końcu linii, tym bardziej musimy ją skrócić, w przypadku granicznym przechodzimy do linii zwartej na końcu, i teraz okazuje się że rezonans równoległy uzyskuje się dla linii ćwierćfalowej. Możemy ją skracać nadal - zwiększając pojemność na końcu z którego patrzymy.
Na jakich częstotliwościach dobrze mógłby pracować pokazany przezemnie mieszacz ?

Przyjmuje się że klasyczne lampowe układy generatorów (z indukcyjnościami skupionymi) pracują zadowalająco do 300MHz, nawet gdy za całe pojemności służą pojemności międzyelektrodowe lampy. Natomiast generatory z liniami długimi pokryją cały zakres IV-V,

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
_idu

Post autor: _idu »

W dobie używania lamp w głowicach UHF wykorzystywano tylko pierwszych 20 kanałów zakresu IV. Potem do 50 kanału.
Dla pierwszego przypadku używano PC86, Dla drugiego jako wzmacniacz w.cz. używano PC88.
Obwody w postaci linii długich - zresztą w naszych pierwszych zintegrowanych też tak było.
PC86 i PC88 były standardowymi lampami używanymi w TV używającymi zakresu UHF.

Wersji specjalnych itd NIE STOSOWANO w sprzęcie powszechnego użytku - pieniążki producenci potrafili liczyć - lampy miały być tanie i na etapie produkcji TV jaki i jego eksploatacji to wykluczało E86C - zresztą dowodem tej tezy na to jest że nie było P86C czy P88C (a także P88CC, P801CF, P504L, P200CL, P200FL itd.....).
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Jednak muszę odpuścić - wykonanie takiej głowicy to zbyt wiele. Głowicę VHF może dało by radę wykonać, jednak UHF jest zbyt skomplikowana. Samo przestrajanie i pozyskanie współbieżności przestrajania nie jest realne do wykonania. Myślałem o samodzielnym wykonaniu agregatu kondensatorowego np. z blachy miedzianej. Elementy rotora byłyby na wspólnym wale, połączonym z masą. Stator połączony byłby połączony z linią długą, ale nie mam pojęcia jak zamocować go dostatecznie sztywno na tej linii. Strojenie możnaby przeprowadzić ściskając i rozciskając blachy agregatu. Dla uproszczenia konstrukcji nie zastosowałbym wzmacniacza w.cz. na wejściu. Zwiększyłbym natomiast wzmocnienie w torze p.cz. Odbyłoby się to kosztem selektywności odbiornika. To że taka głowica by strasznie siała zakłóceniami mi nie przeszkadza.
_idu

maciej_333 pisze:Jednak muszę odpuścić - wykonanie takiej głowicy to zbyt wiele. Głowicę VHF może dało by radę wykonać, jednak UHF jest zbyt skomplikowana. Samo przestrajanie i pozyskanie współbieżności przestrajania nie jest realne do wykonania. Myślałem o samodzielnym wykonaniu agregatu kondensatorowego np. z blachy miedzianej. Elementy rotora byłyby na wspólnym wale, połączonym z masą. Stator połączony byłby połączony z linią długą, ale nie mam pojęcia jak zamocować go dostatecznie sztywno na tej linii. Strojenie możnaby przeprowadzić ściskając i rozciskając blachy agregatu. Dla uproszczenia konstrukcji nie zastosowałbym wzmacniacza w.cz. na wejściu. Zwiększyłbym natomiast wzmocnienie w torze p.cz. Odbyłoby się to kosztem selektywności odbiornika. To że taka głowica by strasznie siała zakłóceniami mi nie przeszkadza.
Problem to to że nie mam czegokolwiek na wzór wykonania. Konstrukcja mechaniczna pewnie była prosta jak drut w zastosowanych długich liniach. Przecież przy produkcji seryjnej redukowano KAŻDY koszt.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Sporo na temat wykonywania głowic UHF podano w rosyjskiej książce, do której link podał jack50. Pokazują jak to przestrajać. Przestrajanie jest realizowane faktycznie na agregacie kondensatorowym 3-sekcyjnym. Jednak nie znam komplenie rosyjskiego.
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

A tu widok takiej głowicy
Załączniki
05_Oszillator_270MHz.pdf
(823.15 KiB) Pobrany 574 razy
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

Podjąłem się wykonania tej przystawki. Na razie wykonałem puszeczke z laminatu i zrobiłem otwory. Znalazłem także odpowiednie trymery, prawdopodobnie z elektroniki oscyloskopowej.
Nastroje to na kanał 1TVP.
Normalne wmiare nowe TV odbierają na 3 kanale? Ułatwiłoby to nastrojenie przystawki
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Mam w domu telewizor Philips 28" CRT z płaskim ekranem i jego pasmo odbiorcze zaczyna się od ok. 50MHz, więc nowe telewizory powinny odbierać na 3 kanale.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Sprawidziłem i masz rację.

I czyline długie koniecznie muszą być ze srebrzanki? Pewni tak bowystępują tu prądy wirowe. Gdzie można kupić małe ilości srebrzanki 1,4mm?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Jak na razie obudowa wygląda tak. Nie wyszło jakoś super, ale źle też nie jest.
Załączniki
Obraz 037.jpg
Obraz 035.jpg
_idu

AZ12 pisze:Mam w domu telewizor Philips 28" CRT z płaskim ekranem i jego pasmo odbiorcze zaczyna się od ok. 50MHz, więc nowe telewizory powinny odbierać na 3 kanale.
Muszą bowiem pasmo TV kablowej zaczyna się od mniej więcej 47MHz a kończy powyżej 865MHz.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Jeśli to się przyda i jest jeszcze potrzebne, to mogę zeskanować garść przydatnych informacji i schematów dotyczących glowic UHF i konwerterów UHF->VHF
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeśli te materiały są w języku polskim, lub angielskim, to jestem zainteresowany.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

:) Jutro poskanuję i wrzucę
ODPOWIEDZ