Czy mając do dyspozycji:
- oscyloskop
- generator funkcyjny
- V640
- 2 mierniki cyfrowe
- wzmacniacz mikrofonowy
- możliwość zrobienia końcówki mocy do pomiarów z IRF510
jest sposób pomierzenia głośników na piechotę. obliczenie i pomierzenie zwrotnicy oraz zestrojenie bass reflexu? Na początku myślałem o SpeakerWorkshop ale jakieś to przekombinowane i wolałbym zrobić to drogą analogową. Nie chcę na nowo odkrywać Ameryki a w kwestii akustyki i projektowania kolumn wiedza ma skąpą jest. Ze zwrotnicą to raczej problemu nie będzie mając oscyla, generator i V640 do dyspozycji ale co do reszty to pewien nie jestem... traxman kiedyś pisał że stroił BR przy użyciu miernika analogowego dwuwskazówkowego toteż żarówka się zaświeciła i proszę zacnych kolegów o radę
Beier pisze:jest sposób pomierzenia głośników na piechotę. obliczenie i pomierzenie zwrotnicy oraz zestrojenie bass reflexu? Na początku myślałem o SpeakerWorkshop ale jakieś to przekombinowane i wolałbym zrobić to drogą analogową.
Gdybyś się jednak zdecydował na SW, to mam gdzieś standardowego "Jiga" i mikrofon z przedwzmacniaczem - do ewentualnego wypożyczenia.
Beier pisze:jest sposób pomierzenia głośników na piechotę. obliczenie i pomierzenie zwrotnicy oraz zestrojenie bass reflexu? Na początku myślałem o SpeakerWorkshop ale jakieś to przekombinowane i wolałbym zrobić to drogą analogową.
Gdybyś się jednak zdecydował na SW, to mam gdzieś standardowego "Jiga" i mikrofon z przedwzmacniaczem - do ewentualnego wypożyczenia.
Właśnie JIG mnie zniechęcił bo amp mikrofonowy i mikrofon Panasonic WM61a mam. Nie będę zamawiał paru rezystorków przez net a u mnie 1% nie użyczysz. Musiałbym się wstrzymać aż do większego zamówienia które się szykuje przy zakupie części do wzmacniacza na 6C33C-B i drugiego na MOSFET'ach. Mogę go od Ciebie nawet odkupić.