ECC82 a E82CC

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
End
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: End »

Na http://www.fonar.com.pl można kupić lampy ECC82 JJ Electronic 34zł za szt.
Na tej też stronie są podstawki NOVAL 9 nóżkowe za aż 10 zł szt. (ale nówki) tylko niewiem czy są one do PCB... :roll:
Obrazek
"Kto staje się potworem ten zrzuca ciężar bycia człowiekiem"....
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Podstawki

Post autor: gsmok »

Wspomniane podstawki nie są przystosowane do PCB :( . To typowe ceramiczne novale do montażu przestrzennego. Na Twoim miejscu skorzystałbym z rady, która pojawiła się wczesniej i w przypadku problemów w zdobyciu podstawek kupił gdzieś na giełdzie (np. Wolumenie) fragment radia, czy lepiej ostatnio produkowanego telewizora lampowego (typu Libra) i wylutował stamtąd podstawki. Niestety są to zwykle podstawki bakelitowe a nie ceramiczne, ale lepszy rydz niż nic.
I byłbym zapomniał. Zapuść temat na Forum w dziale Kupię/poszukuje. Może ktoś dysponuje takimi podstawkami w rozsądnej cenie.
Ostatnio zmieniony czw, 2 października 2003, 11:43 przez gsmok, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Hard-Core pisze:Na http://www.fonar.com.pl można kupić lampy ECC82 JJ Electronic 34zł za szt.
Na tej też stronie są podstawki NOVAL 9 nóżkowe za aż 10 zł szt. (ale nówki) tylko niewiem czy są one do PCB... :roll:
Obrazek
To są podstawki do chassis, nie mają nóżek do wlutowania PCB tylko oczka do podlutowania przewodów.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Podstawki

Romekd pisze:Solidne, porcelanowe podstawki typu Noval ze srebrzonymi wyprowadzeniami do montażu na płytkach drukowanych (PCB) były ostatnio sprzedawane na giełdzie w Sosnowcu-Milowicach w cenie 1zł za sztukę. Nie posiadały one ekranu, choć miały z boku metalową blaszkę pełniącą rolę styku uziemiającego na wypadek gdyby ktoś chciał ją w taki ekran wyposażyć.

Pozdr.
Romek
A może dogadalibyśmy się i gdybyś był na tej giełdzie to kupiłbyś mi takie podstawki? Oczywiście to niezobowiązująca propozycja i w żadnym razie nie naciskam, bo wiem, że to po prostu kłopot, ale gdyby to było możliwe to daj mi znać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Podstawki

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze: Niestety są to zwykle podstawki bakelitowe a nie ceramiczne, ale lepszy rydz niż nic.
Bez przesady, ceramiczne do wzmacniacza audio to już jest overkill :), tam nie ma setek MHz.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

podstawki ceramiczne

Nie polemizuję. Ale tak między nami lubię te ceramiczne, bo nie obawiam się, że przy różnych kombinacja z lutowaniem nie zaczynają mi się smażyć :wink: .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
End
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: End »

Z pomocą kolegi z http://www.elektronika.qs.pl Wojtkiem :) udało mi się zanaleźć lampkę E82CC w cenie 60 zł szt.
Ale jak widze cennik to widze też 3 producentów tych lamp i teraz mam pytanie,bo słyszałem że "inny producent inne brzmienie" więc zapytam znających sie czy to prawda, a jeśli tak to którego producenta wybrać?
Są w zestawie:
HALTRON
TRONEX,ZAERIX
SIEMENS
A więc :?:
Tutaj podam link: http://free.polbox.pl/c/compel/LAMPY.TXT
"Kto staje się potworem ten zrzuca ciężar bycia człowiekiem"....
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

e82l

Ja w żadnym wypadku nie sugeruję, którego producenta wybrać. To zawsze będzie Twoja decyzją. Ale gdybym sam wybierał wybrałbym, Siemensa.
Pozdrawiam
Jasiu

Re: E82CC

Post autor: Jasiu »

ampliman pisze: Na koniec chciałbym dodać, że według mnie E82CC są stosunkowo mało dostępne (niezależnie od firmy). Ja np. w ramach "giełdowego obrotu" nigdy ich nie spotkałem :( .
Widocznie mam więcej szczęścia, bo trafoło mi się kilka różnych firm.
Tesla oraz Telefunken oznaczali militarne wersje ECC82 jako ECC802 albo ECC802S.

Jasiu
ODPOWIEDZ