Lampowa głowica UHF.

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Lampowa głowica UHF.

Post autor: maciej_333 »

Już prawie wykonałem TV na lampie oscyloskpowej. Muszę tylko wykonać synchronizację poziomą z porównaniem fazy. Już wymyśliłem jak to zrobić.
:arrow: Teraz przyszła kolej na pomyśleniu co z głowicą UHF. Myślę nad wykonaniem głowicy na kanały 21-60, no może nie wszystkie. Wystarczy środek pasma. Dopuszczam gorsze parametry takiego układu od gotowej głowicy. Myślałem nad zastosowaniem układu klasycznego na E88CC jako kaskodowy wzmacniacz w.cz., potem pentoda od ECF82 jako mieszacz, trioda jako heterodyna. Jednak nie wiem czy to poradzi sobie na UHF'ie. Pojemności lamp są spore, a to już na UKF robi problemy. Może lepiej będzie zrobić mieszacz samooscylacyjny na triodzie od ECF82. Wtedy pentodę zastosowałbym jako pierwszy stopień p.cz. i w jej anodzie byłby właśnie pierwszy filtr p.cz. Jednak i tu lampa heterodyny pracuje z dużymi pojemnościami. Obawiam się zwyczajnie tego, że heterodyna się nie wzbudzi, bo aby to nastąpiło na częstotliwości np. 500MHz cewka musiałaby mieć chyba jeden zwój i wtedy obwód rezonansowy heterodyny miałby za małą dobroć. Strojenie mam zamiar zrobić indukcyjne na mechanizmie od odbiornika samochodowego. Jakie lampy są do takiego układu lepsze od E88CC i ECF82 ?

Określenia w stylu, że takiej głowicy w domowych warunkach zrobić się nie da są niemile widziane. Naturalnie posiadam odpowiedni sprzęt jak choćby wobulator na pasmo 10MHz do 2GHz.
OTLamp

Re: Lampowa głowica UHF.

Post autor: OTLamp »

Do głowic UHF były przeznaczone PC86 i PC88, ewentualnie wersje E i niezawodne (np. E86C).
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak, ale nie mam takich lamp. Mam jedynie EC92. Ponadto jak wykonać mieszacz samooscylacyjny, czy osobny na pentodzie ? Do EC88 i EC86 musiałbym mieć też podstawki o odpowiednio małej pojemności. W tranzystorowych głowicach dla UHF jest mieszacz samooscylacyjny, natomiast mieszcz od VHF jest wstępnym wzmacniaczem p.cz. dla UHF. Niestety nie ma się na czym nawet wzorować. Głowic UHF na lampach chyba nie było... Były jedynie konwertery UHF->VHF.
Alek

Post autor: Alek »

Radziłbym zacząć właśnie od budowy konwertera, niż zrazić się porażką przy budowie głowicy. Należy też poszukać przeznaczonych na rzeczony zakres lamp. Bez tego czeka Cię raczej porażka. Możesz próbować używać triod tarczowych GS4B i podobnych.
OTLamp

maciej_333 pisze:Tak, ale nie mam takich lamp.
Pytałeś jakie lampy są lepsze od tych, które wymieniłeś, więc dostałeś odpowiedź.
Poza tym co za problem kupić? Kilka złotych kosztują: http://www.allegro.pl/item544756461_lam ... 60_18.html
http://www.allegro.pl/item514934482_lam ... _nowa.html
maciej_333 pisze: Głowic UHF na lampach chyba nie było... Były jedynie konwertery UHF->VHF.
Oczywiście, że były, tyle że nie u nas.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

OTLamp pisze: Oczywiście, że były, tyle że nie u nas.
Byly, i to na (obecnie tak sie ich nazywa) smieciowych lampach, jak EF95 i PCC189.
Ruskie triody wcz tez nie sa zle, a majac wobul do 2 GHz (az nadto) naprawde nie rozumiem jaki masz problem?
OTLamp

macska pisze: Byly, i to na (obecnie tak sie ich nazywa) smieciowych lampach, jak EF95 i PCC189.
Na pewno na cały UHF? Możesz podać jakiś przykład? Chodzi mi tu o fabryczną głowicę na całe IV/V pasmo, bo amatorskie konwertery, ale na dolne zakresy tego pasma (kanały 21-39) to owszem były. Jeden był nawet w którymś z numerów Re, na E88CC.
pierwszy

OTLamp pisze: Na pewno na cały UHF? Możesz podać jakiś przykład?
Nie pamietam czy na caly UHF, nie ukrywam, ze telewizja i telewizory mnie nie interesuja specjalnie.
Naturalnie, jak znajde w swoich zbiorach, to wkleje schemat glowicy.
Wegrzy na pewno produkowali na eksport zachodni lampowe odbiorniki TV z taka glowica.
OTLamp

macska pisze: Wegrzy na pewno produkowali na eksport zachodni lampowe odbiorniki TV z taka glowica.
Jak najbardziej mogli produkować pełnopasmowe głowice UHF, bo Tungrsam produkował PC86 i PC88, które były specjalnie optymalizowane do tego zakresu (ta ostatnia do wzmacniaczy w układzie z uziemioną siatką ma np. pięciokrotne wyprowadzenie tejże).
A obecnie to się można bawić również w inne lampy, tanie są i nikt tego nie chce, np. 6С5Д : http://www.allegro.pl/item531467586_lam ... 4_szt.html
Kilka GHz jej nie straszne, choć lepiej na mały nadajnik się nada :)
Ostatnio zmieniony ndz, 8 lutego 2009, 22:38 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

macska pisze:
OTLamp pisze: Oczywiście, że były, tyle że nie u nas.
Byly, i to na (obecnie tak sie ich nazywa) smieciowych lampach, jak EF95 i PCC189.
Ruskie triody wcz tez nie sa zle, a majac wobul do 2 GHz (az nadto) naprawde nie rozumiem jaki masz problem?
Moim problemem jest to, że nie mam odpowiednich lamp, ale nie o to chodzi. Skoro były głowice na PCC189 i EF95 to znaczy, że mieszacz był na EF95, oscylator i wzmacniacz w.cz. na połówkach PCC189. W takim razie wzmacniacz w.cz. nie był na kaskodzie, tylko w układzie z uziemioną siatką. Czy mam rację ? Ze wzmacniaczem w.cz. to może być kłopot, bo może się wzbudzać, pewnie trzeba zastosować neutralizację.

Wykonując układ uznałem, że zrobię najpierw mieszacz i oscylator. Następnie zestroję filtr p.cz. mieszacza z wyjętą lampą oscylatora. Potem dodam oscylator i go wstępnie zestroję, tak by miał dobry zakres przestrajania. Muszę tak zrobić, bo nie będę znał przecież częstotliwości oscylatora. Następnie kolej na wzmacniacz w.cz. i jego wstępne zestrojenie. Na końcu postarałbym się pozyskać w miarę dobrą współbieżność przestrajania poszczególnych obwodów.
pierwszy

EF95 moge Ci dac, chyba PCC189 tez, ale tego nie jestem pewien czy mam tu (w Warszawie) czy w Budapeszcie.
Generalnie ja bym zrobil najpierw heterodyne, w moim rozumowaniu oscylator+czestotliwosc posrenia, i dopiero po tym mieszacz.
Nie wiem w jaki sposob planujesz przestrajanie glowicy?
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

EF95 mam i to sporo sztuk. Przestrajanie głowicy jak pisałem indukcyjne za pomocą mechanizmu od głowicy odbiornika samochodowego. Chcę zacząć właśnie od mieszacza, bo mój miernik częstotliwości pociągnie raptem 200MHz. Mając zestrojony filtr p.cz. mieszacza na 38MHz mogę już poznać częstotliwość heterodyny i ustalić czy się wzbudza, jaka jest stabilność tych drgań itd. Jest to w zasadzie nic innego jak metoda zdudnieniowa pomiaru częstotliwości. Do takich pomiarów mogę dać wobulator jako generator, lub wobulator i sondę wobula dać do wyjścia filtru p.cz. mieszacza. Nawet mając dobry miernik częstotliwości w zasadzie bardzo trudno byłoby wykonać dokładny pomiar w takiej sytuacjii.

Nawet jeśli układ będzie trzeba robić kilka razy lub pojawią się kłopoty z heterodyną lub wzmacniaczem w.cz. to i tak wykonanie układu będzie bardzo kształcące. Takie jest moje zdanie.
pierwszy

maciej_333 pisze: Nawet jeśli układ będzie trzeba robić kilka razy lub pojawią się kłopoty z heterodyną lub wzmacniaczem w.cz. to i tak wykonanie układu będzie bardzo kształcące. Takie jest moje zdanie.
Po zmianie pracy mam ograniczone mozliwosci pomiarowe, ale i tak masz moje poparcie :)
Analizator widma sie klania, moze uda mi sie zrobic w formie przystepnej, jako przystawke do oscyloskopu, na bazie glowicy TV Philipsa.
Moja wiedza w tym zakresie moze byc niewystarczajaca, i na pewno bede chcial wciagnac w ten projekt Marka i Romka :)
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Pewnie, że analizator widma by się przydał :D :D :D . Możnaby oglądać oba produkty mieszacza, co przy logarytmicznej charakterystyce wzmacniacza pomiarowego w analizatorze jest możliwe. Łatwiej by było to może zestroić.

Co do analizatora to ja spróbuję dorobić przystawkę do swojego wobulatora i oscyloskopu. Wystarczy teoretycznie podać sygnał analizowany i sygnał z wobulatora na jakiś mieszacz. Po mieszaczu wzmacniacz p.cz., potem detektor o stałej czasowej dobranej do sweep'u w wobulu i wzmacniacz logarytmiczny.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

maciej_333 pisze:EF95 mam i to sporo sztuk.
Dla tej lampy (podobnie zresztą jak i dla pentody ECF82, triodę zresztą też można użyć - w układzie wspólnej siatki, będą nieco mniejsze szumy niż z pentodą) widziałbym zastosowanie conajwyżej w charakterze dodatkowego wzmacniacza p.cz., współpracującego z pasywnym mieszaczem na diodzie germanowej. W przyzwoitych rozwiązaniach jako dodatkowy stopień p.cz. wykorzystywało się jednak pentodę lampy PCF801, znajdującej się w przełączniku VHF. To właśnie z myślą o tym zastosowaniu wykonano ją jako lampę o regulowanym nachyleniu (przy pracy w roli mieszacza napięcie ARW doprowadzane nie jest).
Przestrajanie głowicy jak pisałem indukcyjne za pomocą mechanizmu od głowicy odbiornika samochodowego.
Nie tędy droga. Tradycyjne cewki (takie jak w głowicach UKF FM) mają w zakresie UHF rację bytu jedynie w rozwiązaniach tranzystorowych, gdzie pojemności elementów czynnych są minimalne. Z lampami jako takie wzmocnienie można osiągnąć jedynie przy zastosowaniu tzw. obwodów motylkowych (przestrajana cewka i kondensator zmienny w jednym), lub znacznie częściej stosowanych linii długich. W tym ostatnim wypadku stosuje się linie półfalowe przestrajane kondensatorami zmiennymi usytuowanymi z przeciwnego końca linii względem lampy, bądź linie ćwiećfalowe przestrajane metodę mechanicznego skracania przez przesuwanie umasionej zwory.
Nawet jeśli układ będzie trzeba robić kilka razy lub pojawią się kłopoty z heterodyną lub wzmacniaczem w.cz. to i tak wykonanie układu będzie bardzo kształcące. Takie jest moje zdanie.

Niewątpliwie, i sam chętnie zapoznam się z wynikami, bo mnie to dopiero czeka. Zbuduj mieszacz samodrgający z lampą E/PC86 lub w ostateczności z połówką PCC88 (E88CC) i sprawdź go najpierw w roli samej heterodyny, używając w roli wskaźnika - zwykłego telewizora wyposażonego w zakres UHF, choćby w oparciu o pospolitą głowicę ZTG. Dostrojeniu do częstotliwości heterodyny (ale niestety także jej harmonicznej) towarzyszy pociemnienie ekranu. Wówczas przestrajając heterodynę UHF nieco powyżej miejsca w którym nadaje jakaś stacja będziesz miał szansę odebrać ją na zbudowanym mieszaczu.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Ps. Co do konwerterów UHF/VHF to nie ma pryncypialnej różnicy między nimi a glowicami UHF. Różnica polega na wyborze innej częstotliwości pośredniej (jest to jeden z wolnych kanałów zakresu I/II), oraz na tym że heterodyna konwertera pracuje na częstotliwości niższej (a nie wyższej jak w głowicach) od częstotliwości odbieranej. Chodzi o to aby uniknąć niepożądanego odwrócenia wstęgi bocznej przy dodatkowej przemianie.
Ostatnio zmieniony pn, 9 lutego 2009, 10:42 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ