Określenia w stylu, że takiej głowicy w domowych warunkach zrobić się nie da są niemile widziane. Naturalnie posiadam odpowiedni sprzęt jak choćby wobulator na pasmo 10MHz do 2GHz.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pytałeś jakie lampy są lepsze od tych, które wymieniłeś, więc dostałeś odpowiedź.maciej_333 pisze:Tak, ale nie mam takich lamp.
Oczywiście, że były, tyle że nie u nas.maciej_333 pisze: Głowic UHF na lampach chyba nie było... Były jedynie konwertery UHF->VHF.
Byly, i to na (obecnie tak sie ich nazywa) smieciowych lampach, jak EF95 i PCC189.OTLamp pisze: Oczywiście, że były, tyle że nie u nas.
Na pewno na cały UHF? Możesz podać jakiś przykład? Chodzi mi tu o fabryczną głowicę na całe IV/V pasmo, bo amatorskie konwertery, ale na dolne zakresy tego pasma (kanały 21-39) to owszem były. Jeden był nawet w którymś z numerów Re, na E88CC.macska pisze: Byly, i to na (obecnie tak sie ich nazywa) smieciowych lampach, jak EF95 i PCC189.
Nie pamietam czy na caly UHF, nie ukrywam, ze telewizja i telewizory mnie nie interesuja specjalnie.OTLamp pisze: Na pewno na cały UHF? Możesz podać jakiś przykład?
Jak najbardziej mogli produkować pełnopasmowe głowice UHF, bo Tungrsam produkował PC86 i PC88, które były specjalnie optymalizowane do tego zakresu (ta ostatnia do wzmacniaczy w układzie z uziemioną siatką ma np. pięciokrotne wyprowadzenie tejże).macska pisze: Wegrzy na pewno produkowali na eksport zachodni lampowe odbiorniki TV z taka glowica.
Moim problemem jest to, że nie mam odpowiednich lamp, ale nie o to chodzi. Skoro były głowice na PCC189 i EF95 to znaczy, że mieszacz był na EF95, oscylator i wzmacniacz w.cz. na połówkach PCC189. W takim razie wzmacniacz w.cz. nie był na kaskodzie, tylko w układzie z uziemioną siatką. Czy mam rację ? Ze wzmacniaczem w.cz. to może być kłopot, bo może się wzbudzać, pewnie trzeba zastosować neutralizację.macska pisze:Byly, i to na (obecnie tak sie ich nazywa) smieciowych lampach, jak EF95 i PCC189.OTLamp pisze: Oczywiście, że były, tyle że nie u nas.
Ruskie triody wcz tez nie sa zle, a majac wobul do 2 GHz (az nadto) naprawde nie rozumiem jaki masz problem?
Po zmianie pracy mam ograniczone mozliwosci pomiarowe, ale i tak masz moje poparciemaciej_333 pisze: Nawet jeśli układ będzie trzeba robić kilka razy lub pojawią się kłopoty z heterodyną lub wzmacniaczem w.cz. to i tak wykonanie układu będzie bardzo kształcące. Takie jest moje zdanie.
Dla tej lampy (podobnie zresztą jak i dla pentody ECF82, triodę zresztą też można użyć - w układzie wspólnej siatki, będą nieco mniejsze szumy niż z pentodą) widziałbym zastosowanie conajwyżej w charakterze dodatkowego wzmacniacza p.cz., współpracującego z pasywnym mieszaczem na diodzie germanowej. W przyzwoitych rozwiązaniach jako dodatkowy stopień p.cz. wykorzystywało się jednak pentodę lampy PCF801, znajdującej się w przełączniku VHF. To właśnie z myślą o tym zastosowaniu wykonano ją jako lampę o regulowanym nachyleniu (przy pracy w roli mieszacza napięcie ARW doprowadzane nie jest).maciej_333 pisze:EF95 mam i to sporo sztuk.
Nie tędy droga. Tradycyjne cewki (takie jak w głowicach UKF FM) mają w zakresie UHF rację bytu jedynie w rozwiązaniach tranzystorowych, gdzie pojemności elementów czynnych są minimalne. Z lampami jako takie wzmocnienie można osiągnąć jedynie przy zastosowaniu tzw. obwodów motylkowych (przestrajana cewka i kondensator zmienny w jednym), lub znacznie częściej stosowanych linii długich. W tym ostatnim wypadku stosuje się linie półfalowe przestrajane kondensatorami zmiennymi usytuowanymi z przeciwnego końca linii względem lampy, bądź linie ćwiećfalowe przestrajane metodę mechanicznego skracania przez przesuwanie umasionej zwory.Przestrajanie głowicy jak pisałem indukcyjne za pomocą mechanizmu od głowicy odbiornika samochodowego.
Nawet jeśli układ będzie trzeba robić kilka razy lub pojawią się kłopoty z heterodyną lub wzmacniaczem w.cz. to i tak wykonanie układu będzie bardzo kształcące. Takie jest moje zdanie.