generator
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tomasz6662
- 375...499 postów
generator
korzystał ktoś z tego generatora ?
http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/1000/u ... ntazu.html
jakieś uwagi, rady, zamienniki ?
może to ?
http://allegro.pl/item520193546_generat ... cyjny.html
a może coś jeszcze innego ?
tomasz
http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/1000/u ... ntazu.html
jakieś uwagi, rady, zamienniki ?
może to ?
http://allegro.pl/item520193546_generat ... cyjny.html
a może coś jeszcze innego ?
tomasz
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
- tomasz6662
- 375...499 postów
Re: generator
ups... jakoś nie znalazłem, sorki
Pytanie podstawowe : do jakich celów ma być zastosowany ?
Ten na XR jest fajny, ale do audio ma jedną wadę - oddzielne wyjście prostokąta. Przy pomiarach wzmacniaczy trzeba będzie przełączać wyjścia, a to dosyć uciążliwe. Generalnie warto zrobić wzmacniacz wyjściowy, tak aby można wybierać przebieg oraz mieć możliwość kalibracji amplitudy, aby wszystkie trzy przebiegi po przełączeniu miały takie samo napięcie wyjściowe.
- tomasz6662
- 375...499 postów
ma być pomocny w budowie mojego pierwszego (ale nie ostatniego) wzmacniaczaKaW pisze:Pytanie podstawowe : do jakich celów ma być zastosowany ?
tomasz
Trzeba poklikać w GOOOGLE i tam sie trafi coś na dwóch wzm. operacyjnych 5532 i jednym poczwórnym -generator sinusa o małych zniekształceniach .
Jeden z układów podany jest w EP4/2007 -Autor JAN SRZEDNICKI ."O wyższości generatora RC z przesuwnikiem fazowym nad generatorem z mostkiem Wiena".
Taki zamierzam powtórzyć/zrobić /. Podobny -zrobiony wg. wyżej podanych 5532- ma faktycznie b. małe zniekszt. nieliniowe.max.0,1% Pozdr.
Jeden z układów podany jest w EP4/2007 -Autor JAN SRZEDNICKI ."O wyższości generatora RC z przesuwnikiem fazowym nad generatorem z mostkiem Wiena".
Taki zamierzam powtórzyć/zrobić /. Podobny -zrobiony wg. wyżej podanych 5532- ma faktycznie b. małe zniekszt. nieliniowe.max.0,1% Pozdr.
Zniekształcenia sinusa rzędu 0,1% to niespecjalnie wyczynowe osiągnięcie i prosty generator z mostkiem Wiena na opampie i tranzystorze FET (w pętli sprzężenia zwrotnego) zapewni nawet poniżej 0,05%.
Być może takie komplikacje jak opisujesz są potrzebne w przypadku generatora przestrajanego ale na ten temat niech zabiorą głos koledzy.
Być może takie komplikacje jak opisujesz są potrzebne w przypadku generatora przestrajanego ale na ten temat niech zabiorą głos koledzy.

_
Poszukajcie dokumentacji Hamega HM8037 jest dostępna w sieci na stronach AKe'go.
Zrobienie przestrajanego jest nieco skomplikowane (stabilizacja amplitudy) oraz problemy z współbieżnością przestrajania. Wszystkie znane mi generatory (wszystkie 3typy
) mają przestrajanie pojemnościami - bo wbrew pozorom, kondensatory mają mniejsze błędy przestrajania.
Zrobienie przestrajanego jest nieco skomplikowane (stabilizacja amplitudy) oraz problemy z współbieżnością przestrajania. Wszystkie znane mi generatory (wszystkie 3typy

Zniekształcenia generatora, czy to jest 0,1% czy 0.0001% są chyba mało istotne jeśli obserwacji sygnału dokonuje się na oscyloskopie. Lub w inny organoleptyczny sposób.
Ważne aby przestrajane w paśmie chociaż akustycznym źródło sygnału miało stałą amplitudę. Oczywiście fajnie mieć super generator. Sinus, prostokąt i trójkąt, bo na nim najlepiej widać czy nie obcina, naprawdę wystarczy.
Ważne aby przestrajane w paśmie chociaż akustycznym źródło sygnału miało stałą amplitudę. Oczywiście fajnie mieć super generator. Sinus, prostokąt i trójkąt, bo na nim najlepiej widać czy nie obcina, naprawdę wystarczy.
Generatorek o małych zniekształceniach: http://www.redcircuits.com/Page82.htm .BARDZO DOBRY -TANI-SUPER.
Polecam go -nastawa wymaga cierpliwości -ale jak ma takie parametry, to ja go sobie mogę nastawiać .Jest wykonany -działa -i co najważniejsze -daje si ę łatwo powtórzyć. Oczywiście -gdyby był wykonany na sto procent czysto- pod względem montazowym -wtedy miałby takie parametry jak podaje autor artykułu .
Dodałem do tego miernik częstotliwości -za 55 zł-składak- aby wiedzieć jaka częstotliwość jest generowana i jest to przyrząd. STETY- lepszy od obecnie posiadanego jakiegoś RC Wiena . Pan J. Srzednicki ma rację .
Generatorek sinusa,prostokąta, pily był dawno temu w czeskim RADIO -obwód drukowany był zamieszczony .Trzeba zacząć szukać od lat 1970-
Polecam go -nastawa wymaga cierpliwości -ale jak ma takie parametry, to ja go sobie mogę nastawiać .Jest wykonany -działa -i co najważniejsze -daje si ę łatwo powtórzyć. Oczywiście -gdyby był wykonany na sto procent czysto- pod względem montazowym -wtedy miałby takie parametry jak podaje autor artykułu .
Dodałem do tego miernik częstotliwości -za 55 zł-składak- aby wiedzieć jaka częstotliwość jest generowana i jest to przyrząd. STETY- lepszy od obecnie posiadanego jakiegoś RC Wiena . Pan J. Srzednicki ma rację .
Generatorek sinusa,prostokąta, pily był dawno temu w czeskim RADIO -obwód drukowany był zamieszczony .Trzeba zacząć szukać od lat 1970-