Będzie combo domowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Będzie combo domowe
Mały piecyk do domowego grania. Chassis od Urbana-Turbana, obudowa 11 PLN allegro, głośnik i płyta 5 PLN allegro, grill tylny - wpadnijcie sami 

Wojtek SQ2KRZ
Re: Będzie combo domowe
Plastikowa skrzynka?whwp pisze:grill tylny - wpadnijcie sami

Fajnie, ale nie wierzę w brzmienie z ośmiocalowca (na takiego wygląda). Dla mnie nawet wzmak do domciu powinien mieć głośnik 12"
Ośmiocalowiec ma jedną zasadniczą przewagę w warunkach domowych - małą efektywność.painlust pisze:Fajnie, ale nie wierzę w brzmienie z ośmiocalowca (na takiego wygląda). Dla mnie nawet wzmak do domciu powinien mieć głośnik 12"
Na fajnie brzmiącej 8" mogłem grać w mieszkaniu na Prosonicu - na 12" celestiona
przy dotknięciu volume "krew sikała z uszu".
Trzeba trafić egzemplarz, który ładnie brzmi z gitarą i tyle.
___//--RS--\\___
Trafienie na fajnie brzmiącą ośmiocalówkę w tym kraju to jak trafić conajmniej 5 w totka. Każdy poleca niby te ARZ-ty i powycinać tubki, ale Jethro się na nich przejechał, więc ja się nie odważyłem ich sprawdzać.
Przesada. Ośmiocalówka to oczywiście za mały głośnik do _grania_ ale brzmieniowo zupełnie wystarczy do ćwiczeń.
Wojtek SQ2KRZ
A chociaż szukałeś?painlust pisze:Trafienie na fajnie brzmiącą ośmiocalówkę w tym kraju to jak trafić conajmniej 5 w totka. Każdy poleca niby te ARZ-ty i powycinać tubki, ale Jethro się na nich przejechał, więc ja się nie odważyłem ich sprawdzać.

___//--RS--\\___
Jasne, ze do ćwiczeń starczy oczywiście pod warunkiem, że nie charczy, ale nie wiem dlaczego przez taką pierdzawkę to ja jakoś lampy usłyszeć nie mogę.whwp pisze:Przesada. Ośmiocalówka to oczywiście za mały głośnik do _grania_ ale brzmieniowo zupełnie wystarczy do ćwiczeń.
Właściwie to nie bardzoWincenty pisze:A chociaż szukałeś?painlust pisze:Trafienie na fajnie brzmiącą ośmiocalówkę w tym kraju to jak trafić conajmniej 5 w totka. Każdy poleca niby te ARZ-ty i powycinać tubki, ale Jethro się na nich przejechał, więc ja się nie odważyłem ich sprawdzać.

"Houston! Macie problem!" - sprawdziłem, na cleanie, którego zasadniczo używam jest ok. Oczywiście mógłbym upchnąć tam 10-ciocalówkę ale to byłaby sztuka dla sztuki, daję słowo. Tesla radzi sobie naprawdę dobrze i podkreślam, że ten kombik będzie grał tylko w domu, bez hi-gainów.
Megabit:
Trafiony-zatopiony

Trafiony-zatopiony

Wojtek SQ2KRZ
clean inna sprawa. Dla mnie ważny jest przester, a z tym jest gorzej przy takich średnicach.
W egzemplarzu, który miałem (z połowy lat '90) był celestion G-25D, ale - zamieniłem na tonsila GD20-25, bo brzmiałpainlust pisze:[...]Chciałbym kiedyś dostać w łapy głośnik z LDM25 ale jakoś nie trafił mi się. Mimo to jego wygląd budził u mnie respekt. Nie wiecie co tam LDM wpakowywał?
imho ładniej (!), choć nieco ciszej.
W późniejszych wersjach podobno już nie było celestionów.
GD20-25 wypada lepiej w porównaniu ze stosowanym przez Labogę GD20-40 (imo).
A głośniki 8MA200-C8HW "znanej" marki Icoon (http://www.astronik.pl/prod/?2,8ma200-c8hw-opis) po wycięciu
tubki znakomicie "osłabiają" każdy wmacniacz gitarowy - pasmo przyjemne, tylko nie wierzyć w moc 200W!
Fender Prosonic (60W) bez problemu spalił cewkę, bez odkręcania na więcej niż 1/3 mocy

Oceniam ich moc na 20-25W.
___//--RS--\\___
Wolno to idzie... ale pomału do przodu. Oczywiście layout zrobiłem odwrotnie i przerabiam o 180 stopni 

Wojtek SQ2KRZ
wyjściówka na toroidzie... a fe...
Może to tylko dławik

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl