Przeprowadzony właśnie eksperyment nakazuje zrewidować pewne moje dotychczasowe zapatrywania na kwestię remontu lamp.
Traf chciał, że wskutek technicznego błędu spaliłem dwie lampy elektronowe podczas ich pompowania. Lampy te miały tradycyjny już spłaszcz. Uznałem, że należy je rozbić po to choćby, aby wydobyć anody, które nadają się do ponownego wykorzystania. Ponieważ pierwsza lampa tak ładnie się rozbiła, że nóżka spłaszczowa pozostała nienaruszona postanowiłem tylko wymienić spaloną katodę i ponownie lampę zatopić, w nowej bańce. Próba ta zakończyła się sukcesem.
Analogicznie, rozbiłem drugą lampę, której system po wymianie katody zostanie ponownie wykorzystany.
Spróbuję wkrótce rozbić na próbę jakieś uszkodzone lampy oktalowe ze spłaszczem, celem przekonania się, czy da się odzyskać z nich nóżki spłaszczowe. To otwiera możliwość napraw niektórych przynajmniej lamp.
Remont lamp?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Remont lamp?
Tylko pogratulować udanej próby! W takim razie ja mam dla Ciebie kilka lamp do testów jak choćby UY1N która była dobra lecz upadła i się zagazowała czy spaloną EF80 i kinol do Paździocha. Poza tym inne sztuki których nie wywalam bo wiem że Tobie może się przydadzą jako dawcy 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU