antena radiowa

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: antena radiowa

Post autor: KaW »

1-obecne wykonania anten są tak tandetne- nie warte nawet funta kłaków .
cześć działa bo ma wzmacniacze co wzmacniają wszystko co tylko w powietrzu lata.
Nie mają również nic ciekawego w sobie.Na UKRAINIE -I DALEJJ- nazywane są "polskimi antenami"
ich jakość jest uznawana za podłą itzw. "taniochę".Taka to jest prawda .
2-jedyna firma -to stary RADMOR .Z tradycją. Pozdr.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Ja już dawno "wymiękłem", jakby kto pytał ;)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Pozwolę sobie minimalnie odejść od tematu :wink:
Ukradli mi z dachu samochodu antenę od cb-radia. Kupiłem jakąś najtańszą, ale prawie nie mam zasięgu. Zacząłem się rozglądać za inną, markową i polecono mi antenę helikalną. Jest tylko jeden problem: cena 300 zł. Ta antena była bardzo podobna do heliksa skonstruowanego przez macska (i tu następuje związek z wątkiem), tylko mniejsza :wink: Myślicie, że jest sens próbować zrobić sobie samemu heliksa do CB?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
pierwszy

Post autor: pierwszy »

:D
W niedziele zrobilem mniejsza antene do odbioru programow TV, dziala fajnie, fotka ponizej.
Natomiast do CB radia ze wzgledu na pasmo 27MHz to czarno widze.
Policz dlugosc fali, i wyjdzie antena helikalna o monstualnych wymiarach.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

To tylko żart:-wyjdzie "wleczony dipol" za samochodem ....przepraszam MARVEL....
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Ja tylko napisałem to, co mi powiedzieli w sklepie z CB. I faktycznie antena była z dosyć grubego pręta, owiniętego drutem. Wypisz-wymaluj anteny by macska. Tylko np. na Allegro nie znalazłem tego modelu Presidenta. Chyba pójdę jeszcze raz do sklepu i zrobię zdjęcie. Co do długości: jej atutem jest to, że jest krótsza od standardowych :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

Marvel pisze:Ja tylko napisałem to, co mi powiedzieli w sklepie z CB. I faktycznie antena była z dosyć grubego pręta, owiniętego drutem. Wypisz-wymaluj anteny by macska. Tylko np. na Allegro nie znalazłem tego modelu Presidenta. Chyba pójdę jeszcze raz do sklepu i zrobię zdjęcie. Co do długości: jej atutem jest to, że jest krótsza od standardowych :mrgreen:
Witaj. Przećwiczyłem większość tych anten, i najlepszą anteną CB jaką dotąd spotkałem jest antena CB President ML-145 SM. Ona jest na magnes i trzeba kupić magnetyczną, magnes zostawić w garażu :? i wkręcić w blachę. (w podstawkę), a to dlatego, że tylko w ukompletowaniu z magnesem zawiera sprężynę, a przy tej długości to kluczowa sprawa. Z tego co widziałem, to w internetowym sklepie AVT mają dobrze wyglądającą (na oko) podróbkę za bodajże 99 PLN. Antena promieniuje pod niskim kątem, doskonale pracuje i jest niezniszczalna. U mnie pracowała na dachu cztery lata. W mieście jej wadą jest to, że jest nienormalnie długa i np w podziemnych parkingach tłuczesz po świetlówkach.

Natomiast jeśli chcesz antenę prostą, tanią, dobrą to polecam antenę SNAKE 27 SIRIO. Teraz taką mam i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Jest bardzo wytrzymała. Stroi się w sposób łatwy (pierścionkami), może nie za ostro, ale w zupełności wystarczająco, i przy obecnym zagęszczeniu CB jest więcej niż dobra. Radiator jest oksydowany na czarno wiec nie zwraca uwagi. Dobry stosunek ceny do jakości.

Pozdrawiam.
Robert SP5RF
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

Do radia UKF wykonałem antenę ramkową (długości ramion 'krzyża' 107.5cm), symetryzator, i efekty są znacznie lepsze niż przy dipolu. Poziom sygnału jaby trochę mniejszy, ale zdecydowanie mniej szumów. Zastosowanie wzmacniacza kompletnie psuje selektywność odbiornika.
Jednak odbiór z tej anteny nadal mnie nie zadowala... :)
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

1-tu trzeba podejść do tego tak jak do obwodu radiowego na 100 MHz -dobrac właściwą idukcyjność ,pojemność
-przynajmniej spróbować policzyć najpierw -a potem sprobować zrobić .
Na pewno jest to trudne -ale jakieś anteny tego typu były robione na częstotliwości z pasma 27MHz-i można się trochę na
nich wzorować. .
2-ad: WADA - pętla fazowa to jedno a synchrodetektor też co innego.Petla fazowa łapie sygnał silniejszy -nie ma selektywnosći -dlatego wymaga dobrych selektywnych obwodów na wejsciu.
I w przypadku tutejszym -złapie tę stację zakłócającą -a własciwa przepadnie.
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Smutne jest to, że już nie ma po co budować instalacji antenowej. 6 grudnia, na Mikołaja, zabrali Jazz Radio i zrobili Chilli ZET. Od października mieszkam w Krakowie i 101FM to była stacja, dzięki której mój tuner Diory miał co robić.
Całe szczęście ekipa Jazz Radia stara się kontynuować jego działalność (w dużej części, jeżeli nie w całości, robią to dzięki swojej pasji !). Teraz jednak będzie trzeba zadowolić się przekazem przez Internet (MP3 VBR ~192kbps). Jak kto woli, jednak dla mnie lepiej brzmiało z tunera.
Co sądzicie o programie Chilli Zet? Jak dla mnie - szkoda, że przydział reklam wzrósł (z 2% na 7% czasu). No i muzyka mniej spontaniczna. W Jazz Radiu można było natknąć się na perełki, nagrania które być może słyszy się raz w życiu. W Chilli Zet - raczej nie ma co na to liczyć. No i ta "prywatna" atmosfera, luz na antenie... Dobrze, że choć Internet pozostał.
ODPOWIEDZ