antena radiowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: antena radiowa
1-obecne wykonania anten są tak tandetne- nie warte nawet funta kłaków .
cześć działa bo ma wzmacniacze co wzmacniają wszystko co tylko w powietrzu lata.
Nie mają również nic ciekawego w sobie.Na UKRAINIE -I DALEJJ- nazywane są "polskimi antenami"
ich jakość jest uznawana za podłą itzw. "taniochę".Taka to jest prawda .
2-jedyna firma -to stary RADMOR .Z tradycją. Pozdr.
cześć działa bo ma wzmacniacze co wzmacniają wszystko co tylko w powietrzu lata.
Nie mają również nic ciekawego w sobie.Na UKRAINIE -I DALEJJ- nazywane są "polskimi antenami"
ich jakość jest uznawana za podłą itzw. "taniochę".Taka to jest prawda .
2-jedyna firma -to stary RADMOR .Z tradycją. Pozdr.
Pozwolę sobie minimalnie odejść od tematu
Ukradli mi z dachu samochodu antenę od cb-radia. Kupiłem jakąś najtańszą, ale prawie nie mam zasięgu. Zacząłem się rozglądać za inną, markową i polecono mi antenę helikalną. Jest tylko jeden problem: cena 300 zł. Ta antena była bardzo podobna do heliksa skonstruowanego przez macska (i tu następuje związek z wątkiem), tylko mniejsza
Myślicie, że jest sens próbować zrobić sobie samemu heliksa do CB?

Ukradli mi z dachu samochodu antenę od cb-radia. Kupiłem jakąś najtańszą, ale prawie nie mam zasięgu. Zacząłem się rozglądać za inną, markową i polecono mi antenę helikalną. Jest tylko jeden problem: cena 300 zł. Ta antena była bardzo podobna do heliksa skonstruowanego przez macska (i tu następuje związek z wątkiem), tylko mniejsza

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com

W niedziele zrobilem mniejsza antene do odbioru programow TV, dziala fajnie, fotka ponizej.
Natomiast do CB radia ze wzgledu na pasmo 27MHz to czarno widze.
Policz dlugosc fali, i wyjdzie antena helikalna o monstualnych wymiarach.
To tylko żart:-wyjdzie "wleczony dipol" za samochodem ....przepraszam MARVEL....
Ja tylko napisałem to, co mi powiedzieli w sklepie z CB. I faktycznie antena była z dosyć grubego pręta, owiniętego drutem. Wypisz-wymaluj anteny by macska. Tylko np. na Allegro nie znalazłem tego modelu Presidenta. Chyba pójdę jeszcze raz do sklepu i zrobię zdjęcie. Co do długości: jej atutem jest to, że jest krótsza od standardowych 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Witaj. Przećwiczyłem większość tych anten, i najlepszą anteną CB jaką dotąd spotkałem jest antena CB President ML-145 SM. Ona jest na magnes i trzeba kupić magnetyczną, magnes zostawić w garażuMarvel pisze:Ja tylko napisałem to, co mi powiedzieli w sklepie z CB. I faktycznie antena była z dosyć grubego pręta, owiniętego drutem. Wypisz-wymaluj anteny by macska. Tylko np. na Allegro nie znalazłem tego modelu Presidenta. Chyba pójdę jeszcze raz do sklepu i zrobię zdjęcie. Co do długości: jej atutem jest to, że jest krótsza od standardowych

Natomiast jeśli chcesz antenę prostą, tanią, dobrą to polecam antenę SNAKE 27 SIRIO. Teraz taką mam i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Jest bardzo wytrzymała. Stroi się w sposób łatwy (pierścionkami), może nie za ostro, ale w zupełności wystarczająco, i przy obecnym zagęszczeniu CB jest więcej niż dobra. Radiator jest oksydowany na czarno wiec nie zwraca uwagi. Dobry stosunek ceny do jakości.
Pozdrawiam.
Robert SP5RF
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Do radia UKF wykonałem antenę ramkową (długości ramion 'krzyża' 107.5cm), symetryzator, i efekty są znacznie lepsze niż przy dipolu. Poziom sygnału jaby trochę mniejszy, ale zdecydowanie mniej szumów. Zastosowanie wzmacniacza kompletnie psuje selektywność odbiornika.
Jednak odbiór z tej anteny nadal mnie nie zadowala...
Jednak odbiór z tej anteny nadal mnie nie zadowala...

1-tu trzeba podejść do tego tak jak do obwodu radiowego na 100 MHz -dobrac właściwą idukcyjność ,pojemność
-przynajmniej spróbować policzyć najpierw -a potem sprobować zrobić .
Na pewno jest to trudne -ale jakieś anteny tego typu były robione na częstotliwości z pasma 27MHz-i można się trochę na
nich wzorować. .
2-ad: WADA - pętla fazowa to jedno a synchrodetektor też co innego.Petla fazowa łapie sygnał silniejszy -nie ma selektywnosći -dlatego wymaga dobrych selektywnych obwodów na wejsciu.
I w przypadku tutejszym -złapie tę stację zakłócającą -a własciwa przepadnie.
-przynajmniej spróbować policzyć najpierw -a potem sprobować zrobić .
Na pewno jest to trudne -ale jakieś anteny tego typu były robione na częstotliwości z pasma 27MHz-i można się trochę na
nich wzorować. .
2-ad: WADA - pętla fazowa to jedno a synchrodetektor też co innego.Petla fazowa łapie sygnał silniejszy -nie ma selektywnosći -dlatego wymaga dobrych selektywnych obwodów na wejsciu.
I w przypadku tutejszym -złapie tę stację zakłócającą -a własciwa przepadnie.
-
- 250...374 postów
Smutne jest to, że już nie ma po co budować instalacji antenowej. 6 grudnia, na Mikołaja, zabrali Jazz Radio i zrobili Chilli ZET. Od października mieszkam w Krakowie i 101FM to była stacja, dzięki której mój tuner Diory miał co robić.
Całe szczęście ekipa Jazz Radia stara się kontynuować jego działalność (w dużej części, jeżeli nie w całości, robią to dzięki swojej pasji !). Teraz jednak będzie trzeba zadowolić się przekazem przez Internet (MP3 VBR ~192kbps). Jak kto woli, jednak dla mnie lepiej brzmiało z tunera.
Co sądzicie o programie Chilli Zet? Jak dla mnie - szkoda, że przydział reklam wzrósł (z 2% na 7% czasu). No i muzyka mniej spontaniczna. W Jazz Radiu można było natknąć się na perełki, nagrania które być może słyszy się raz w życiu. W Chilli Zet - raczej nie ma co na to liczyć. No i ta "prywatna" atmosfera, luz na antenie... Dobrze, że choć Internet pozostał.
Całe szczęście ekipa Jazz Radia stara się kontynuować jego działalność (w dużej części, jeżeli nie w całości, robią to dzięki swojej pasji !). Teraz jednak będzie trzeba zadowolić się przekazem przez Internet (MP3 VBR ~192kbps). Jak kto woli, jednak dla mnie lepiej brzmiało z tunera.
Co sądzicie o programie Chilli Zet? Jak dla mnie - szkoda, że przydział reklam wzrósł (z 2% na 7% czasu). No i muzyka mniej spontaniczna. W Jazz Radiu można było natknąć się na perełki, nagrania które być może słyszy się raz w życiu. W Chilli Zet - raczej nie ma co na to liczyć. No i ta "prywatna" atmosfera, luz na antenie... Dobrze, że choć Internet pozostał.