Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum i to mój pierwszy post.
Wykonanie tranzystora a tym bardziej układu scalonego jest raczej niemożliwe w warunkach domowych jak wszyscy wiemy, natomiast wykonanie "prymitywnej" triody jest jak najbardziej możliwe, oczywiście gdy ma się dostęp do odpowiednich narzędzi, przyrządów itd.
Znam budowę oraz zasadę działania triody i postanowiłem (dla czystej satysfakcji) wykonać taką triodę samoróbkę. Znam się na obróbce szkła, wtapianiu metalowych części oraz mam dostęp do specjalnej pompy próżniowej. Ale zanim wykonam taką samoróbkę, chciałbym się dowiedzieć jak później sprawdzić parametry takiej lampy własnej roboty (tu niestety nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić).
Przed wykonaniem prostego wzmacniacza na takiej triodzie samoróbce muszę znać parametry tej triody aby wiedzieć jakie zastosować napięcia, jakie rezystory w układzie, jakie kondensatory itd.
Mam zatem pytanie: Czy po wykonaniu takiej lampy będę potrzebował specjalistycznych przyrządów w celu określenia parametrów? czy też może są jakieś inne sposoby (prostsze) na określenie jakie musi być napiecie anodowe, jaki prąd żarzenia oraz jaką taka trioda daje moc wyjściową?
Jeśli posiada ktoś takie informacje lub dysponuje linkami do stron wyjaśniających to wszystko krok po kroku, to bardzo proszę o info. Ewentualnie polecenie książek, w których znajdę takie informacje.
p.s.
jestem bardzo początkujący, wręcz raczkujący w tej dziedzinie, więc z góry proszę o wyrozumiałość osoby, dla których odpowiedź na wyżej opisaną kwestię wydaje się oczywista:)
Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje i porady
Tomek
Określanie parametrów triody (samoróbki)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Re: Określanie parametrów triody (samoróbki)
Rozumiem, że to jest dział "Lampy dla początkujących", dołączyłeś się dzisiaj i w ogóle - ale zanim zapytasz, najpierw poczytaj co inni napisali, pogrzeb trochę na forum, poszukaj i rozejrzyj się, co gdzie możesz znaleźć. Skoro chcesz się brać za robienie własnych lamp, to polecam dział "Technologia lamp", oraz stronę http://www.tubedevices.com/alek/ - znajdziesz tam mnóstwo wiedzy i, przede wszystkim, relacji z eksperymentów.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Zazwyczaj to najpierw się próbuje wykonać niewykonalne zadanie, a dopiero potem bada się co wyszłoPimpejusz pisze:Ale zanim wykonam taką samoróbkę, chciałbym się dowiedzieć jak później sprawdzić parametry takiej lampy własnej roboty (tu niestety nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić).

- komornik12_old
- 500...624 posty
- Kontakt:
Cześć
Może najpierw wykonałbyś diodę półprzewodnikową? Kiedyś mi się to nawet udało. Więcej wskazówek znajdziesz pod hasłem "radio kryształkowe".
Pozdrawiam
Może najpierw wykonałbyś diodę półprzewodnikową? Kiedyś mi się to nawet udało. Więcej wskazówek znajdziesz pod hasłem "radio kryształkowe".
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej