JCM 800 - budowa

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

May
25...49 postów
25...49 postów

JCM 800 - budowa

Post autor: May »

Witam wszystkich użytkowników forum!

Napisałem ten post ponieważ postanowiłem zmontować wzmacniacz gitarowy w oparciu o JCM800 50W.
http://www.mhuss.com/MyJCM/JCM800_2204.pdf

Właściwie to chciałem się wstrzymać aż prace będą choć trochę posunięte, ale robię zakupy więc muszę zapytać o kilka kwestii.

Pierwsza to lampy (dodałem na forum ogłoszenie): chodzi mi o informacje jakie wstawialiście do tego przedwzmacniacza (a może bardziej precyzyjnie - jakich unikać).

Druga kwestia to transformator sieciowy: nawinąłem trafo 340[V] i 6,3[V] (mierzone w stanie jałowym jałowym).
Jest to trafo na kształtkach EI 105 (0,5[mm]) o grubości pakietu 5[cm]. Początkowo miało uzwojenie wtórne 2x7,5V (+jeszcze jedno którego nie pamiętam). Zostawiłem na karkasie pierwotne i nawinąłem 650 zwojów w jednej sekcji drutem 0,5 w podwójnej emalii. Na koniec warstwę 2x12 zwojów drutem 1,4[mm] dla żarzenia.
I tu pytanie: z tego co widziałem powszechnie stosuje się prostownik dwupołówkowy a nie u układzie z mostkiem diodowym. Czemu? Wydaje mi się że ten drugi jest łatwiejszy do realizacji (z punktu widzenia uzwojenia wtórnego transformatora).

Jeśli chodzi natomiast o trafo głośnikowe to mam takie same kształtki jak do tego sieciowego (kupiłem dwa na aukcji) i chce je wykorzystać. Dodam tylko że to są te transformatory które sprzedaje na aukcjach użytkownik czterkafki. http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=11033505

Narysowałem też wstępnie miałby wyglądać przedwzmacniacz. Dodam tylko że planuję rozmieścić elementy na chassis tak jak w pierwowzorze (z tą różnicą że transformatory przesunę bliżej krótszej krawędzi i prawdopodobnie głośnikowe w pozycji leżącej).
Mam też inną wersję (coś w w stylu Hiwatt) ale na razie pytam o tą.
Załączniki
IMG_2532.jpg
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: JCM 800 - budowa

Post autor: megabit »

Na stronie ceriatone masz rozrysowany cały schemat w postaci turret board'a.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
May
25...49 postów
25...49 postów

Witam ponownie

Prace trochę się posunęły do przodu - załączyłem zdjęcia (trochę niska jakość).
Wciąż nurtuje mnie wiele spraw ale obawiam się że wszystko i tak wyjdzie na końcu.

Do rzeczy. Na pytanie o lampy pewnie najlepiej będzie jak odpowiem sobie sam (kupiłem 4 Ecc83, 4 6n2p EW i dwie EL34 RTF - sprawdzę i podzielę się spostrzeżeniami).

Jeszcze raz jednak pytam o kwestię prostownika: czemu dwupołówkowy krzemowy zamiast mostka Gretza (też krzemowego).

Tam na zdjęciu jest "puste" trafo głośnikowe. Mam mętlik w głowie jak je nawinąć (w ilu sekcjach 3? 5?) bo co raz co gdzieś coś wyczytam to bardziej się gubię. Czy takie ustawienie jest do przyjęcia?

Pozdrawiam i liczę na odzew.
Załączniki
Zdjęcie 1
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Zdjęcie 3
Zdjęcie 4
Zdjęcie 4
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Mostek gretza to przecież też prostownik dwu połówkowy : /, ale domyślam się o Ci chodzi, zastosowanie gretza jest najprostszym rozwiązaniem, to co nazywasz dwu połówkowym to pewnie mówisz o prostowniku opartym o 2 diody, ale takowy wymaga odczepu na środku wtórnego uzwojenia transformatora zasilającego, ponoć takie rozwiązanie jest lepsze jeśli chodzi o walkę z przydźwiękiem ale nie wiem ile w tym prawdy, większość chyba stosuje gretze (sam marshall też stosował takie często, w jcmach też) i nie ma problemów. Trafa na Twoim miejscu bym od siebie odsunął jak najbardziej, w marshallach one są blisko siebie, ale to poniekąd w powodu małej ilości miejsca, zwłaszcza w serii jtmp/jmp. Ja bym dał trafo głośnikowe w okolicy inwertera. Zastosuj również przełączniki żarzenia, będziesz mógł stosować i 6N2P i ECC83, na stronie toma masz pokazane jak to zrobić.

Ja w swojej konstrukcji mam tak ustawione trafa: (odległość ok 20cm)
http://img135.imageshack.us/my.php?image=obrazxf3.jpg
pozdrawiam,
Paweł
May
25...49 postów
25...49 postów

Tak, właśnie o taki mi chodzi (dwie diody, dwie sekcje wtórne 320-0-320 V).
Dzięki.

Pomyślę nad tym przełącznikiem żarzenia.

Co do rozmieszczenia to pewnie najlepiej było by sprawdzić przy niezamocowanym trafie głośnikowym?
Właśnie sprawa mi się trochę komplikuje przez dławik (prawdopodobnie zaadaptuję uzwojenie pierwotne jakiegoś niedużego transformatora). Jedyne na co jestem zdecydowany to zostawić trafo sieciowe tak jak na zdjęciu.

Jeszcze tylko ile sekcji w głośnikowym?
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dławika wcale nie musisz stosować. We wzmacniaczach gitarowych nie ma stricte norm co do trafa głośnikowego, więc to zależy od Ciebie, trafa często nawija się na za małych rdzeniach, i bardzo małej ilości sekcji, można nawet w ogóle bez sekcji.
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

Ten prostownik dwupołówkowy na dwóch diodach krzemowych i uzwojenie z odczepem w środku to pokłosie układów wykorzystujących lampy w roli wentyli.
May, ustawienie transformatorów jakie pokazałeś na zdjęciach spowoduje wyraźny przydźwięk sieciowy 50Hz słyszalny w głośniku. Trafo sieciowe ustaw (połóż) tak aby karkas z wyprowadzeniami uzwojeń zagłębił się w chassis, a oś rdzenia była prostopadła do płaszczyzny płyty czołowej. Trafo głośnikowe obróć o 90 stopni wokół osi jego rdzenia. Takie ustawienie zapewni brak oddziaływania pola magnetycznego trafa sieciowego na trafo głośnikowe umieszczone nawet w odległości zaledwie kilku (ok 5-ciu) centymetrów. Oczywiście warto dać nieco większą odległość.
W trafie głośnikowym wystarczą trzy sekcje.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
yosot
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: yosot »

Witam!!!!!
Trafa mogą być bardzo blisko siebie, pod warunkiem że są odpowiednio ustawione, ich strumienie magnetyczne powinny być skierowane pod kątem prostym. To ustawienie ze zdjęcia jest niewłaściwe, będzie słyszalny przydźwięk, trafa ustaw dokładnie tak jak radzi AnTech. W przypadku uzwojeń z odczepem środkowym łatwiej jest uniknąć przydźwięku, dajesz odczep na główny punkt masy i tyle, z mostkiem czasem trzeba trochę pokombinować ( minus mostka na pierwszy kond, dalej do masy, do szyny, krótszy przewód, może minus mostka na głowny punkt masy itd.). Co do trafa głośnikowego, to w przypadku gitarowca sekcjonowanie uzwojeń mija się z celem, nawijaj trójsekcyjnie - 1 anoda, wtórne, 2 anoda. Trafo nawijane wielosekcyjnie, jak do hifi daje dźwięk przezroczysty, kliniczny, a do gitary pożądane są harmoniczne, podbarwienia, koloryt, co właśnie zapewnia trafo trójsekcyjne. Dławik daje sporo - spróbuj odkręcić na full potencjometry na biegu jałowym (gain, master i bass) - na pewno usłyszysz różnicę z dławikiem i bez!
May
25...49 postów
25...49 postów

Ok. Z swoich przemyśleń wynika że jest sens w tym co mówicie.

Prawdopodobnie i tak nic nie będę montował dopóki nie sprawdzę jak to wygląda przy różnych kombinacjach.
Zdziwiło mnie czemu w Marshallowskim oryginale (parzę tam na stronę http://www.mhuss.com/MyJCM/index.html) jest inaczej (wyszedłem właśnie z tego punktu-złożenia). Rozumiem że jest tam niewiele miejsca do "zagłębienia" trafa głośnikowego w chassis ale np. wcale nie musiałoby być zagłębione.

Mam wrażenie że w takiej fabrycznej konstrukcji to nie jest dzieło przypadku.
Nie zrozumcie mnie źle - nie szukam dziury w całym po prostu chcę być świadomy tego co robię.

Odnośnie tych strumieni magnetycznych. Czy dobrze rozumuję? Cały rdzeń tylko kształtuje linie pola. Pole magnetyczne jest jednak także poza pakietem ponieważ przenikalność magnetyczna materiału jest skończona. Czy linie tego pola "zamykają" się przez rdzeń drugiego także kiedy jest ustawione do pierwszego "leżąc"? Czy następuje przemagnesowanie rdzenia który "leży"? Czy z PRAKTYCZNEGO punktu widzenia uzasadnieniem jest że płaszczyzna w której leży zwój jest wówczas prostopadła do linii pola? (strumień=całka(B*ds) gdzie B jest prostopadły do ds więc strumień=0 a potem że u=-d(strumień)/dt=0).
Jeśli tak to dlaczego w tym linku który wkleiłem oba trafa "stoją" i to działa? Czy w oryginale w tym wzmacniaczu słychać wpływ trafa sieciowego na głośnikowe na wyczuwalnym poziomie?
Ok zakładam że w dużym stopniu rekompensuje to jakość oryginalnych transformatorów ale potrzykroć: czemu nie obrócili jednego z traf do pozycji leżącej (względem chassis)?
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

może raz że wpływ pola magnetycznego dławika jest niewielki ? No i trafa mają metalowe blaszki które też ekranują. W wielu kopiach marshalli ludzie często kładą trafo zasilające brzuchem do dołu np. Ceriatone
pozdrawiam,
Paweł
yosot
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: yosot »

A kto mówi że jedno z nich musi leżeć? Przecież tu chodzi o strumienie magnetyczne i ich wzajemne ukierunkowanie. Może tak: na tym twoim zdjęciu trafo bez uzwojenia( głośnikowe) stoi kolumną środkową w dół w kierunku chassis, niech tak będzie, trafo sieciowe ustaw kolumną środkową obróconą o 90 st. w stosunku do wyjściowego, czyli kolumna środkowa równoległa do powierzchni górnej chassis. Bright?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

yosot pisze:A kto mówi że jedno z nich musi leżeć?
Ty mówisz.
yosot pisze:trafo bez uzwojenia( głośnikowe) stoi kolumną środkową w dół w kierunku chassis, niech tak będzie, trafo sieciowe ustaw kolumną środkową obróconą o 90 st. w stosunku do wyjściowego, czyli kolumna środkowa równoległa do powierzchni górnej chassis.
Jeśli jedno trafo ma kolumnę środkową prostopadle do chassis a drugie równolegle, to znaczy, że jedno stoi a drugie leży.

PS. A kolega nie położy jednego trafa, bo ma ładne mocowania w pozycji stojącej i chce je wykorzystać, a nie robić kaszanę z dziurą w chassis i mocowaniami sterczącymi u góry. Lans to podstawa nawet jeśli tzreba nagiąć prawa fizyki. :?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
May
25...49 postów
25...49 postów

Przepraszam za kolokwializm ("leży" - w ten sposób określiłem trafo gdzie powierzchnia zawierająca zwój jest prostopadła do wierzchu chassis, w przypadku "stoi" ta powierzchnia jest do wierzchu chassis równoległa).
Czy w takiej interpretacji jedno powinno "leżeć"?

Załączam rysunki.
Czy o tym pierwszym mówimy?

Tu mnie Marvel masz :). Zapatrzyłem się na tą JCM ze zdjęcia, skojarzyłem fakt posiadania mocowań i problem gotowy. Jestem jednak zdeterminowany żeby popracować pilnikiem więc spoko.
Załączniki
nowy.JPG
nowy2.JPG
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

May pisze:Załączam rysunki.
Czy o tym pierwszym mówimy?
Nie. IMO w obu przypadkach jedno trafo stoi a drugie leży i jest OK.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
May
25...49 postów
25...49 postów

Nie?
A jeśli obrócimy oba o 90 stopni w płaszczyźnie równoległej do "kartki".
Załączyłem kolejne zdjęcie. Czy tak zamyka się część linii pola (druga część linii jest niewidoczna wewnątrz chassis)?
Załączniki
JCMChassis_edytowane.JPG
ODPOWIEDZ