Połączenie triodowe pentody
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Połączenie triodowe pentody
Hej.
Jakie są ograniczenia jeżeli chodzi o tryb triodowy (pracę w połączeniu triodowym) pentody ?. Chodzi mi w szerokim rozumieniu o to w jaki sposób Us2max dla pentody ogranicza Ua max. dla tej samej lampy połączonej w triode (s2 do a), czy Uamax pozostaje niezmienione czy też jest ścisła zależność wyznaczania Uamax dla tego trybu pracy.
Jakie są ograniczenia jeżeli chodzi o tryb triodowy (pracę w połączeniu triodowym) pentody ?. Chodzi mi w szerokim rozumieniu o to w jaki sposób Us2max dla pentody ogranicza Ua max. dla tej samej lampy połączonej w triode (s2 do a), czy Uamax pozostaje niezmienione czy też jest ścisła zależność wyznaczania Uamax dla tego trybu pracy.
Pozdrawiam.
Re: Połączenie triodowe pentody
Przy połączeniu triodowym Uamax takiej triody jest równe Us2max w połączeniu pentodowym. Czasami warto zwrócić uwagę na Is2, aby mieć pewność, że przy połączeniu w triodę, siatka druga nie będzie przeciążona. Niektóre katalogi podają (Pa+Ps2)max. Ja, na wszelki wypadek, przy połączeniu pentody w triodę, określam jej moc admisyjną jako Pamax + 0.5*Ps2max
Hej.
Ok, rozumiem. Skoro tak jest to dlaczego można nagminnie spotkać się z faktem przekraczania tak nowo wyznaczonego Uamax. dla pentody poł. w triodę w różnych konstrukcjach ? czy konstruktor nie ma świadomości, że przegina z dopuszczalnymi parametrami lampy ?!. Mam tu na myśli np. wyznaczanie charakterystyk przykładowo dla GU-13, GK-71, GU-50 itd. itp. z napięciami anodowymi znacznie przekraczającymi Us2max. (defacto Uamax dla poł. triodowego).
Ok, rozumiem. Skoro tak jest to dlaczego można nagminnie spotkać się z faktem przekraczania tak nowo wyznaczonego Uamax. dla pentody poł. w triodę w różnych konstrukcjach ? czy konstruktor nie ma świadomości, że przegina z dopuszczalnymi parametrami lampy ?!. Mam tu na myśli np. wyznaczanie charakterystyk przykładowo dla GU-13, GK-71, GU-50 itd. itp. z napięciami anodowymi znacznie przekraczającymi Us2max. (defacto Uamax dla poł. triodowego).
Idac tropem logiki ,to moc admisyjna pentody w połączeniu triodowym bezpiecznie ustalona będzie raczej : Pa /"triody"/=Ps2 +0,5xPa .
Czyli na prąd anodowy trzeba dac mocniejsze ograniczenie i to jest możliwe .
Us2 max można przecież przekroczyć na chwilę (wartości chwilowe mogą być większe). Dlatego podaje się charakterystyki anodowe dla większego zakresu napięć, aby było wiadomo, co dzieje się w stanie dynamicznym, gdy przekroczona jest wartość maksymalna. Analogicznie masz np. z prądem anodowym. Weźmy np. PL519. Maksymalny prąd katody to 0,5A, a charakterystyki anodowe sięgają 1,5A. Drugi przykład: ECC88. Uamax wynosi 130V. Dość mało przydatne byłyby charakterystyki anodowe wyznaczone tylko do 130V.kk84 pisze:Mam tu na myśli np. wyznaczanie charakterystyk przykładowo dla GU-13, GK-71, GU-50 itd. itp. z napięciami anodowymi znacznie przekraczającymi Us2max. (defacto Uamax dla poł. triodowego).
Już nawet nie ręce, wszystko opadaKaW pisze:Idac tropem logiki ,to moc admisyjna pentody w połączeniu triodowym bezpiecznie ustalona będzie raczej : Pa /"triody"/=Ps2 +0,5xPa .

Witam ! (W Nowym Roku, Serdecznie)
Spokojnie OTLamp, on się chyba pomylił. ja bym spoko dodał Ia + Is2, dlaczego jedno, albo drugie ma być x 0.5 ?
Przecież obydwie te elektrody odbierają elektrony w nie walące z katody, zgodnie z parametrami pentody...
pzdr
Spokojnie OTLamp, on się chyba pomylił. ja bym spoko dodał Ia + Is2, dlaczego jedno, albo drugie ma być x 0.5 ?
Przecież obydwie te elektrody odbierają elektrony w nie walące z katody, zgodnie z parametrami pentody...
pzdr
Witam ponownie !
Albo jeszcze inakszy: podają (katalogi) max napięcia dla S2 i jej moc admisyjno. Wyliczamy z tych danych max prąd S2 i dodajemy go do max prądu anody i już. A w ogóle (nie wogle, jak niektórzy piszo), czeba zachować odstęp od wartości max, zaprocentuje trwałością lampiszonów.
pzdr
Albo jeszcze inakszy: podają (katalogi) max napięcia dla S2 i jej moc admisyjno. Wyliczamy z tych danych max prąd S2 i dodajemy go do max prądu anody i już. A w ogóle (nie wogle, jak niektórzy piszo), czeba zachować odstęp od wartości max, zaprocentuje trwałością lampiszonów.
pzdr
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Przyganiał kocioł garnkowi...pasio pisze:(...)A w ogóle (nie wogle, jak niektórzy piszo)(...)

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
1-Nie jest tak żle -Pa -dla dowolnej elektrody to nie moc chwilowa tylko skuteczna .Ograniczenie 0,5 Pa to o,7Ua x0,7Ia =0,49Pa.
2-lampy mcz. to nie lampy na pikosekundy -tylko na utwory słowno muzyczne -mogą trwać godzinami.I nalezy brać moc admisyjną Pa /skuteczna/.
3-te omawiane wartości chwilowe to chyba trzaski w głośniku -ile te chwile trwają ?
4-w war. rosyjskich przekraczano wszustko w imię dobra ojczyzny. Nawet u Rosjan jest zdrowa /obecnie /ocena podejścia do takich rozwiązań -w których ryzykowało sie rentgenowskim promieniowaniem -aby tylko coś tam wygrac w jakichś mistrzostwach.U nas dawniej też było "radioamatorstwo " czystej maści -mało wiedzy ,troche regulaminu-ważne było aby adept znał alfabet MORSE,a i był zarejestrowany w LOKU ./LIGA OBRONY KRAJU/.-wtedy był zapasowym specjalistą do służby na czas wojny.
2-lampy mcz. to nie lampy na pikosekundy -tylko na utwory słowno muzyczne -mogą trwać godzinami.I nalezy brać moc admisyjną Pa /skuteczna/.
3-te omawiane wartości chwilowe to chyba trzaski w głośniku -ile te chwile trwają ?
4-w war. rosyjskich przekraczano wszustko w imię dobra ojczyzny. Nawet u Rosjan jest zdrowa /obecnie /ocena podejścia do takich rozwiązań -w których ryzykowało sie rentgenowskim promieniowaniem -aby tylko coś tam wygrac w jakichś mistrzostwach.U nas dawniej też było "radioamatorstwo " czystej maści -mało wiedzy ,troche regulaminu-ważne było aby adept znał alfabet MORSE,a i był zarejestrowany w LOKU ./LIGA OBRONY KRAJU/.-wtedy był zapasowym specjalistą do służby na czas wojny.
Witam !
Nieuzasadniona krytyka LOKu, moim zdaniem była to znakomita organizacja, a, że podporządkowana wojskowym ówczesnym doktrynom, to już takie były czasy. Ja do Loku wstąpiłem mając lat 13 (9-ta klasa ogólniaka), rok 1964, i tam poznałem alfabet morse'a, podstawy elektroniki oraz starszych doświadczonych w tym fachu Kolegów. Wtedy nie było for internetowych i doświadczenia wymieniało się właśnie w LOKu. Co do nauki regulaminów, to mało tego było, owszem na ezaminie wieńczącym roczny kurs krótkofalarski były pytania z przepisów, ale więcej z elektroniki, n.p. trzeba było znać na pamięć schematy i działanie generatorów w.cz. Nie ukończyłem tego kursu, bo w międzyczasie odkryłem zamiłowanie do muzyki, prywatek i kobitek, czyli m.cz. a nie w.cz.
pzdr w 2009
Nieuzasadniona krytyka LOKu, moim zdaniem była to znakomita organizacja, a, że podporządkowana wojskowym ówczesnym doktrynom, to już takie były czasy. Ja do Loku wstąpiłem mając lat 13 (9-ta klasa ogólniaka), rok 1964, i tam poznałem alfabet morse'a, podstawy elektroniki oraz starszych doświadczonych w tym fachu Kolegów. Wtedy nie było for internetowych i doświadczenia wymieniało się właśnie w LOKu. Co do nauki regulaminów, to mało tego było, owszem na ezaminie wieńczącym roczny kurs krótkofalarski były pytania z przepisów, ale więcej z elektroniki, n.p. trzeba było znać na pamięć schematy i działanie generatorów w.cz. Nie ukończyłem tego kursu, bo w międzyczasie odkryłem zamiłowanie do muzyki, prywatek i kobitek, czyli m.cz. a nie w.cz.
pzdr w 2009
Tez byłem w LOK-u -ale potem się wypisałem .Pozdr.
Pasio,
Poszedles do szkoly majac 4 lata?
Musi,ze byles baaaaaardzo zdolnym dzieckiem!
Poszedles do szkoly majac 4 lata?
Musi,ze byles baaaaaardzo zdolnym dzieckiem!
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Mam, zdaje się, jakieś odznaki z napisem LOK...pasio pisze:Nieuzasadniona krytyka LOKu, (...)
Jest tego trzy sztuki...
Jedna "w kolorze" brązu, druga srebra, a trzecia złota...
Skoro się u mnie znalazły, to pewnie je dostałem...
Bo nie przypominam sobie, żebym kupował

A skoro dostałem, to prawdopodobne jest, ze byłem członkiem LOK-u...
Chyba, że nie-członkom też dawali... Bez skojarzeń proszę !

Jest to wielce prawdopodobne, bowiem w okresie PRL łatwo można było dostać tylko:
anginę i odznakę

Tyle, że wspomnień związany z LOK nie mam żadnych...
Więc albo był to mało znaczący okres w moim życiu, albo...
Łączyły mnie z tą organizacją jakieś nieformalne więzy...
Rzecz jest jednak do wyjaśnienia...
I tu prosił bym kolegów o odpowiedź na pytanie...
Czy członkostwo w LOK łączyło się z opłacaniem składek członkowskich ?

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam