Polskie stacje na falach średnich
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Polskie stacje na falach średnich
Witajcie! Dzisiaj uruchomiłem Ramonę zapożyczając lampy z innego odbiornika i strojąc ją, złapałem na falach średnich (a dokładniej na częstotliwości 963kHz) Twoje Radio Lubliniec! Jako, że mieszkam w nie tak dalekiej znów odległości od Lublińca jakie było moje zdziwienie w ogóle że na tym zakresie można coś złapać w naszym języku! Odbiór słaby, z zakłóceniami (lepiej grało na samej antenie ferrytowej, mniej zakłóceń). Następnie przesiadłem się na tranzystora Neywa402 gdzie po podłączeniu anteny odbiór był już znacznie lepszy.
Zainteresowały mnie nasze kolędy lecące na tej fali, poczekałem aż skończą i pani wypowiedziała nazwę i częstotliwość nadawania...
Szukając jakichś informacji o tej stacji znalazłem to: http://radiopolska.pl/wykaz/archam.php?pid=13 i tam znajduje się złapana przeze mnie stacja na samym dole. Brak jednak większych informacji o niej, kiedy nadaje, w jakich porach bo teraz łapię coś czeskiego...
Podzielcie się doświadczeniami z zakresu odbioru polskich stacji na średnich, czy wszystkie z wymienionych na podanej stronie rzeczywiście istnieją i pracują?
Pozdrowienia ze Śląska...
Zainteresowały mnie nasze kolędy lecące na tej fali, poczekałem aż skończą i pani wypowiedziała nazwę i częstotliwość nadawania...
Szukając jakichś informacji o tej stacji znalazłem to: http://radiopolska.pl/wykaz/archam.php?pid=13 i tam znajduje się złapana przeze mnie stacja na samym dole. Brak jednak większych informacji o niej, kiedy nadaje, w jakich porach bo teraz łapię coś czeskiego...
Podzielcie się doświadczeniami z zakresu odbioru polskich stacji na średnich, czy wszystkie z wymienionych na podanej stronie rzeczywiście istnieją i pracują?
Pozdrowienia ze Śląska...
Ostatnio zmieniony pn, 29 grudnia 2008, 08:54 przez Marcin K., łącznie zmieniany 1 raz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Re: Polskie stacie na falach średnich
Zdaje się w Koszęcinie (10km od Lublińca) był kiedyś nadajnik średniofalowy PRII na 1080kHz, ale chyba już nieczynny.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Re: Polskie stacie na falach średnich
http://polskaam.radiopolska.pl/polskaam.htm
Niestety żadnej ze stacji na średnich nie udaje mi się odebrać.
Niestety żadnej ze stacji na średnich nie udaje mi się odebrać.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Polskie stacje na falach średnich
Dzisiaj postanowiłem sprawdzić jak odbiera to radio bliżej Lublińca więc pojechałem do miejscowości oddalonej o 10km od Lublińca (Lisów) i odbiór na radiu Neywa402 był znakomity jak również odbiór na radiu w samochodzie też. Im dalej niestety tym odbiór słabnął ale w samochodzie można tego jeszcze posłuchać u mnie. W domu zaś najlepszy odbiór mam na antenie ferrytowej w radiu Sokol4. Nie złapałem żadnej innej polskojęzycznej stacji prócz tej.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
W Chojnicach tez jest stacja sredniofalowa.
RCH+ F 1404Khz Moc nadajnika 800W.
Tylko ze przykrywa ich Rumunia pracujaca na tej samej FRQ.
Maja strasznie rozjechana modulacje i nie trzymaja rastra 9Khz..
RCH+ F 1404Khz Moc nadajnika 800W.
Tylko ze przykrywa ich Rumunia pracujaca na tej samej FRQ.
Maja strasznie rozjechana modulacje i nie trzymaja rastra 9Khz..
Jest takie ładne, nasze polskie słowo: częstotliwośćKwazor pisze:FRQ

Otóż to, zwłaszcza że jak się niewyraźnie wypowie z angielska skrót FRQ, to ktoś sobie może pomyśleć... 

_
Mimo wszystko od lat skrót FRQ w slangu radioamatorskim oznacza częstotliwość.
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Dokładnie !whwp pisze:No tak, ale my tutaj nie nadajemy telegrafią

"FRQ" oznacza w slangu radioamatorskim "częstotliwość" ale...
Zarówno sam skrót, jak i cały ten "slang" winien być nadawany telegrafią...
Należało zatem użyć klucza zamiast klawiatury

IMHO, AFAIR ,...

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
Oj odczepcie sie od krótkofalowców
Pisze slangiem bo przy zagranicznych forach KAZDY zrozumie oco chodzi...
Pozdrawiam
SQ2 . . . a macie troche telegrafii...

Pisze slangiem bo przy zagranicznych forach KAZDY zrozumie oco chodzi...
Pozdrawiam
SQ2 . . . a macie troche telegrafii...
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
A jak nie zrozumie, to piszesz " Foxtrott Romeo Quebec " ?Kwazor pisze:Pisze slangiem bo przy zagranicznych forach KAZDY zrozumie oco chodzi...

To Ciebie jest więcej niż jedenKwazor pisze:Oj odczepcie sie od krótkofalowców![]()

W takim razie... SQ2III QXX PSE... i po problemie

Ostatnie zdanie w tłumaczeniu na język ludzki jest prośbą dla stacji SQ2III o zmianę operatora

Okazuje się, że marni z nas telegrafiści MaćkuMaciek1 pisze:Mimo wszystko od lat skrót FRQ w slangu radioamatorskim oznacza częstotliwość.

"Zagwizdałem" sobie to FRQ i "melodia" mi nie pasowała jakoś

Okazuje się, że magda ma po tysiąckroć rację

Zwłaszcza, że FRQ w slangu radioamatorskim ( telegraficznym ) po prostu... Nie istnieje !

A już na pewno nie "od lat"

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Faktycznie masz rację z tym FRQ coś nie za bardzo ale już melodia FREQ ..-. .-. . --.- pasuje idealnie.
Marku nie musimy się już przejmować naszą telegrafią
po ostatnich zmianach przepisów umiejętność nadawania morsem nie jest już wymagana na egzaminach. Pewnie następne pokolenia krótkofalowców będą jedynie wspominać ,że coś takiego kiedyś istnbiało... i tak jak lampy odeszło w przeszłość 
Marku nie musimy się już przejmować naszą telegrafią

- MarekSCO
- 2500...3124 posty

W sumie dzięki tej naszej "wpadce" bardzo ciekawe zjawisko "odkryliśmy"

Oto slang telegraficzny powstał w wyniku zastępowania skrótami nie liter, a... sekwencji telegraficznych
znaków

Stąd "ewolucja": FREQUENCY -> FREQ -> FQ
Ale FRQ to chyba pochodziło by z SNLT ( Slang Nadzwyczaj Leniwego Telegrafisty )

Chociaż w stosunku do FREQ, to przecież oszczędność jednej litery... Jakieś 25% mniej

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Nie taki znowu koniec z alfabetem Morse'a. Życie wymusiło nie tak dawno dodanie nowego znaku, oto on:
@ (małpa lub at) • — — • — •
73 de sp5bln
@ (małpa lub at) • — — • — •
73 de sp5bln