Jak wyglada sonda od EKG?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- komornik12_old
- 500...624 posty
- Kontakt:
Jak wyglada sonda od EKG?
Cześć
Zakosiłem z przychodni popsuty apart EKG. Mam jednak mały problem-jak wygladają sondy do czegoś takiego? Chodzi mi o to, z czego taka sonda jest zbudowana.
Pozdrawiam
Zakosiłem z przychodni popsuty apart EKG. Mam jednak mały problem-jak wygladają sondy do czegoś takiego? Chodzi mi o to, z czego taka sonda jest zbudowana.
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Re: Jak wyglada sonda od EKG?
Z tego co pamiętam, metalowa elektroda, i gumowa gruszka umożliwiająca jej przyssanie do ciała - chyba cztery sztuki, do tego opaska na nogę i rękę.
Ilość elektrod i miejsce ich usytuowania zależy też od sposobu odprowadzeń elektrod. Jest ich chyba kilkanaście rodzajów.
Może zapytam brata przy pierwszej nadarzającej się sposobności.
Może zapytam brata przy pierwszej nadarzającej się sposobności.
- komornik12_old
- 500...624 posty
- Kontakt:
Cześć
Wiem, że elektrod jest kilka, ale nie wiem co w tej końcówce jest. Zwykły drucik? W moim urządzniu jest gniazdo z 6 bolcami podpisane "EKG ELEKTRODEN". Jak tam dotykałem paluchem, to coś na wykresie się pokazywało i licznik pulsu pikał jak opętany...
Pozdrawiam
Wiem, że elektrod jest kilka, ale nie wiem co w tej końcówce jest. Zwykły drucik? W moim urządzniu jest gniazdo z 6 bolcami podpisane "EKG ELEKTRODEN". Jak tam dotykałem paluchem, to coś na wykresie się pokazywało i licznik pulsu pikał jak opętany...
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
W starych rozwiązaniach elektroda (kończynowa) była wykonana z blachy mosiężnej posrebrzanej, lekko profilowanej. Obecnie taka elektroda jest wykonana w kształcie klipsa z metalową kształtką niklowaną.komornik12 pisze:Chodzi mi o to, z czego taka sonda jest zbudowana.
Pozdrawiam
Odmienna w swojej kanstrukcji jest elektroda piersiowa, wykonana w kształcie metalowej miseczki z gumową przyssawką.
Każda elektroda jest połączona elastycznym przewodem ekranowanym z jednym z wejść (w zależności od konstrukcji aparatu) wzmacniacza.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Najnowsze elektrody sa wykonane z miedzianego, posrebrzanego nitu, ktorego powierzchnia pokryta jest AgCl. Taka warstewka dobrze przewodzi mikropotencjaly i dzieki swej chemicznej stabilnosci nie reaguje z ludzkim potem. Na elektrode naklejona jest cienka warstwa pianki nasyconej przewodzacym gelem. Mam kilka takich jednorazowych sond, jak sie zrobi widno zrobie stosowne zdjecie.
Wesolych Swiat
Wesolych Swiat
Ano pisze: przewodzacym gelem

Co to u diabła jest reklama, czy moze przypadkiem ktoś wykopał mój szanowny tyłek do Zjednoczonego Królestwa, i dlatego żel stał się gelem.
Wcale nie świątecznie poirytowany
Kacper
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
- komornik12_old
- 500...624 posty
- Kontakt:
Cześć
Czyli jest to zwykła blaszka przypięta do ciała z ekranowanym kablem? Poza tym wesołych swiąt
Pozdrawiam
Czyli jest to zwykła blaszka przypięta do ciała z ekranowanym kablem? Poza tym wesołych swiąt

Pozdrawiam
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
W sumie to jest zwykla blaszka z wpietym lub podlutowanym drutem. Jednak musi byc zapewniony stabilny kontakt z cialem, inaczej przebiegi beda chaotycznie "plywaly" w pionie czesto wychodzac poza zakres pomiarowy. O zdjeciu prawidlowego, np. wysilkowego EKG nie ma co marzyc. Podpiecie holtera tez bedze bezcelowe.
Edycja: Doklejam zdjecie jednorazowej sondy w kolejnych fazach zepsucia.
Edycja: Doklejam zdjecie jednorazowej sondy w kolejnych fazach zepsucia.

Ostatnio zmieniony śr, 24 grudnia 2008, 13:46 przez Ano, łącznie zmieniany 1 raz.
Aby swobodnie spróbować polecam jednorazowe, przyklejane do ciała.
Można załatwić w każdym szpitalu.
Pewne i wiemy co mierzymy.
Pozdrawiam.
Krzysztof
Pozdrawiam.
Krzysztof
- komornik12_old
- 500...624 posty
- Kontakt:
W takim razie zapytam o takie sondy. Jeszcze raz wesołych świątiwanak pisze:Aby swobodnie spróbować polecam jednorazowe, przyklejane do ciała.
Pozdrawiam.
Krzysztof

Pozdrawiam
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej