Wasze patenty, tricki i kniffy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Wasze patenty, tricki i kniffy

Post autor: kaem »

Bobekmaster pisze:A ja mam sposób na czarne pasy które cvhodza po ekranie TV.
A jak z tymi poziomymi pasami poruszającymi się w górę lub w dół, widocznymi na ciemnym tle, na TV lampowych i tranzystorowo-lampowych? Nadal to występuje? Bo podobno częstotliwość prądu zmiennego już mamy zsynchronizowaną z Europą, a to właśnie stąd były te pasy (synchro-pion sobie, a sieć sobie).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

Ja to miałem na wmiare nowych TV. i to była wina zasilacza, któy miał słabą filtracje. TV lampowego jeszcze nie mam to nie powiem.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

A macie koledzy jakiś sposób na czyszczenie płytki i elementów po wystrzale elektrolitu? Dostałem zasilacz, który został podłączony do dwa razy większego napięcia...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Jeżeli to stary lampowy telewizor z kondensatorami elektrolitycznymi przykręconymi do chassis nakrętką, to często pomaga na słabą filtrację pokręcenie kondensatorem i następnie dokręcenie jego nakrętki (tak żeby uzyskać dobry kontakt z masą).
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

Marvel pisze:A macie koledzy jakiś sposób na czyszczenie płytki i elementów po wystrzale elektrolitu? Dostałem zasilacz, który został podłączony do dwa razy większego napięcia...
Woda z płynem, pędzel i czyścisz :)
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Wzrok coraz słabszy, więc kupiłem sobie kiedyś suwmiarkę z odczytem cyfrowym (taką najtańszą). Wkrótce nie dało się jej włączać, zerować a zawsze gdy chciałem jej użyć miała wyczerpaną baterię.
Na szybkie wyczerpywanie baterii pomogło przelutowanie blaszki tak, żeby nie robiło się zwarcie zaznaczone kółkiem na zdjęciu poniżej i usunięcie nadmiaru cyny tak, żeby nie dotykała baterii.
suw1.jpg
Kolejna wada to kiepsko działające gumowe przyciski. Im mocniej się je naciska, tym bardziej odsuwa się wyświetlacz LCD od gumki stykowej. Dlatego przyciski w ogóle wyrzuciłem i nie wyłączam suwmiarki. Zerowanie można zrobić czymś metalowym. :)
Małą bateryjkę zastąpiłem nieco większą, którą podłączyłem kabelkami do złącza transmisji danych. Całość zakleiłem gustowną taśmą izolacyjną dobraną pod kolor. :D
suw2.jpg
Od tego czasu suwmiarka jest zawsze gotowa do użycia i wróciła do łask.
Tomek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Z "transformatora elektronicznego" wychodzi napięcie zbliżone do sinusa o częstotliwości 50Hz zmodulowanego przebiegiem prostokątnym +1/-1 o częstotliwości około 50kHz. Nie mam przyrządu umożliwiającego pomiar wartości skutecznej takich przebiegów, więc wykonałem sobie "optyczny komparator napięć żarzenia". :D
Potrzebne materiały: dwie żarówki 6V, pół pudełka, blaszka i kawałek papieru z kasy fiskalnej.
Wnętrze przyrządu :)
Wnętrze przyrządu :)
Warto zwrócić uwagę, żeby otwarty bok pudełka i blaszka leżały w jednej płaszczyźnie. Dzięki temu po przykryciu "matówką" z papieru powstanie wyraźna granica między polami.
Kalibracja polega na podłączeniu obu żarówek do zasilacza i uzyskaniu jednakowo oświetlonych pól przez obracanie jednej lub obu żarówek.
Następnie podłączamy jedną żarówkę do regulowanego zasilacza a drugą do badanego źródła i zasilacz ustawiamy tak aby oba pola były jednakowo jasne.
Badanie "transformatora elektronicznego"
Badanie "transformatora elektronicznego"
Zauważyłem, że różnicę w jasności lepiej widać na ekranie aparatu cyfrowego.
Tak wyglądają pola po zmianie o 0.1V
Tak wyglądają pola po zmianie o 0.1V
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

A ja to zaproponowałem Tomkowi jako żart, a On zrobił z tego przyrząd pomiarowy :D .
Alek

Post autor: Alek »

Eeee, ja bym radził zastosować tutaj po prostu jeden z moich próżniowych termokrzyży :D
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Takie coś można by użyć jako wskaźnik dostrojenia w odbiorniku radiowym zamiast oczka magicznego.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

W niektórych tarych radioodbioernikach były wskaźniki wysterowania mechaniczne podświetlane żarówką. Dokładnych danych nie podam, bo mam tylko powojenne radia :cry:
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Do montażu leżącego elektrolitów w wzmacniaczu można użyć uchwytów do świetlówek: http://www.rybarium.pl/z/x/103958.jpg Dodatkowo na końcach przewiercam otworki, wstawiam śrubkę i nakrętkę do zacisku obejmy. Niestety, ceny obejm do kondensatorów w TME powala na kolana...
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Do estetycznego blokowania pokrywy gramofonu wciśniętego pomiędzy półki, można użyć smyczy reklamowej + jakiś haczyk ze sztywnego drutu obciągniętego igielitem.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

macie jakieś patenty na przylutowywanie rezystorów do obudowy potencjometru np telpod ?
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Liliana
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Liliana »

Ja zawsze lekko przejechałem obudowę potka iglakiem/nożem/papierem ściernym i przed lutowaniem dodatkowo pobieliłem. Zawsze złapało.
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
ODPOWIEDZ