Sterowniki PCO(2) do układów sprężarkowych - po przepracowaniu godzin, olej do wymiany, jak nie to stop.
Zresztą sam stosowałem w sterowniku chłodni kominowej, po przepracowaniu godzin bez wymiany oleju stop.
Zużycie energii elektrycznej...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Zużycie energii elektrycznej...
Powoli - sprzęt AGD. Np. lodówka pralka itd... Wszystko to co ma mikrokontrolerowe sterowanie, programatory itd....adamst_ pisze:Gdzie, poza bateriami laptopowymi, spotyka się to perfidne rozwiązanie? I jak bardzo to jest rozpowszechnione? Bbardzo mnie to ciekawi.urządzenia z wbudowanymi mikrokontrolerami zliczającymi czas i ilość uruchomień by po ściśle określonym czasie urządzeni przestało działać.
Mechanika pozwala produkować tanio trwałe takie wyroby ale niestety to nie na rękę producentowi.
W przypadku mechaniki wspomaga się elektornikę w tym celu - np. zalewa się celowo np. łożyska o małej trwałości aby nie można było wtórnie wykorzystać/naprawić sprawnego nadal zespołu napędowego.
Akumulatorki NiMH w obudowie AA - super- co nowsze to niższa trwałość. Raczej nie więcej niż 20 - 30 cykli ładowania szybkiego. A pojemność bardzo szybko maleje po kilku ładowaniach.
- Michu
- 375...499 postów
- Kontakt:
Drukarki atramentowe zliczają cykle czyszczenia głowic (po każdym włączeniu) i po pewnym czasie stop! - meldują o potrzebie serwisu. Na szczęście w internecie są dostępne programy zerujące liczniki. A rzadko się zdarza żeby informacje z licznika pokrywały się z rzeczywistą potrzebą oczyszczenia pojemnika na zużyty tusz.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?

Toż to Młody Technik sprzed chyba dwudziestu lat. Przynajmniej tam kiedyś to opowiadanie przeczytałem. Zaskakujące, jak takie teksty potrafią wracać po latach, nie tracąc nic ze świeżości.
785mm
Tanie diody białe to bardzo często: dioda LED emitująca UV plus luminofor!. Żywotność tragiczna - czasem jednego roku nie wytrzymają (praktycznie brak świecenia)fugasi pisze: za to w drugim pokoju mam jakąś noname żarówkę LED, służącą tylko do rozproszenia mroku podczas oglądania telewizora i chociaż była ona wybierana specjalnie w hurtowni sposród wielu różnych tak, aby dawała najbardziej do żarówki zbliżoną barwę światła, niestety jest to nadal barwa niemiła, zimna.
Normalne białe diody - bez oszukiwania luminoforem tu już niebyt łatwe dla podrabiaczy.
A co do ciepłych LED;ów - na razie jest bardzo mało ofert dziwnie tanich diod.
Co do zwykłych takich w obudowach do montażu przewlekanego - nie spotkałem się z diodami białymi o odcieniu prawdziwie ciepłym (nie ma na nie rynku). Jedyne jakie widziałem zasługujące na ciepła barwę to z serii Flux albo te dużej mocy. Tych nei daje się do tanich ersatzów żarówek. Cena odstrasza.
Czołowi producenci oferują barwę zimna i najwyższa efektywność, barwę neutralną oraz ciepłą - tu najniższa efektywność.
Te zimne mają jedna cechę- spory udział niebieskiego światła - a to na granicy oświetlenia jest zaleta - oko w ciemności jest bardzo czułe na barwę niebieską (stąd m.in. to złudzenie że niebieskie LED'y tak mocno oświetlają pomieszczenia....). Gł0one zastosowanie dioda LED obecnie to motoryzacja - i zimne światło reflektorów na tle sodówek ma więcej zalet niż odcień ciepły....