Nie mam zamiaru w najbliżej przyszłości stosować żadnych ograniczników mocy. Tak więc jeśli 5W to za dużo, to zrób końcówkę 1W. Tylko przy 2xECC82 może być problem z trafem głośnikowym, które musi mieć dwa symetryczne uzwojenia pierwotne i odpowiednie Raa. Śmieciowego TG2,5 już nie wykorzystasz.
W ogóle to te 5W jest ni w kij ni w oko Na granie w klubie jednak za mało, a do domu za dużo...
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Trafo to i tak planuję nawinąć (BTW, czy KaKa jeszcze nawija?)... Do EL84 chciałbym kopię TG2,5 ale z odczepami na 8 i 16Ohm.
Chyba jednak zrobię na EL84, bo mam, a najwyżej będę kombinował z ograniczeniem mocy
Ta płynna regulacja ze strony Toma mi się podoba, tylko podejrzewam, że nie pozostaje ona bez wpływu na brzmienie?
Tak sobie patrzę na kartę katalogową ECC82 i wychodzi na to, że łącząc równolegle obie triody w lampie można uzyskać nieco ponad 0,5 W mocy w układzie SE przy parametrach Ua=250v, Ra=6,5 kOhm, Rk=500 Ohm, Ia=19,2 mA (stosując oddzielne opory katodowe po 1 kOhm kazdy powinno dać się uzyskać równomierne obciążenie obu triod) oraz Uwe=5,9 V.
Nawet TG... by się dopasowało
Hmm... ciekawe co by z tego wyszło?
Pewnie będzie za mało
Marvel pisze:Nie mam zamiaru w najbliżej przyszłości stosować żadnych ograniczników mocy. Tak więc jeśli 5W to za dużo, to zrób końcówkę 1W. Tylko przy 2xECC82 może być problem z trafem głośnikowym, które musi mieć dwa symetryczne uzwojenia pierwotne i odpowiednie Raa. Śmieciowego TG2,5 już nie wykorzystasz.
No no, po pierwsze nie śmeiciowego, a po drugie właśnie że wykorzystasz.
A oto i cały schemat mojego wzmacniacza, który rozrysowałem z pomocą materiałów kolegi painlusta (mam nadzieję, że nie ma nic przeciwko ).
Gdybyście mogli rzucić na niego okiem - byłbym bardzo wdzięczny.
Niie ma tam przełącznika T/P ani regulacji mocy wyjściowej, bo... pewnie ich nie będzie