Budowa preampu Hiwatta

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kelly
125...249 postów
125...249 postów

Budowa preampu Hiwatta

Post autor: kelly »

Witam.
Przymierzam się do budowy preampu Hiwatta, jak w załączniku.
Sprawa jest taka, że zastanawiam się nad zasilaniem - mam trafo TS40/14/6076, czy ono da radę uciągnąć te kilka lampek?
Druga rzecz - na schemacie jest obszar otoczony przerywaną linią (prawy, dolny róg), a wyżej V4 (u mnie w sumie V3) i dwa outputy. Które jest właściwym wyjściem na końcówkę?
Preamp chcę zamknąć w obudowie i stosować zamiennie dwie końcówki mocy (5W i 18W). Czy trzeba będzie połączyć masy preampu i używanej końcówki?

Dotychczas miałem do czynienia wyłącznie z małymi fenderkami, stąd te pytania ;)

Pozdrowienia,
Kelly

EDIT: Dopatrzyłem się, że chyba to coś w ramce wychodzi poza TG, przynajmniej wg. schematu końcówki mocy... Pozostaje kwestia dwóch outputów - poradźcie :)
Załączniki
DR_Pre_krzysiek.gif
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Budowa preampu Hiwatta

Post autor: Wicker »

Obydwa wyjścia, ba, to jest element końcówki, bo to inwerter, V4 nie stanowi elementu preampu, jeśli ma to być sam preamp to wystarczy anodowe nawet 10mA bo tyle pobierają 2 lampy, nawet mniej, jeszcze kwestia napięcia, żarzenie potrzebne 6.3V ok 1A, najlepiej mieć zapas. Masy będą połączone przewodem, dlatego nie podpinać 0 w kablu zasilającym. Albo nie podłączać masy do gniazdka jack (sygnałowego)
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

Lampa V4 służy do sterowania lamp końcowych w układzie push-pull, nie wchodzi w skład preampu. Wyjście z preampu będzie na katodzie lampy V3.
TS 40/14 będzie wystarczający na kilka takich preampów.
Końcówki mocy planujesz w osobnych obudowach? Jeśli tak to masy połączą się przez kabel ekranowany.

Obwód z potencjometrem PRESENCE nie będzie potrzebny.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Tomcio ze zBrus
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Tomcio ze zBrus »

Ta przerywana linia oznacza ekranowany przewód między gniazdem a siatką pierwszej lampy.
Układ będzie pobierał:
4x1,2mA*330V(przybliżenie)=1,58W
2x300mA*6,3V=3,78W
Wystarczy trafo ok. 7VA
Co do łączenia PA oraz preampu.
Użyj przewodu mikrofonowego stereo z wtykami mono. Jedna żyła sygnał, druga żyła masa, ekran tylko z jednej strony przylutowany do masy- drugi koniec "wisi w powietrzu".
Sygnał na PA pobieraj tak jak napisał AnTech.
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Nie zapomnij dodać kondensator np. 47nF/400V na wyjściu preampu. Napięcie stałe na katodzie lampy V3 ma wartosć ok 100V.
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
kelly
125...249 postów
125...249 postów

Mam taki trochę zaaktualizowany schemat...
Ale pierwszy raz "projektuję" coś sam, więc krytykujcie.

Tak, końcówki będą w innych obudowach. W tej będzie tylko preamp i być może wzmacniacz słuchawkowy z symulatorem kolumny. Czy za preampem uzyskam sygnał, który mogę bezpośrednio podać na wzmacniacz słuchawkowy, bądź wpiąć w jakiś mikser (do home recordingu, na przykład)?

Aha - ma ktoś do zaoferowania jakiegoś mniejszego TS-a (na schemacie mam 410V anodowego)?
Załączniki
DR_Pre_krzysiek2.gif
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

do zasilania preampów najlepiej użyć małych traf face-to-face, a na końcu można dać podwajacz.
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Te 410V nie jest wartością krytyczną, można spokojnie zasilić układ z niższego napięcia.
Możesz zastosować trafo TS 25/2 z układem podwajacza napięcia anodowego lub, jak pisze painlust, użyć dwóch małych traf np.TS 6/9 połączonych uzwojeniami wtórnymi (6,1V przy prądzie 1A) do których podłączysz żarzenie lamp, a napięcie anodowe wziąść z uzwojenia pierwotnego drugiego transformatora.

Do sterowania wzmacniacza słuchawkowego lub miksera przydałby sie na wyjściu prosty dzielnik napięcia ograniczajacy poziom sygnału. Trzeba go dobrać eksperymentalnie tak aby nie przesterować ich wejść. Zależy jeszcze na czym ten wzmacniacz słuchawkowy jest zrobiony?
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
kelly
125...249 postów
125...249 postów

TS 25/2 + podwajacz powinno być ok, a z łączeniem traf jeszcze nie miałem do czynienia :oops:
Macie może namiar na kogoś, kto mógłby nawinąć mi takiego TS-a?
Wychodzi, że potrzebowałbym trzech różnych napięć w swoim układzie: anodowego, żarzenia 6.3V i 9V na wzmacniacz słuchawkowy + symulator.
Wzmacniacz słuchawkowy zrealizuję prawdopodobnie na jakimś scalaku - jest on w sumie dodatkiem, więc nie przywiązuje do niego zbyt dużej wagi :)
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Możesz jeszcze wykorzystać posiadany TS 40/14 dowijając ok 40-45 zwojów drutu o średnicy 0,25-0,4 mm (zależnie od wymaganego prądu obciążenia). Dodatkowe uzwojenie będzie w jednej warstwe i powinno się zmieścić na karkasie.
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
kelly
125...249 postów
125...249 postów

Po długich namysłach stwierdziłem, że chyba o wiele praktyczniej będzie zrobić typowego heada z końcówką 5W i ewentualnie wyprowadzić wyjście "line out" zaraz za preampem. Końcówka 18W i tak będzie stosunkowo rzadko stosowana.
Z drugiej strony przyjrzałem się małemu fenderkowi, który posiada tylko clean i na skutecznych głośnikach nawet ten clean potrafi nieźle zatrząść portkami... Pewnym rozwiązaniem jest przełącznik trioda/pentoda, ale 3W to i tak sporo :) Czy lampę ECC83 można wykorzystać w końcówce?
Ostatnie pytanie - mam gniazda jack, jak w załączniku. Po wysunięciu wtyku blaszki stykają się. Rozumiem, że te blaszki, które nie mają w ogóle kontaktu z wtykiem mam podłączyć do masy, tak?
Załączniki
jack.jpg
jack.jpg (30.48 KiB) Przejrzano 1370 razy
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Teoretycznie da się końcówkę zrobić na każdej lampie np. taką http://www.mixtel.pwp.blueyonder.co.uk/ ... llamp.html, tylko po co?
Trzeba bazować na dostępnych transformatorach wyjściowych i tu dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie lamp ECL86 z trafami TG 2,5-... lub TG 2-..., z których uzyskasz ok 2-2,5 W mocy na głośniku. Można oczywiście przełączać lampę końcową w konfiguracjach pentoda-trioda, ale trzeba się liczyć z niedopasowaniem impedancji.

Gniazda wejściowe podłącz dokładnie jak na rysunku, a będzie dobrze.
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

AnTech pisze:Trzeba bazować na dostępnych transformatorach wyjściowych i tu dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie lamp ECL86 z trafami TG 2,5-... lub TG 2-..., z których uzyskasz ok 2-2,5 W mocy na głośniku.
A myślałem, że rozmawiamy o gitarowcu? Jeśli tak, to z ECL86 i trafa TG2,5 wyciąga się 5W, co dla kolegi jest za dużo. Też się zastanawiam nad końcówką gitarową na jakiejś triodzie, żeby mieć ok. 1W.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Marvel pisze:
AnTech pisze:Trzeba bazować na dostępnych transformatorach wyjściowych i tu dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie lamp ECL86 z trafami TG 2,5-... lub TG 2-..., z których uzyskasz ok 2-2,5 W mocy na głośniku.
A myślałem, że rozmawiamy o gitarowcu? Jeśli tak, to z ECL86 i trafa TG2,5 wyciąga się 5W, co dla kolegi jest za dużo. Też się zastanawiam nad końcówką gitarową na jakiejś triodzie, żeby mieć ok. 1W.
No jak się trochę pomanewruje napięciem anodowym, oporem katodowym i trafkiem głośnikowym...to się da różne rzeczy wyciągnąć :wink:
Można mieć i 5W i 1,5W 8)
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
kelly
125...249 postów
125...249 postów

AnTech pisze:
Marvel pisze:A myślałem, że rozmawiamy o gitarowcu? Jeśli tak, to z ECL86 i trafa TG2,5 wyciąga się 5W, co dla kolegi jest za dużo. Też się zastanawiam nad końcówką gitarową na jakiejś triodzie, żeby mieć ok. 1W.
No jak się trochę pomanewruje napięciem anodowym, oporem katodowym i trafkiem głośnikowym...to się da różne rzeczy wyciągnąć :wink:
Można mieć i 5W i 1,5W 8)
Właśnie znalazłem w sieci wzmacniacz http://ax84.com/index.php/oldprojects.h ... id=firefly, który ma stopień mocy zrealizowany na dwóch połówkach 12AU7. Interesuje mnie sama końcówka - jak ona się sprawuje? Macie jakieś doświadczenia?
Jest jeszcze opcja zastosowania jakiejś regulacji mocy wyjściowej wg pomysłów ze strony Toma... Jeśli zdecyduje się na końcówkę EL84.
ODPOWIEDZ