1-wsza konstrukcja lampowa 5W

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Trash
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

1-wsza konstrukcja lampowa 5W

Post autor: Trash »

Witam!

Po dość długim przeglądaniu i czytaniu forum odważyłem się wreszcie pokazać swoją konstrukcje, która powstała przy dużej współpracy z Panem Painlust'em (jest to kopia Black Altar'a). Jest to head "do domu" jeśli oczywiście 5W lampowe można określić mianem nadającego się do wykorzystania w domu. Ja nie odważyłem się nawet grać na połowie "gwizdka" ze względu na sąsiadów. Do wzmacniacza muszę jeszcze dobrać narożniki oraz ewentualną rączkę. Proszę o ocenę i pytania.

Pozdrawiam
Załączniki
S7301882.JPG
S7301884.JPG
S7301885.JPG
S7301887.JPG
S7301892.JPG
S7301894.JPG
Ostatnio zmieniony śr, 17 grudnia 2008, 00:21 przez Trash, łącznie zmieniany 1 raz.
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Re: 1-wsza konstrukcja lampowa 5W

Post autor: Urban Turban »

Fajnie wygląda z zewnątrz, pokaż bebechy :) Szkoda tylko że Ci się napisy nieco pofałdowały...
Jakie przedwzmacniacze dałeś? I czym oklejałeś, meblowym skajem czy jakąś twardą dermą?
Narożniki polecam takie:
http://sklep.elestra.pl/p/pl/ea022/el-1 ... alowy.html
Są tanie, dobrze wykonane i trwałe.
Awatar użytkownika
Trash
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

Jeśli chodzi o napisy to jest to przekombinowane. Papier samoprzylepny, który kupiłem miał się nadawać do nadruku drukarką laserową. Nie wiem czy winą jest stara HP 6L czy papier dlatego nadrukowałem na folię przezroczystą (do rzutnika) - na niej drukarka dała radę. Papier jest przyklejony natomiast folia już nie dlatego wygląda to tak jak wygląda :/ .
Obkleiłem wszystko skajem/skórą ekologiczną tapicerską.
Dzięki za link - rzeczywiście tanie i schludne.
Bebechy oczywiście polutowane "na pająka". Tak jak pisałem jest to moja pierwsza konstrukcja full lampowa przez co chciałem aby wszystko było klarownie i z możliwością poprawek czy przeróbek.

Pozdrawiam
Załączniki
S7301788.JPG
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: zuk »

Gratuluję head'a :D Według jakiego schematu jest zrobiony ? Jaka obsada lamp ? Jak to gra ? Opisz coś więcej :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Fajny pomysł z tym krzyżem żelaznym i maskownicą, podoba mi się. Przydałyby się za to jakieś otwory wentylacyjne z przodu.

Za to od środka - koszmar! Ja rozumiem, że to Twoja pierwsza konstrukcja i w ogóle, ale ta plątanina przewodów i pająk bez łączówek wyglądają strasznie nieprofesjonalnie, a poza tym łatwo o jakieś zwarcie "dyndającego" elementu do chassis. Poza tym są inne sposoby mocowania niż taśma do pakowania - nawet zwykły klej w sztyftach do pistoletu jest lepszy, chociaż nie uważam go za elegancką metodę mocowania czegokolwiek. Niestety, będę szczery: odstawiłeś straszną fuszerkę. Zrób na łączówkach, nie są trudne do zdobycia - możesz je zrobić samemu z paska tekstolitu, nitów zrywalnych i podwójnych oczek lutowniczych. Cała konstrukcja będzie wtedy wyglądać dużo bardziej elegancko. Poza tym przyjrzałbym się korektorowi barwy - coś tam za dużo przewodów, z pewnością dałoby się ich ilość zredukować przez odpowiednie ustawienie "gały od basu, trebla i midla".

Aha, skoro wykonałeś chassis z tak cienkiej blachy, to przemyśl kupienie kawałka blachy Al o grub. 2 - 3mm na frontpanel. Oklej go folią z napisami i skręć nakrętkami od mocowania obudów potencjometrów. I wymień przełączniki na większe, mocniejsze - z napięciami rzędu 200 - 300V nie ma żartów, trzeba stosować porządne elementy, a takie przełączniki jak tam masz możesz spokojnie wsadzić do toru sygnałowego [jako przełącznik Bright itd.]
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Trash
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

Witam!

Nie wiem czy będą otwory wentylacyjne czy nie zamontuje po prostu wentylatora.
Dyndających elementów nie ma :) head gra już ok. pół roku lecz dopiero teraz "dokończyłem" front i okleiłem krypę. Rzeczywiście taśma nie jest dobrym rozwiązaniem jednak nie miałem akurat pod ręką nic innego a klej w sztyfcie się skończył. Korektor jest ułożony w zasadzie w kolejności która wydaje mi się za najbardziej popularną acz fakt, że ustawiając inaczej można by było zredukować pewne ilości kabla. Niemniej jednak każdy kabelek korektora dłuższy niż 1,5cm jest ekranowany o czym zresztą nadmieniał mi wiele razy Pan Painlust.
Cała konstrukcja jest w zasadzie "budżetówką" - chasiss przecież jest z dwóch obudów po CD-ROM'ach, trafo do zasilania przekaźników z ładowarki do telefonu. Odnośnie frontpanelu to niestety u mnie w mieście nie ma go gdzie kupić, podobnie jest z częściami elektronicznymi. Nie znam żadnego dobrego, zaufanego sklepu internetowego który posiadałby takie rzeczy.
Odnośnie przełączników to są one podwójne a wytrzymałość jednego styku to 250V/3A także powinny dać radę.
Jestem gitarzystą więc dla mnie ma to grać choć nie zaprzeczam, że na pewno lepiej środek wyglądałby gdyby był zrobiony czy to na PCB czy choćby na łączówkach jednak moje założenia zostały osiągnięte (tanio, w miarę dobry wygląd, duże spektrum barwy).
Schemat został mi udostępniony przez Pana Painlust'a i jest to jego "Czarny Ołtarz". Lampy jakie użyłem to 3x 6N2P-EW oraz 6P14P-EW.
Barwa na prawdę super - od mocnego przesteru po delikatny crunch - na 50% gain i przy odpowiednim ustawieniu korektora uzyskuje dźwięk bardzo zbliżony do gitary w "Tie Your Mother Down", natomiast przy odkręceniu na max. można grać Slipknot'a :P . Paczkę do heada mam z zamontowanym Eminance Legend 125.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn, 15 grudnia 2008, 12:26 przez Trash, łącznie zmieniany 1 raz.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

sie czepiacie... wyszło mu jak wyszło. Ważne, ze gra. Wielu z nas zrobiło by go inaczej, być może lepiej, a Marvel zrobiłby napewno estetyczniej. Pewnie też znalazłbym kilka elementów które mi się nie podobają tylko po co. Żadnych wiatraczków nie instaluj. Ta obudowa ma ma tak dużą kubaturę, że chłodzenie IMO zbędne.
Awatar użytkownika
Trash
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

A tutaj wycinki kawałków tym head'em.

Pozdrawiam
Załączniki

[Rozszerzenie mp3 zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

ta solówka i podkład były na tym grane?
Awatar użytkownika
Trash
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

A co w tym dziwnego? W końcu to Pana twór :)

Pozdrawiam
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Na forum nie ma panów... to nie jest mój twór... Jak zrobię Marshalla to nie będzie to już Marshall. Nie umniejszaj swojego wkładu. Moja podobna konstrukcja grała gorzej więc jestem pełen podziwu.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

painlust pisze:Moja podobna konstrukcja grała gorzej więc jestem pełen podziwu.
Te sample są obrobione wtyczkami VST, więc nie porównuj do tego, co słychać u ciebie w garażu na żywo ;-) Jeśli chcesz się całkiem załamać (bezpodstawnie!) to kup tygodnik Naj na święta, będzie dołączona płyta Bajmu z kolędami, gdzie cześć gitar jet nagrana na moim pierwszym Atomie :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Trash
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

Jako, że jestem głównym "dźwiękowcem" zespołu to zamieszczam wycinki pozbawione jakichkolwiek wtyczek (tor sygnałowy: Gitara Jedson LP -> head -> Eminence 125 -> mikrofon pojemnościowy apollo -> Sound Blaster live CT4780)

Pozdrawiam
Załączniki

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

rytmiczna nadal OK. Solowa... dla mnie tragedia. Nie tyle brzmienie co wykonanie.
Awatar użytkownika
Trash
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

Chodziło o poglądowe przedstawienie brzmienia. Kawałki są zarysami utworów, które dopiero dogrywany i były nagrywane na szybko (solówka powstała 15min przed jej zarejestrowaniem więc ogrania zero) z resztą bass i perka są zsyntezowane.
Jak będzie jakaś koncertówka to przedstawię. :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ