Kolumny a decybele???
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Kolumny a decybele???
Nie bardzo pojmuje komfort odsluchu z kolumnami zawierajacymi glosniki szerokopasmowe ,a zawierajacych wiele glosnikow pokrywajacych pasmo akustyczne?? Interesuja mnie glosniki o mocy powyzej 94 db.w zestawie z uwagi na crossover pokrywajacy dane pasmo czestotliwosci.Jaka dynamike moge uzyskac na tych glosnikach?
ORT!!!
Na triodzie stosuje się polskie litery - ąćęłńóźż
ORT!!!
Na triodzie stosuje się polskie litery - ąćęłńóźż
Ostatnio zmieniony pn, 15 grudnia 2008, 13:02 przez kiepura47-51, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Re: Kolumny a decybele???
Dalsza czesc glosnikow.
Ostatnio zmieniony pn, 23 marca 2009, 00:36 przez kiepura47-51, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Jeszcze nie zainstalowalem tych BULLET TWEETER .
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Tam bedzie ich miejsce,mowa o wysokotonowych.Natomiast niskotonowe Eminence 15" dolne pasmo 35Hz.i 95,6 db.
Ostatnio zmieniony pn, 15 grudnia 2008, 12:59 przez kiepura47-51, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
JBL 10"tylko100W.do odsluchu w moim garazu.
Ostatnio zmieniony ndz, 29 marca 2009, 03:33 przez kiepura47-51, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Tradycyjne kopułki (jak na drugim zdjęciu) mają skuteczność w okolicach 90dB przy średnicy jednego cala. Mniejsze miewają mniej, rzędu 88dB przy 3/4 cala.
Tuby w stylu tego Bullet Tweeter mogą przekroczyć 100dB.
Natomiast oba te głośniki nie wyglądają na sprzęt zbyt dobrej jakości. Z tymi tubami miałem styczność i są zdecydowanie słabsze od wynalazków Tonsila.
Śedniotonowe potrafią przy średnicach 12-15cm przekroczyć 93dB, co spokojnie wystarcza do trójdrożnego zestawu o skuteczności 95dB, a nawet większej.
Dziwi mnie natomiast głośnik basowy o tak wielkiej skuteczności sięgający tak nisko. Możesz podać jego typ?
Tuby w stylu tego Bullet Tweeter mogą przekroczyć 100dB.
Natomiast oba te głośniki nie wyglądają na sprzęt zbyt dobrej jakości. Z tymi tubami miałem styczność i są zdecydowanie słabsze od wynalazków Tonsila.
Śedniotonowe potrafią przy średnicach 12-15cm przekroczyć 93dB, co spokojnie wystarcza do trójdrożnego zestawu o skuteczności 95dB, a nawet większej.
Dziwi mnie natomiast głośnik basowy o tak wielkiej skuteczności sięgający tak nisko. Możesz podać jego typ?
-
- 2500...3124 posty
Jest wiele głosników schodzacych tak nisko przy dużej efetywnosci. Np. Ravemaster ( 15") BSW 154 czy VTX1524 97dB, rezon. 21Hz
Ale w zasadzie o co Ci chodzi, bo nie rozumiem za bardzo pierwszego postu.
No i druga sprawa piszesz o mocy powyżej 94dB
Napisz co chcesz uzyskac i do czego chcesz używać ten system.
Jeden głosnik jest raczej "na estradę" a drugi "do domu"
Głośniki które pokazałeś na zdjęciach są raczej niskiej jakości o parametrach wymyślonych przez ich twórców, więc bez pomiarów nic o nich powiedzieć nie można.
Pozdr.
No i druga sprawa piszesz o mocy powyżej 94dB

Napisz co chcesz uzyskac i do czego chcesz używać ten system.
Jeden głosnik jest raczej "na estradę" a drugi "do domu"
Głośniki które pokazałeś na zdjęciach są raczej niskiej jakości o parametrach wymyślonych przez ich twórców, więc bez pomiarów nic o nich powiedzieć nie można.
Pozdr.
Irek K.
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Wreszcie odnalazłem stary katalog z którego zamawiałem te głośniki. Poniżej przedstawione są wartości w/g producentów, to jest Eminence, oraz Pioneer. Te małe tubki kupiłem na Bazarze - to faktycznie niewypał. Dawniej, ponad dziesięć lat temu, używałem tych głośników do nagłaśniania niewielkich imprez na zewnątrz domu, na rodzinnych piknikach, organizowanych przez kolegów z pracy, jak również do słuchania w garażu. Obecnie posiadam inne do takiego użytku, a te wiszą w garażu i zajmują miejsce, a wyrzucić trochę szkoda.
Ostatnio zmieniony ndz, 29 marca 2009, 03:36 przez kiepura47-51, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Udało mi się!!! Po kilku dniach adaptacji mojego komputera na pisanie w wersji zrozumiałej dla moderatora. Postaram się w miarę moich umiejętności pisać poprawnie. A ten okaleczony wątek z czerwonym, bardzo nie mile się kojarzącym kolorem, proponuję umieścić w niebycie. Pozdrawiam za i przeciw wszystkich uczestników forum.
Janusz.
Janusz.
ja pojmuję, on pojmuje
ale ja to mam gleboko czy ktos pisze z polskimi znakami czy nie, pytales gdzie jest blad ortograficzny, to odpisalem
no tak, rozumiem, ale z drugiej strony rozumiem tez ze pewnie zle mu sie zaznaczylo, choc jest do dosc dziwne, bo trzeba otworzyc i zamknac taga "color". nie chce juz wiecej zasmiecac tematu, rozumiem ze jak ktos robi wszystkie mozliwe bledy to ciezko to sie czyta, ale niedlugo to forum moze zmienic sie w forum jezykowe
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Najlepszym rozwiązaniem tego niezrozumiałego postu,jest umieszczenie go w koszu.Sądzę żę moderator może ten nic nie wnoszący post usunąć,za co z góry dziękuję.Janusz.
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Również nie widzę sprzeciwu , pozdrawiam John.