mostek rlc

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

traxman

Re: mostek rlc

Post autor: traxman »

Używany V640, lub gorszy SANWA-360TRF ale ORGINAŁ, nie Sunwa. Ostatnio Kyoritsu tez wypuściło przyzwoite cyfrówki, znacząco odróżniające się od badziewia za 40PLN.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

http://www.elmer.krakow.pl/html/body_kew_1011.html - wygląda bardzo przyzwoicie no i parametry jakie można mierzyć są bardziej niż zadowalające dla mnie :) Dzięki traxman za radę.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

jak jest roznica pomiedzy mostkiem RLC E317 a E317A ?
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

http://www.elmer.krakow.pl/html/body_kew_1011.html - wygląda bardzo przyzwoicie no i parametry jakie można mierzyć są bardziej niż zadowalające dla mnie Dzięki traxman za radę.
Jeśli mówimy o pomiarach prądu stałego, to ok. parametry są do przyjęcia.
Jeżeli natomiast, będziesz chciał zmierzyć coś na wyjściu wzmacniacza , ( sygnał zmienny),
To niestety marnota, nie da rady,. Producent podaje, że napięcia AC owszem, ale tylko do 400Hz, czyli w zasadzie tylko sieć zasilająca.
Jak na razie, starego dobrego V-640, mało który ze współczesnych, tanich mierników przebije. Po co więc kombinować?
traxman

SANWA XRF370 - 120pln. HC5050 190PLN, oba mierzą ac 20Hz_50Hz_20Khz, ale nie TRMS, to w zasadzie jedyne tanie przyrządy nowe dostępne na rynku. Ale do V640 się nie umywają - wielkość skali, wygoda obsługi, dokładność, no i rezystancja wejściowa.
Praktycznie żaden z cyfrowych nie ma rozbudowanego toru AC, a pomiar TRMS dotyczy max 1kHz - to pod energoelektronikę, gdzie czasami trzeba zmierzyć prąd odkształcony - po falowniku.
Podobnie fikcyjny jest pomiar prądu stałego przy pomocy cęg Ditza - to najzwyczajniej nie działa w praktyce - może w laboratorium, ale nie w przemyśle.

Ponownie pierwszy warty zachodu jest Hameg HM8012 ale trochę boli jego zakup.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

Cześć!

A co myślicie o mierniku UNIT UT60G?

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
traxman

Końcowa literka G całkowicie oddaje jego wartość metrologiczną.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Znany jest wam miernik firmy C.P. Goerz Electro model Unigor 3? Wygląd na całkiem przyzwoity miernik ale całkowicie zdechł - zasilany był dziwną baterią 1,5V która poszła do kosza bo wylała (miernik leżał zakopany w szafie) ale po podpięciu 1,5V z zasilacza nie powrócił do życia.
Załączniki
204717.jpg
204727.jpg
204803.jpg
traxman

Z przyzwoitych mierników do pomiaru AC polecam TMV-380 Topward. Jest to woltomierz ac dwukanałowy (dwie wskazówki na jednej skali) idealny do pomiarów w paśmie nawet powyżej 10MHz. Dodatkowym ulatwieniem jest jednoczesny odczyt z dwóch kanałów co znakomicie sprawdza się np. przy pomiarze pasma przenoszenia, strojeniu bass-reflexu, strojeniu filtrów itp. Kosztuje na allegro 150PLN więc niewiele w porównaniu z 2x V640. Wadą jest brak lusterka pod skalą, no ale nie można mieć wszystkiego.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Traxman, Ty mnie nie denerwuj z tym TMV, bo wezmę i go kupię, :)
Już dawno o nim myślałem :)

Poza tym -

Koledzy, nie ma co się załamywać :)
Po pierwsze, należy kupić, jak najprędzej, dopóki jeszcze są, bo kiedyś te post- komunistyczne zapasy skończą sie, miernik V640.
Nawet z uszkodzonym wzmacniaczem, ponieważ stosunkowo łatwo się je naprawia
(mierniki).
Kiedyś, dawno temu :) , był w starym Radioelektroniku opis wymiany wzmacniacza, ( tam najczęściej wlaśnie wzmacniacze padają). Przy zastosowaniu dzisiejszych op-ampów, po wymianie, będzie miał lepsze parametry niż w wykonaniu fabrycznym.
Dokupić sondę W. Cz., jeśli brak w komplecie. To najdalej 50 zł. I tak mamy załatwione pomiary w zakresie do 1GHz, za max. 200zł. Wierzcie, to naprawdę tanio.
Do tego, dla wygody,(lecz już nie koniecznie), kupić jakiś średnio – tani miernik cyfrowy, który będzie służył głównie do pomiarów stałoprądowych. Ot, i wszystko.
Można też, do pomiarów AC ( zmiennoprądowych), kupić woltomierz V541,lub miernik uniwersalny V543, na wyświetlaczach Nixi. Do pomiarów wzmacniaczy, w zupełności wystarczą, mierzą AC do 40 KHz., poza tym, dokładność doskonała, lepsza niż V640. Niestety, zazwyczaj na Allegro są droższe niż V640, ze względu na wyświetlacze, poszukiwane do zegarów. Cóż, przyszła taka moda :)
Można też inną drogą, napięcia zmienne, mierzyć tylko na oscyloskopie,jesli ktoś go ma, lecz tu niestety słaba dokładność, a napięcia stałe , na mierniku za 50 zł.. Też dobra koncepcja.
Wybór należy do Was.
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Ja natomiast ostatnio szukając mierników lepszej jakości natknąłem się na Brymeny BM859. I jak na razie nikt mnie nie przekona że kupi lepszy woltomierz o dokładności 0,001 mV za 600 PLN dodając do tego 150 PLN kupujemy interfejs RS-232 z optoizolacją i można spokojnie zbierać dane do komputera nawet te wysokonapięciowe. Jedyna wada to dla 6 cyfr pomiar jest co około 1 sekundę. Chciałbym nadmienić, że to 600 PLN przy koszcie pary transformatorów do EL34 wydaje się śmieszne więc proszę nie piszcie, że to jakieś kosmiczne pieniądze. Kosmiczne pieniądze to kosztuje Fluke 8845A, który ma tylko jedno miejsce po przecinku więcej dla woltomierza i w kółko wywala jakieś errory :D . Napisze tylko tyle że kabelek do komputera od Fluke kosztuje tyle co Brymen więc to chyba nie jest dużo.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Znalazłem podobne Unigory 3 na Radiomuseum - czy któryś z forumowiczów który jest członkiem mógłby mi pomóc jeżeli chodzi o schemat? W mierniku skopciło się parę elementów i to tak sprytnie że w miejscu gdzie były napisy więc nie jestem w stanie ich wymienić bo nie wiem na jakie :(
traxman

ATM pisze:Traxman, Ty mnie nie denerwuj z tym TMV, bo wezmę i go kupię, :)
Już dawno o nim myślałem :)
To weź i kup, nie będziesz miał powodów do narzekań, no może ten bezpiecznik amerykański 6,3mm. Wczoraj stroiłem bass-refleks i zajęło to ok. 5minut, momentalnie widać górki impedancji, na cyfrowym lub dwóch jest to bardziej pracochłonne przy pomiarze wzmacniaczy ma skalę w dB co też ułatwia życie. Już dużo mi nie brakuje, aby na skalę nanieść punkty z przeliczenia mocy na 8R dla pomiarów mocy wyjściowej. Dobry zakup, jestem bardzo zadowolony.

Jestem fanem Hamega i 8012 to jest naprawdę poważna maszyna nieco poszedł do przodu w porównaniu z 8011 :D

PS. Zaopiekuję się każdym miernikiem nawet uszkodzonym z systemu modułowego nawet za PLN :D o ile będę miał. MOżna mi posyłać linki do aukcji. Obecnie poluje na generator 8037, był na ebayu, ale gość nie chciał wysłać do Polski - szkoda, ale czekam dalej., Jest jeszcze jedna sztuka w Farnelu, ale nie chcą mi sprzedać. To Ch...ultaje.
traxman

Beier pisze:Znalazłem podobne Unigory 3 na Radiomuseum - czy któryś z forumowiczów który jest członkiem mógłby mi pomóc jeżeli chodzi o schemat? W mierniku skopciło się parę elementów i to tak sprytnie że w miejscu gdzie były napisy więc nie jestem w stanie ich wymienić bo nie wiem na jakie :(
Ten miernik jest prosty jak cep, można go naprawić bez schematu - wyczyścić styki i przemierzyć rezystory, pewnie któryś ma przerwę. Bateria była do omomierza, można wsadzić którąś z srebrowych 1,55V
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

traxman pisze:
Beier pisze:Znalazłem podobne Unigory 3 na Radiomuseum - czy któryś z forumowiczów który jest członkiem mógłby mi pomóc jeżeli chodzi o schemat? W mierniku skopciło się parę elementów i to tak sprytnie że w miejscu gdzie były napisy więc nie jestem w stanie ich wymienić bo nie wiem na jakie :(
Ten miernik jest prosty jak cep, można go naprawić bez schematu - wyczyścić styki i przemierzyć rezystory, pewnie któryś ma przerwę. Bateria była do omomierza, można wsadzić którąś z srebrowych 1,55V
traxman chyba nie przeczytałeś dokładnie... Znalazłem usterkę zesmażone dwa elementy ale sęk w tym że nie wiem na jakie je wymienić bo są zwęglone i nie można odczytać ich parametrów.
ODPOWIEDZ