Head Zuk'a - 2 kanały; 4 W

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wincenty
125...249 postów
125...249 postów

Re: Head Zuk'a - 2 kanały; 4 W

Post autor: Wincenty »

painlust pisze:Byłem tu szukając schematu, ale jakoś samego tekstu nie przeczytałem.
Wynikają z tego dwa wnioski:
1) nawet "u Marshalla" czytają stronę "sam wiesz kogo"
2) naprawdę nie można być prorokiem we własnym kraju
:)
___//--RS--\\___
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: zuk »

Wracając do tematu, to zmieniłem ten rezystor (na schemacie 1,3K, w rzeczywistości u mnie 1,5K) 1,5K na 600R (w praktyce są to trzy rezystory ceramiczne 5W: 1K + 1K połączone równolegle + 100R/5W w szeregu).
Napięcie na drugim kondzie mam cos ok 271VDC, a bezpośrednio na nóżce 6 ECL'ki mam niemal równo 250V.

Poważnie chodzi mi po głowie przerobienie tego na hi gain'a SLO, bo o ile czysty jest jeszcze względnie w miarę, o tyle przesterowany trzeba dopalić żeby brzmiało, a i tak nie brzmi to jak bym chciał - chociaż to akurat spowodowane gównianym głośnikem...

Ciekawostka: Kanał przesterowany ze skręconym gainem daje ładniejszego clean'a niż sam kanał clean.

Pozdrawiam
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Wzorując się na schemacie SLO ze strony Toma, w miarę możliwości , z tego co miałem, zbudowałem Hi Gaina. Zrealizowałem przełącznik, który przekazuje sygnał do wtórnika katodowego zaraz za 2-gim stopniem dając brzmienie Lo gain, bądź puszczającym sygnał przez wszystkie 4 stopnie dając Hi Gaina. Przełącznik ten przełącza także różne potencjometry gainu na każdy kanał.

Niestety Jest z kanalem Hi Gain problem. Przy małych głosnościach na maks rozkręconym gainie, zachowuje się normalnie, lecz gdy odkręce bardziej Volume, pojawiają się jakieś infradźwięki, czy coś na podobę, w każdym razie jakaś niska częstotliwość. gdy skręcę potencjometr basu, dźwięk ten nieco zanika, lecz odkręcając głośność dalej znowu się pojawia. Podobnie sprawa się ma gdy Gain jest słabo rozkręcony, lecz Volume jest niemal na maksa, pojawia się wtedy pulsujący dźwięk(ale za to jaki ! :lol: ) - takie tremolo, odkręcając dalej gain pojawia się z powrotem ten niski dźwięk. Wszystko to przy wyciągniętym wtyku (wejście zwarte do masy).
Przy kanale Lo Gain z początku nie było tego problemu, lecz niedawno zauważyłem, że przy gainie na maks i Vol na maks, również pojawia się pulsujący niski dźwięk.

Ps zdaję sobie sprawę, że prawdopodobnie wyżej opisana sytuacja powoduje wzbudzanie się wzmaka. Czy możliwe jest że to ECL'ka sie wzbudza ?

Lampy przedwzmacniacza nie ekranowane, robiłem prowizoryczny ekran z puszki od piwa, lecz nic za bardzo to nie dawało. Head normalnie nie jest uziemiony - nie mam w pokoju gniazdek z uziemieniem. Podłączałem do gniazdka z bolcem podłączonym pod zero i nic to nie dało.

Pozdrawiam

Edit:
Zmieniłem nieznacznie położenie przełącznika na schemacie, tak aby zgadzało się to z rzeczywistością.
2kanaly Hi Gain.gif
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Zmieniłem zasilanie pierwszego stopnia, tak że ma własny kondensator filtrujący andowe i zauważyłem poprawę. Przy gainie i całym korektorze na maks, volume moge odkręcić na 4/10 i nie ma niepożądanych dźwięków - przy zwartym wejściu (mowa o kanale Hi gain). Gdy skręcę pot basu na min. moge odkręcić Vol i Gain na maksa i nic się praktycznie nie dzieje. Tylko szum.

Te niepożądane dźwięki które nękają mój kanał Hi gain'owy przypominają dźwięk silnika. Ktoś na tym forum już coś pisał na ten temat chyba, nawet ma to ponoć potoczną nazwę - motorcośtam.
Nie mogę skojarzyć dokładnie tej nazwy, co czyni mnie bezradnym wobec tego problemu :( Nawet nie wiem w poszukiwaniu jakiego hasła mam poszukiwać.

Jest opcja że w te zakłócenia są spowodowane niedostatecznym filtrem żarzenia pierwszego stopnia. Tom to opisuje sposób na super ciche zasilanie grzejnika katody, na swojej stronie: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... er%20ciche

Pewnie spytacie czemu tego nie wypróbuje :) póki co nie mam części takich, aby to sensownie zmontować na podstawce tak jak radzi Tom :(

Co w ogóle sądzicie o schemacie ?

PS.
Poprawiłem schemat tak aby najbardziej odzwierciedlał to co mam zmontowane w rzeczywistości

Pozdrawiam
Załączniki
2kanaly Hi Gain.gif
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

bez sensu zamontowany przełącznik kanałów. Po jaką cholere przełączasz wysokie napięcie?
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Painlust, dzięki za odzew :) Właściwie czemu nie można przełączać wysokich napięć ? (aż tak wysokie z kolei nie są). czy to te przewody mogą wprowadzać te zakłócenia ?

PS.Czy to możliwe aby ECL'ka mi się wzbudzała ?

Pozdrawiam
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Poprzedni schemat blędnie narysowałem. Zamieszczam poprawny

Pozdrawiam
Załączniki
2kanaly Hi Gain.gif
ODPOWIEDZ